Фуд дизайн як актуальний напрям міждисциплінарних досліджень
DOI:
https://doi.org/10.32461/2226-3209.2.2018.161615Ключові слова:
їжа, фуд дизайн, культура, міждисциплінарна методологія, наукові дослідження, публікаціїАнотація
Мета статті – обґрунтувати розуміння фуд дизайну як нового напряму науково-теоретичних досліджень та окреслити перспективи його аналізу у межах міждисциплінарної методології. Методологія дослідження. В основу дослідження покладено загальнонаукову міждисциплінарну методологію, яка спирається на фундамента-льні положення мистецтвознавства, культурології, дизайну. Використано загальнонаукові (аналізу, синтезу, уза-гальнення, емпіричний та ін.) методи. Наукова новизна. Стаття є першою публікацією в українській культурології мистецтвознавстві щодо обґрунтування необхідності та визначення основних засад дослідження фуд дизайну як актуального напряму сучасних теоретичних і практичних пошуків. Висновки. Фуд дизайн тісно сусідує з соціаль-но-культурними та історичними аспектами функціонування людства, а тому, насамперед, проектується в площину досліджень, які пов'язують кулінарне мистецтво і дослідження гостинності, наукові розробки про харчові продукти, гастрономічну культуру і будь-які інші, поєднані з харчуванням дисципліни, з будь-яким дизайном та його теорією. Тому дослідження у сфері фуд дизайну відкривають широкий простір і можливості для дослідників у різних галу-зях наукового знання. Насамперед це стосується таких перспективних напрямів, як історія фуд дизайну, теорети-чні напрацювання у цій сфері як частині культури гостинності як серед зарубіжних, так і вітчизняних дослідників, практичний досвід втілення фуд дизайну, зокрема на вітчизняному матеріалі,тощо.
Посилання
Кулинарный и кондитерский дизайн : учебное пособие : для студентов высших учебных заведений / А. Д. Тошев [и др.]. Челябинск : ЮУрГУ, 2010. 187 с.
Лаврентьев Α. Η. История дизайна. М.: Гардарики, 2007. 303 с.
Allhoff F., Monroe D. Food and Philosophy: Eat, Think, and Be Merry. October 29,2007.
Catterall С. Food: Design and Culture Paperback. Illustrated, Jun 7,1999.
Design Academy Eindhoven URL:https://www.designacademy.nl/EVENTS/ArchiveEvents/Milan2015/Programme.
Eat Me: Appetite for Design. Viction Workshop Ltd. March 12,2012.
Edwards J. S. A., Gustafsson I. B. The room and atmosphere as aspects of the meal: a review. Paper presented attheFirstinternationalPhDconference–rationaleandbackground,OrebroUniversity,Sweden,02-06June2007.
Food Design Week. URL:http://ifooddesign.org/2018/01/food-design-week.
Food design with Francesca Zampollo. URL:http://francesca-zampollo.com/food-design/book-lets-food-design.
International Journal of Food Design URL:https://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal,id=194.
Scuola di design: URL : www.experiencing-food.com.http://www.scuoladesign.com/master/food-design.
Hospitality & Society URL:https://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal,id=194.
Howells Т. Experimental Eating. Illustrated, Sep 30,2014.
Korsmeyer C. Delightful, Delicious, Disgusting. The Journal od Aesthetic and Art Criticism, 2002. 60 (3), Р.217-225.
Korsmeyer C. Making Sense of Taste: Food and Philosophy.1999.
Macht M., Meininger J., & Roth J. The pleasure of eating: a qualitative analysis. Journal of Happiness Studies. 2005. 6, Р.137-160.
Satterfield D., Sunghyun K., Baer R., Ladjahasan N. Food as Experience. A design and Evaluation Methodology. Paper presented at the Design Research Siciety Biennal Conference, Sheffield UK,2008.
Stupples P. Art and Food.2014.
