DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.206935

Мінливість натури та маси 1000 зерен пивоварних сортів ячменю в залежності від генотипу та погодних умов

O. E. Vazhenina, N. I. Vasko, P. M. Solonechnyi, O. V. Solonechha

Анотація


В Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН досліджено особливості мінливості маси 1000 зерен та натури в залежності від генотипу та умов вирощування. Вихідним матеріалом були 26 сортів різного еколого-географічного походження та напряму використання. Встановлено, що рівень прояву маси 1000 зерен і натури залежить від генотипу. Виділено сорти, перспективні як високотехнологічні для виробництва солоду.


Ключові слова


натура зерна; пивоварний ячмінь; мінливість; варіація; кореляція; генотип; вплив погодних умов.

Повний текст:

PDF

Посилання


Linchevskyi AA. 92 years of barley breeding of Plant Breeding & Genetical Institute. Zbirnyk naukovykh prats Selektsiyno-genetychnogo instytutu. 2008; 12(52): 24−49.

Griaznov AA. Grain quality is an operant motive in barley breeding. Vestnik Cheliabinskogo agroinzhenernogo universiteta. 2007; 49: 58−64.

Yadav VK, Kumar R, Ram L. Genetic analysis of malt yield and some of its components in barley. Plant Arch. 2002; 2: 269−273.

Langer I. Basic principles of malting barley breeding. 2003. DOI: 10.18832/kp2003015.

Karsai I, Mészáros K, Láng L, Bedo Z. Multivariate analysis of traits determining adaptation in cultivated barley. Plant Breeding. 2008; 120(3): 217–222. DOI: 10.1046/j.1439-0523.2001.00599.x.

Nonaka S. Malting barley breeding in Japan. JARQ. 1973; 7(4): 223–227.

BMBRJ Strategic goals and targets for malting barley breeding and research 2018–2028. URL: www.barleycanada.com.

Barley. In: Shewry PR, Ullrich SE, editors. Elsevier, 2014.

Asres T, Tadesse D, Wossen T, Sintayehu A. Performance evaluation of malt barley: from malting quality and breeding perspective. J. of Crop Science and Biotchnology. 2018; 21: 451–457.

Verma RPS, Sarkar B, Gupta R, Varma A. Breeding barley for malting quality improvement in India. Cereal Research Communications. 2008; 36(1): 135–145. DOI: 10.1556/CRC.36.2008.1.14.

Huerta-Zurita R, Barr J, Horsley RD, Schwarz PB. Predicting malt fermentability in malting barley breeding lines. J. of the American Society of Brewing Chemists. 2020; 78(1): 50–62. DOI: 10.1080/03610470.2019.1670037.

Fang Y, Zhang X, Xue D. Genetic analysis and molecular breeding applications of malting quality QTLs in barley. Frontiers in Genetics. 2019; 10: 352. DOI: 10.3389/fgene.2019.00352.

Barley breeding and genetics. Univ. of Minnesota. USDA. URL: portal.nifa.usda.gov.

Psota V. Komise pro hodnoceni kvality odrudsladovnickeho jecmene. Kvasny Prum, 2003; 49: 73.

Minarik F. Slechteni na sladovnickou a nutricni hodno zrna. In: Jecrnen. SZN. Praha, 1985. S. 110.

MacLeod LC. Breeding barley for malt and beer. Barley Genetics VIII, Proc. of the 8th International Barley Genetic Symposium, Adelaide University, South Australia, 2000. Vol. I. Р. 8.

Kozachenko MR, Vasko NI, Vazhenina OE, Naumov OG, Vesna SV. Peculiarities of spring brewing barley varieties originated in Kharkiv. Visnyk Tsentru naukovogo zabezpechennia APV Kharkivskoyi oblasti. 2009; 5: 36−44.

Beliakov II. Barley cultivation technology. Moscow: Agropromizdat, 1985. 120 p.

Przulj N., Momcilovic V. Winter and spring malting barley in the Vojvodina province conditions of growing. Current principles and methods of barley breeding. Proceed. of Internat. scien.-pract. conf. Krasnodar, 2007. P. 218–223.

Opanasiuk IV, Belkina RI. Grain quality of barley varieties and factors determining it in the northern Trans-Urals. Vestnik Krasnojarskogo GAU. 2012; 3: 63–66.

Meharie K, Kindie T. Malting barley grain quality and yield response to nitrogen fertilization in the Arsi Highlands of Ethiopia. J. of Crop Science and Biotechnology. 2019; 22: 225–234.

