DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2019.172785

Вплив гідротермічних чинників довкілля на урожайність і біохімічний склад насіння сої

С. С. Рябуха, П. В. Чернишенко, С. І. Святченко, О. О. Садовой, Т. О. Тесля

Анотація


Встановлено значну диференціацію за господарсько-біологічними показниками у селекційних ліній сої за роками. Врожайність коливалась від 0,84 т/га до 2,59 т/га при середньому значенні 1,40 т/га. Вміст в насінні білка знаходився у межах 29,9–38,2 %, вміст олії – 16,8–19,2 %. Середній вміст білка в насінні дорівнював 34,8 %, вміст олії –18,1 %. Визначено кореляцію між показниками врожайності і якості та гідротермічними чинниками довкілля. Встановлено зв’язки: позитивний сильний – між урожайністю і відносною вологістю повітря (r=0,723); позитивний середній – між урожайністю та сумою опадів (r=0,605); негативний середній – між урожайністю та середньою температурою повітря (r= -0,666); негативний слабкий – між урожайністю та сумою ефективних температур (r= -0,373). Урожайність обумовлює продуктивність агроценозу сої за збором білка і олії 1 га (r=0,994). Вміст білка в насінні дуже сильно корелював із сумарним вмістом білка і олії (r=0,948).


Ключові слова


соя; урожайність; вміст білка та олії; збір; гідротермічний чинник; кореляція

Повний текст:

PDF

Посилання


Poberezhna A. Soybean at the global market of high-protein feed. Propozytsiia. 2002; 12: 20–22.

Vaschenko AP, Mudrik NV, Fisenko PP, Dega LA, Chayka NV, Kapustin YuS. Soybean in the Far East. Vladivostok: Dalnauka, 2010. 435 p.

Babych AO, Babych-Poberezhna AA. World resources of vegetable protein. Sel. Nasinn. 2008; 96: 215–222.

Petibskaya VS. Soybean: chemical composition and use: In: VM Lukomets, ed. Maykop: OAO Poligraf-YuG, 2012. 432 p.

Levkina OV, Vasilev VV. Current trends in the development of the global soybean market. Vestnik Belorusskoy gosudarstvennoy selskohozyaystvennoy akademii. 2017; 3: 12–18.

Babych AO, Babych-Poberezhna AA. Global and domestic trends in the placement of soybean production and use to solve the protein problem. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2012; 71: 12–26.

Petrychenko VF. Production of grain legumes and soybean in Ukraine: current challenges and prospects. Proc. of Intern. conf. "2016: Grain Legumes and Soybean for Sustainable Development of the Agrarian Sector of Ukraine", Vinnytsia, Aug 11–12 2016. Vinnytsia: Dilo, 2016. P. 10–11.

Babych AO, Ivaniuk SV, Temchenko IV, Semtsov AV, Vilhota MV, Kokhaniuk NV, Tsytsiura TV. Assessments of the adaptability and breeding value of soybean varieties bred at the Institute of Fodder and Agriculture of Podillia NAAS. Proc. of Intern. conf. "2016: Grain Legumes and Soybean for Sustainable Development of the Agrarian Sector of Ukraine", Vinnytsia, Aug 11–12 2016. Vinnytsia: Dilo, 2016. P. 18–19.

Petrychenko VF, Korniichuk OV, Zadorozhna IS. Formation and development of feed production in Ukraine. Visnyk agrarnoi nauky. 2018; 11: 54–62.

Soybean. In: YuP Myakushko, VF Baranov, eds. Moscow: Kolos, 1984. 331 p.

Soybean. Biology and technology of cultivation. In: VF Baranov, VM Lukomets, eds. Krasnodar, 2005. 430 p.

Leschenko AK, Sichkar VI, Mihaylov VG, Maryushkin VF. Soybean (genetics, breeding, seed industry). Kyiv: Naukova dumka, 1987. 256 p.

Lukomets VM, Kochegura AV, Baranov VF, Makhonin VL. Soybean in Russia - reality and opportunity. Krasnodar, 2013. 101 p.

Sichkar VI. The current state and prospects of grain legume growing on our planet. Proc. of Intern. conf. "2016: Grain Legumes and Soybean for Sustainable Development of the Agrarian Sector of Ukraine", Vinnytsia, Aug 11–12 2016. Vinnytsia: Dilo, 2016. P. 14–15.

Zaytsev NI, Bochkarev NI, Zelentsov SV. Prospects and trends in the soybean breeding in Russia in the context of implementation of the national strategy of import substitution. Maslichnyie kultury. 2016; 2(166) ; 3–11.

Vozhehova RA, Kokovikhin SV. Irrigated agriculture is a guarantor of Ukraine's food security upon climatic changes. Visnyk ahrarnoi nauky. 2018; 11: 28–34.

Nidzelskyi VA. Nutrition area optimization for soybean plants. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2012; 74: 94–99.

Lykhochvor VV, Petrychenko VF, Ivashchuk PV. Grain production. Lviv: NVF «Ukrainski tekhnolohii», 2008. 624 p.

Vozhehova RA. Breeding and technological aspects of soybean cultivation on irrigation in the South of Ukraine. Proc. of Intern. conf. "2016: Grain Legumes and Soybean for Sustainable Development of the Agrarian Sector of Ukraine", Vinnytsia, Aug 11–12 2016. Vinnytsia: Dilo, 2016.P. 16–17.

Adamen FF, Vergunov VA, Lazer PN, Vergunova IN. Agrobiological features of soybean cultivation in Ukraine. Kyiv: Agrarna nauka, 2006. 456 p.

Petrychenko VF, Ivaniuk SV. Influence of varietal and hydrothermal resources on the soybean performance in the Forest-Steppe. Zbirnyk naukovykh prats Instytutu zemlerobstva UAAN. 2000; 3–4: 19–24.

Yusova OA, Asanov AM, Omelyanyuk LV. Grain yield and quality of soybean varieties bred at Siberian Research Institute of Agriculture in the southern forest-steppe of Western Siberia. Maslichnyie kultury. 2017; 4(172): 18–24.

Ojo DK, Adebisi MA, Tijani BO. Influence of environment on protein and oil contents of soybeans seed (Glycine max (L.) Merril). Global J. Agric. Sci. 2002; 1(1): 27–32.

Sudaric A, Simic D, Vrataric M. Characterization of genotype by environment interactions in soybean breeding programmes of Southeast Europe. Plant Breed. 2006; 125: 191–194.

Ermolina OV, Antonov SI, Korotkova OV. Changes in the soybean seed quality in the breeding process in the Don region. Zernovoie khoziaystvo Rossii. 2011; 6: 20–28.

Piper E, Boote KI. Temperature and cultivar effects on soybean seed oil and protein concentrations. J. Am. Oil Chem. Soc. 1999; 76(10): 1233–1241.

Bellaloui N, Bruns HA, Abbas HK, Mengistu A, Fisher DK, Reddy KN. Agricultural practices altered soybean seed protein, oil, fatty acids, sugars, and minerals in the Midsouth USA. Front. Plant Sci. 2015; 6: 31.

Song W, Yang R, Wu T, Wu C, Sun S, Zhang S, Jiang B, Tian S, Liu X, Han T. Analyzing the effects of climate factors on soybean protein, oil contents, and composition by extensive and high-density sampling in China. J. Agric. Food Chem. 2016; 64(20): 4121–4130.

Novikova LYu, Seferova IV, Nekrasov AYu, Perchuk IN, Shelenga TV, Samsonova MG, Vishnyakova MA. Influence of weather-climatic conditions on the protein and oil contents in soybean seeds in the North Caucasus. Vavilovskiy zhurnal genetiki i selektsii. 2018; 22(6): 708–715.

Dzyubenko NI, Seferova IN. Soybean collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding at the Beginning of the 21st Century: composition and breeding potential. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2011; 69: 20–25.

Methods of the state variety trials of agricultural crops. Kyiv, 2000. Issue 1. 100 p.

GOST 10846-91. Cereals, legumes and oil crops. Collection of state standards. Moscow: Izd-vo standartov, 1991. P. 156–161.

Methods of biochemical studies on plants. In: AI Ermakov, ed. Leningrad: Kolos LO, 1972. 456 p.

Dospekhov BA. Methods of field experience. Moscow: Kolos, 1985. 423 p.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Побережна А. Соя на світовому ринку високобілкових кормів. Пропозиція. 2002. № 12. С. 20–22.

Ващенко А.П., Мудрик Н.В., Фисенко П.П., Дега Л.А., Чайка Н.В., Капустин Ю.С. Соя на Дальнем Востоке. Владивосток: Дальнаука, 2010. 435 с.

Бабич А.О., Бабич-Побережна А.А. Світові ресурси рослинного білка. Селекція і насінництво. 2008. Вип. 96. С. 215–222.

Петибская В.С. Соя: химический состав и использование: под ред. В.М. Лукомца. Майкоп: ОАО Полиграф-ЮГ, 2012. 432 с.

Левкина О.В., Васильев В.В. Современные тенденции развития мирового соевого рынка. Вестник Белорусской государственной сельскохозяйственной академии. 2017. № 3. С. 12–18.

Бабич А.О., Бабич-Побережна А.А. Світові та вітчизняні тенденції розміщення виробництва і використання сої для розв’язання проблеми білка. Корми і кормовиробництво. 2012. Вип. 71. С. 12–26.

Петриченко В.Ф. Виробництво зернобобових культур і сої в Україні: сучасні виклики та перспективи. Мат. міжнарод. конф «2016: зернобобові культури та соя для сталого розвитку аграрного виробництва України», Вінниця, 11–12 серпня 2016 р. Вінниця: Діло, 2016. С. 10–11.

Бабич А.О., Іванюк С.В., Темченко І.В., Семцов А.В., Вільгота М.В., Коханюк Н.В., Цицюра Т.В. Оцінка адаптивності та селекційної цінності сортів сої селекції Інститутут кормів та сільського господарства Поділля НААН. Мат. міжнарод. конф «2016: зернобобові культури та соя для сталого розвитку аграрного виробництва України», Вінниця, 11–12 серпня 2016 р. Вінниця: Діло, 2016. С. 18–19.

Петриченко В.Ф., Корнійчук О.В., Задорожна І.С. Становлення та розвиток кормо виробництва в Україні. Вісник аграрної науки. 2018. № 11. С. 54–62.

Соя. Под. ред. Ю.П. Мякушко, В.Ф. Баранова. М.: Колос, 1984. 331 с.

Соя. Биология и технология возделывания. под ред. В.Ф. Баранова и В.М. Лукомца. Краснодар, 2005. 430 с.

Лещенко А.К., Сичкарь В.И., Михайлов В.Г., Марьюшкин В.Ф. Соя (генетика, селекция, семеноводство). К.: Наукова думка, 1987. 256 с.

Лукомец В.М., Кочегура А.В., Баранов В.Ф., Махонин В.Л. Соя в России – действительность и возможность. Краснодар, 2013. 101 с.

Січкар В.І. Сучасний стан і перспективи вирощування зернобобових культур на нашій планеті. Мат. міжнарод. конф «2016: зернобобові культури та соя для сталого розвитку аграрного виробництва України», Вінниця, 11–12 серпня 2016 р. Вінниця: Діло, 2016. С. 14–15.

Зайцев Н.И., Бочкарев Н.И., Зеленцов С.В. Перспективы и направления селекции сои в Росии в условиях реализации национальной стратегии импортозамещения. Масличные культуры. 2016. Вып. 2 (166). С. 3–11.

Вожегова Р.А., Коковіхін С.В. Зрошуване землеробство – гарант продовольчої безпеки України в умовах змін клімату. Вісник аграрної науки. 2018. № 11. С. 28–34.

