Фуд дизайн як актуальний напрям міждисциплінарних досліджень

Автор(и)

  • Tetiana Brovenko Київський національний університет культури і мистецтв, Україна
  • Artem Antonenko Київський національний університет культури і мистецтв, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.2.2018.161615

Ключові слова:

їжа, фуд дизайн, культура, міждисциплінарна методологія, наукові дослідження, публікації

Анотація

Мета статті обґрунтувати розуміння фуд дизайну як нового напряму науково-теоретичних досліджень та окреслити перспективи його аналізу у межах міждисциплінарної методології. Методологія дослідження. В основу дослідження покладено загальнонаукову міждисциплінарну методологію, яка спирається на фундамента-льні положення мистецтвознавства, культурології, дизайну. Використано загальнонаукові (аналізу, синтезу, уза-гальнення, емпіричний та ін.) методи. Наукова новизна. Стаття є першою публікацією в українській культурології мистецтвознавстві щодо обґрунтування необхідності та визначення основних засад дослідження фуд дизайну як актуального напряму сучасних теоретичних і практичних пошуків. Висновки. Фуд дизайн тісно сусідує з соціаль-но-культурними та історичними аспектами функціонування людства, а тому, насамперед, проектується в площину досліджень, які пов'язують кулінарне мистецтво і дослідження гостинності, наукові розробки про харчові продукти, гастрономічну культуру і будь-які інші, поєднані з харчуванням дисципліни, з будь-яким дизайном та його теорією. Тому дослідження у сфері фуд дизайну відкривають широкий простір і можливості для дослідників у різних галу-зях наукового знання. Насамперед це стосується таких перспективних напрямів, як історія фуд дизайну, теорети-чні напрацювання у цій сфері як частині культури гостинності як серед зарубіжних, так і вітчизняних дослідників, практичний досвід втілення фуд дизайну, зокрема на вітчизняному матеріалі,тощо.

Біографії авторів

Tetiana Brovenko, Київський національний університет культури і мистецтв

кандидат технічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу

Artem Antonenko, Київський національний університет культури і мистецтв

кандидат технічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу

Посилання

Кулинарный и кондитерский дизайн : учебное пособие : для студентов высших учебных заведений / А. Д. Тошев [и др.]. Челябинск : ЮУрГУ, 2010. 187 с.

Лаврентьев Α. Η. История дизайна. М.: Гардарики, 2007. 303 с.

Allhoff F., Monroe D. Food and Philosophy: Eat, Think, and Be Merry. October 29,2007.

Catterall С. Food: Design and Culture Paperback. Illustrated, Jun 7,1999.

Design Academy Eindhoven URL:https://www.designacademy.nl/EVENTS/ArchiveEvents/Milan2015/Programme.

Eat Me: Appetite for Design. Viction Workshop Ltd. March 12,2012.

Edwards J. S. A., Gustafsson I. B. The room and atmosphere as aspects of the meal: a review. Paper presented attheFirstinternationalPhDconference–rationaleandbackground,OrebroUniversity,Sweden,02-06June2007.

Food Design Week. URL:http://ifooddesign.org/2018/01/food-design-week.

Food design with Francesca Zampollo. URL:http://francesca-zampollo.com/food-design/book-lets-food-design.

International Journal of Food Design URL:https://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal,id=194.

Scuola di design: URL : www.experiencing-food.com.http://www.scuoladesign.com/master/food-design.

Hospitality & Society URL:https://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal,id=194.

Howells Т. Experimental Eating. Illustrated, Sep 30,2014.

Korsmeyer C. Delightful, Delicious, Disgusting. The Journal od Aesthetic and Art Criticism, 2002. 60 (3), Р.217-225.

Korsmeyer C. Making Sense of Taste: Food and Philosophy.1999.

Macht M., Meininger J., & Roth J. The pleasure of eating: a qualitative analysis. Journal of Happiness Studies. 2005. 6, Р.137-160.

Satterfield D., Sunghyun K., Baer R., Ladjahasan N. Food as Experience. A design and Evaluation Methodology. Paper presented at the Design Research Siciety Biennal Conference, Sheffield UK,2008.

Stupples P. Art and Food.2014.

Sweeney K. W. Can a Soup Be Beautiful? The Rise of Gastronomy and the Aesthetic of Food. In F. Allhoff D. Monroe (Eds.), Food & Philosophy: eat, think and be merry. Malden, MA, USA: Blackwell Publishing Ltd,2007.

This Hervé, Pierre Gagnaire. Cooking: The Quintessential Art.2008.

Todol' V. Food for Thought: Thought for Food Hardcover. July 15,2009.

Wallpaper. URL:https://www.wallpaper.com.

Warriner G., Sweetapple К. Food Futures: Sensory Explorations in Food Design Hardcover. May 23,2017.

Плюта О. П. Соціальна культура у контексті методології дослідження української кухні /Вісник націо-нальної академії керівних кадрів культури і мистецтв, 2017. Вип.2. С.65-69.

Toshev, A. D. (Eds.) (2010). Culinary and Confectionery Design. Chelyabinsk: YUUrGU [in Russian].

Lavrentyev, A. A. (2007). History of Design. Moscow: Gardariki [in Russian].

Allhoff, F. & Monroe, D. (2007). Food and Philosophy: Eat, Think, and Be Merry. October 29, [in English].

Catterall, С. (June, 7, 1999). Food: Design and Culture. Illustrated [in English].

Design Academy Eindhoven. Retrieved from https://www.designacademy.nl/EVENTS/ArchiveEvents/ Milan2015/programme [inEnglish].

Eat Me: Appetite for Design. (March, 12, 2012). Viction Workshop Ltd. [in English].

Edwards, J. S. A. & Gustafsson, I. B. (2007). The Room and Atmosphere as Aspects of the Meal: a Review. Proceedings of the First International PhD conference. Rationale and Background, Orebro University, Sweden, 02-06 June. Orebro [in English].

Food Design Week. (2018). Retrieved from http:/ifooddesign.org/2018/01/food-design-week [in English].

Food Design with Francesca Zampollo. Retrieved from http://francesca-zampollo.com/food-design/book-lets-food-design [in English].

International Journal of Food Design. Retrieved from: https://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal,id=194 [in English].

Scuola di Design. Retrieved from: www.experiencing-food.com. http://www.scuoladesign.com/master/food-design [in Italian].

Hospitality &Society. Retrieved from: https://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal,id=194 [in English].

Howells, Т. (September 30, 2014). Experimental Eating. Illustrated, [in English].

Korsmeyer, C. (2002). Delightful, Delicious, Disgusting. The Journal of Aesthetic and Art Criticism, 60 (3), 217-225 [in English].

Korsmeyer, C. (1999). Making Sense of Taste: Food and Philosophy n.p. [in English].

Macht, M. & Meininger, J., & Roth, J. (2005). The Pleasure of Eating: a Qualitative Analysis. Journal of Happiness Studies, 6, 137-160 [in English].

Satterfield, D. & Sunghyun, K. & Baer, R. & Ladjahasan, N. (2008). Food as Experience. A Design and Evaluation Methodology. Proceedings of the Design Research Siciety Biennal Conference. Sheffield UK [in English].

Stupples, P. (2014). Art and Food. Bertrams [in English].

Sweeney, K. W. (2007). Can a Soup Be Beautiful? The Rise of Gastronomy and the Aesthetic of Food. F. Allhoff & D. Monroe (Eds.), Food & Philosophy: Eat, Think and Be Merry. (pp. 123-154). USA: Blackwell Publishing Ltd [in English].

This, H. & Gagnaire, P. (2008). Cooking: The Quintessential Art. [in English].

Todol, V. (July 15, 2009). Food for Thought: Thought for Food. Hardcover [in English].

Wallpaper. Retrieved from https://www.wallpaper.com [in English].

Warriner, G. & Sweetapple, К. (May 23, 2017). Food Futures: Sensory Explorations in Food Design. Hardcover [in English].

Plyuta O. (2017). Social culture in the context of the methodology of Ukrainian cuisine research / National Academy of Managerial Staff of Culture and Arts Herald, 2. Р.65-69.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-24

Номер

Розділ

Культурологія