Rajivic V, Popovic V, Brankovic S, Terzic D. Grain yield and yield components of winter barley. Agriculture and Forestry. 2017; 63(1): 179–185. DOI: 10.17707/AgricultForest.63.1.21.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Лінчевський А.А. 92 роки селекції ячменю в Селекційно-генетичному інституті. Зб. наук. праць Селекційно-генетичного інституту. 2008. Вип. 12 (52). С. 24−49.

Грязнов А.А. Качество зерна – побудительный мотив в селекции ячменя. Вестник Челябинского агроинжен. ун-та. 2007. № 49. С. 58−64.

Yadav V.K., Kumar R., Ram L. Genetic analysis of malt yield and some of its components in barley. Plant Arch. 2002. № 2. Р. 269−273.

Langer I. Basic principles of malting barley breeding. 2003. DOI: 10.18832/kp2003015.

Karsai I., Mészáros K., Láng L., Bedo Z. Multivariate analysis of traits determining adaptation in cultivated barley. Plant Breeding. 2008. Vol. 120. No 3. P. 217–222. DOI: 10.1046/j.1439-0523.2001.00599.x.

Nonaka S. Malting barley breeding in Japan. JARQ. 1973. Vol. 7. No 4. P. 223–227.

BMBRJ Strategic goals and targets for malting barley breeding and research 2018–2028. URL: www.barleycanada.com.

Barley. In: Shewry P.R., Ullrich S.E., editors. Elsevier, 2014.

Asres T., Tadesse D., Wossen T., Sintayehu A. Performance evaluation of malt barley: from malting quality and breeding perspective. J. of Crop Science and Biotchnology. 2018. No 21. P. 451–457.

Verma R.P.S., Sarkar B., Gupta R., Varma A. Breeding barley for malting quality improvement in India. Cereal Research Communications. 2008. Vol. 36. No 1. P. 135–145. DOI: 10.1556/CRC.36.2008.1.14.

Huerta-Zurita R., Barr J., Horsley R.D., Schwarz P.B. Predicting malt fermentability in malting barley breeding lines. J. of the American Society of Brewing Chemists. 2020. Vol. 78. Issue 1. P. 50–62. DOI: 10.1080/03610470.2019.1670037.

Fang Y., Zhang X., Xue D. Genetic analysis and molecular breeding applications of malting quality QTLs in barley. Frontiers in Genetics. 2019. No 10. P. 352. DOI: 10.3389/fgene.2019.00352.

Barley breeding and genetics. Univ. of Minnesota. USDA. URL: portal.nifa.usda.gov.

Psota V. Komise pro hodnoceni kvality odrudsladovnickeho jecmene. Kvasny Prum, 2003. № 49. S. 73.

Minarik F. Slechteni na sladovnickou a nutricni hodno zrna. In: Jecrnen. SZN. Praha, 1985. S. 110.

MacLeod L.C. Breeding barley for malt and beer. Barley Genetics VIII, Proc. of the 8th International Barley Genetic Symposium, Adelaide University, South Australia, 2000. Vol. I. Р. 8.

Козаченко М.Р., Васько Н.І., Важеніна О.Є., Наумов О.Г., Весна С.В. Особливості пивоварних сортів ярого ячменю харківської селекції. Вісник центру наукового забезпечення АПВ Харківської області. 2009. Вип. 5. С. 36−44.

Беляков И.И. Технология возделывания ячменя. Москва: Агропромиздат, 1985. 120 с.

Пржуль Н., Молочилович В. Возделывание озимого и ярового пивоваренного ячменя в условиях Воеводины. Современные принципы и методы селекции ячменя. Сб. тр. международ. науч.-практ. конф. Краснодар, 2007. С. 218–223.

Опанасюк И.В., Белкина Р.И. Качество зерна сортов ячменя и факторы, определяющие его в условиях северного Зауралья. Вестник КрасГАУ. 2012. № 3. С. 63–66.

Kassie Meharie, Tesfaye Kindie. Malting barley grain quality and yield response to nitrogen fertilization in the Arsi Highlands of Ethiopia. J. of Crop Science and Biotechnology. 2019. No 22. P. 225–234.

Rajivic V., Popovic V., Brankovic S., Terzic D. Grain yield and yield components of winter barley. Agriculture and Forestry. 2017. Vol. 63. Issue 1. P. 179–185. DOI: 10.17707/AgricultForest.63.1.21







Copyright (c) 2020 O. E. Vazhenina, N. I. Vasko, P. M. Solonechnyi, O. V. Solonechha

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)