Нідзельський В.А. Оптимізація площі живлення рослин сої. Корми і кормовиробництво. 2012. Вип. 74. С. 94–99.

Лихочвор В.В., Петриченко В.Ф, Іващук П.В. Зерновиробництво. Львів: НВФ «Українські технології», 2008. 624 с.

Вожегова Р.А. Селекційно-технологічні аспекти вирощування сої в умовах зрошення півдня України. Мат. міжнарод. конф «2016: зернобобові культури та соя для сталого розвитку аграрного виробництва України», Вінниця, 11–12 серпня 2016 р. Вінниця: Діло, 2016. С. 16–17.

Адамень Ф.Ф., Вергунов В.А., Лазер П.Н., Вергунова И.Н. Агробиологические особенности возделывания сои на Украине. К.: Аграрна наука, 2006. 456 с.

Петриченко В.Ф., Іванюк С.В. Вплив сортових і гідротермічних ресурсів на формування продуктивності сої в умовах Лісостепу. Збірник наукових праць Інституту землеробства УААН. 2000. Вип. 3–4. С. 19–24.

Юсова О.А., Асанов А.М., Омельянюк Л.В. Урожайность и качество зерна сортов сои селекции Сибирского НИИСХ в условиях южной лесостепи Западной Сибири. Масличные культуры. 2017. Вып. 4 (172). С. 18–24.

Ojo D.K., Adebisi M.A., Tijani B.O. Influence of environment on protein and oil contents of soybeans seed (Glycine max (L.) Merril). Global J. Agric. Sci. 2002. № 1(1). Р. 27–32.

Sudaric A., Simic D., Vrataric M. Characterization of genotype by environment interactions in soybean breeding programmes of Southeast Europe. Plant Breed. 2006. № 125. Р. 191–194.

Ермолина О.В., Антонов С.И., Короткова О.В. Изменение качества семян сои в процессе селекции на Дону. Зерновое хозяйство России. 2011. № 6. С. 20–28.

Piper E., Boote K.I. Temperature and cultivar effects on soybean seed oil and protein concentrations. J. Am. Oil Chem. Soc. 1999. № 76(10). Р. 1233–1241.

Bellaloui N., Bruns H.A., Abbas H.K., Mengistu A., Fisher D.K., Reddy K.N. Agricultural practices altered soybean seed protein, oil, fatty acids, sugars, and minerals in the Midsouth USA. Front. Plant Sci. 2015. № 6. Р. 31.

Song W., Yang R., Wu T., Wu C., Sun S., Zhang S., Jiang B., Tian S., Liu X., Han T. Analyzing the effects of climate factors on soybean protein, oil contents, and composition by extensive and high-density sampling in China. J. Agric. Food Chem. 2016. № 64(20). Р. 4121–4130.

Новикова Л.Ю., Сеферова И.В., Некрасов А.Ю., Перчук И.Н., Шеленга Т.В., Самсонова М.Г., Вишнякова М.А. Влияние погодноклиматических условий на содержание белка и масла в семенах сои на Северном Кавказе. Вавиловский журнал генетики и селекции. 2018. Т. 22. № (6). С. 708–715.

Дзюбенко Н.И., Сеферова И.В. Коллекция сои ВИР в начале 21-го века: состав и потенциал селекционного использования. Корми і кормовиробництво. 2011. Вип. 69. С. 20–25.

Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. К., 2000. Вип. 1. 100 с.

ГОСТ 10846-91. Зерновые, бобовые и масличные культуры. Сборник Госстандартов. М:, Изд-во стандартов, 1991. С. 156–161.

Методы биохимического исследования растений. Изд. 2-е перераб. и дополн. Под ред. д-ра биол. наук А. И. Ермакова. Л.: «Колос», Ленинград. отд-ние. 1972. 456 с.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. М: Колос, 1985. 423 с.







Copyright (c) 2019 С. С. Рябуха, П. В. Чернишенко, С. І. Святченко, О. О. Садовой, Т. О. Тесля

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)