Sweeney K. W. Can a Soup Be Beautiful? The Rise of Gastronomy and the Aesthetic of Food. In F. Allhoff D. Monroe (Eds.), Food & Philosophy: eat, think and be merry. Malden, MA, USA: Blackwell Publishing Ltd,2007.
This Hervé, Pierre Gagnaire. Cooking: The Quintessential Art.2008.
Todol' V. Food for Thought: Thought for Food Hardcover. July 15,2009.
Wallpaper. URL:https://www.wallpaper.com.
Warriner G., Sweetapple К. Food Futures: Sensory Explorations in Food Design Hardcover. May 23,2017.
Плюта О. П. Соціальна культура у контексті методології дослідження української кухні /Вісник націо-нальної академії керівних кадрів культури і мистецтв, 2017. Вип.2. С.65-69.
Toshev, A. D. (Eds.) (2010). Culinary and Confectionery Design. Chelyabinsk: YUUrGU [in Russian].
Lavrentyev, A. A. (2007). History of Design. Moscow: Gardariki [in Russian].
Allhoff, F. & Monroe, D. (2007). Food and Philosophy: Eat, Think, and Be Merry. October 29, [in English].
Catterall, С. (June, 7, 1999). Food: Design and Culture. Illustrated [in English].
Design Academy Eindhoven. Retrieved from https://www.designacademy.nl/EVENTS/ArchiveEvents/ Milan2015/programme [inEnglish].
Eat Me: Appetite for Design. (March, 12, 2012). Viction Workshop Ltd. [in English].
Edwards, J. S. A. & Gustafsson, I. B. (2007). The Room and Atmosphere as Aspects of the Meal: a Review. Proceedings of the First International PhD conference. Rationale and Background, Orebro University, Sweden, 02-06 June. Orebro [in English].
Food Design Week. (2018). Retrieved from http:/ifooddesign.org/2018/01/food-design-week [in English].
Food Design with Francesca Zampollo. Retrieved from http://francesca-zampollo.com/food-design/book-lets-food-design [in English].
International Journal of Food Design. Retrieved from: https://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal,id=194 [in English].
Scuola di Design. Retrieved from: www.experiencing-food.com. http://www.scuoladesign.com/master/food-design [in Italian].
Hospitality &Society. Retrieved from: https://www.intellectbooks.co.uk/journals/view-Journal,id=194 [in English].
Howells, Т. (September 30, 2014). Experimental Eating. Illustrated, [in English].
Korsmeyer, C. (2002). Delightful, Delicious, Disgusting. The Journal of Aesthetic and Art Criticism, 60 (3), 217-225 [in English].
Korsmeyer, C. (1999). Making Sense of Taste: Food and Philosophy n.p. [in English].
Macht, M. & Meininger, J., & Roth, J. (2005). The Pleasure of Eating: a Qualitative Analysis. Journal of Happiness Studies, 6, 137-160 [in English].
Satterfield, D. & Sunghyun, K. & Baer, R. & Ladjahasan, N. (2008). Food as Experience. A Design and Evaluation Methodology. Proceedings of the Design Research Siciety Biennal Conference. Sheffield UK [in English].
Stupples, P. (2014). Art and Food. Bertrams [in English].
Sweeney, K. W. (2007). Can a Soup Be Beautiful? The Rise of Gastronomy and the Aesthetic of Food. F. Allhoff & D. Monroe (Eds.), Food & Philosophy: Eat, Think and Be Merry. (pp. 123-154). USA: Blackwell Publishing Ltd [in English].
This, H. & Gagnaire, P. (2008). Cooking: The Quintessential Art. [in English].
Todol, V. (July 15, 2009). Food for Thought: Thought for Food. Hardcover [in English].
Wallpaper. Retrieved from https://www.wallpaper.com [in English].
Warriner, G. & Sweetapple, К. (May 23, 2017). Food Futures: Sensory Explorations in Food Design. Hardcover [in English].
Plyuta O. (2017). Social culture in the context of the methodology of Ukrainian cuisine research / National Academy of Managerial Staff of Culture and Arts Herald, 2. Р.65-69.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3.Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи.