DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2016.87622

Особливості біохімічного складу насіння сої для добору сортів продовольчого напряму

О. О. Молодченкова, В. Г. Адамовська, В. І. Січкар, Т. В. Картузова, Л. Я. Безкровна, О. Б. Лихота, Г. Д. Лаврова

Анотація


Проведено дослідження біохімічних показників, що визначають харчову цінність насіння, у сортів сої української та закордонної селекції. Показано, що досліджені сорти сої значно відрізнялися за вмістом сумарного білка, 7S і 11S глобулінових фракцій та ізофлавонів. Установленo міжсортовий поліморфізм за компонентним складом 7S та 11S глобулінів насіння сої, визначено особливості вмісту, співвідношення та компонентного складу 7S і 11S глобулінових білків у генотипів різного філогенетичного походження, гібридів F2–F8 сої та їх батьківських форм. Розроблено та рекомендовано для наукових установ, які займаються селекцією сої продовольчого напряму, експрес-метод виділення та ідентифікації 7S та 11S глобулінових фракцій насіння сої, який дозволяють швидко вести оцінку селекційного матеріалу за даними показниками. Отримані результати можуть бути використані для добору сортів сої продовольчого напряму

Ключові слова


соя; білок; 7S та 11S глобуліни; ізофлавони; якість насіння

Повний текст:

PDF

Посилання


KlymenkoVG. Proteins of legume seeds. Cisinau: Shtiintsa, 1978. 275 p.

MoraesRMAde, Jose IC, RamosFG, BarrosEGde, MoreiraMA. Caracterizaçãobioquímicadelinhagensdesojacomaltoteor de proteína. Pesquisa Agropecuária Brasileira. 2006; 41: 725–729.

Kimatura K. Genetic improvement of nutritional and food processing quality in soybean. Nippon Jyouzokyoukai Kaisi.1994; 12: 926–931.

Hayashi M, Harada K, Fujiwara T, Kitamura K. Characterization of a 7S globulin-deficient mutant of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Mol.Gen.Genet. 1998; 258: 208–214.

YaklichRW. β-Congycininandglycinininhigh-proteinsoybean.G. Agric. Food.Chem.2000; 49: 729–735.

MakarenkoOA, LevitskiyAP. Physiological functions of flavonoids. Phiziologya I biokhimya kulturnykh rfsteniy. 2013; 45(2): 100–111.

AdamovskaVG, MolodchenkovaOO, SichkarVI, TsiselskaLY, SagaydakTV. PatentforutilitymodelNo 42181. Ukraine. Amethodofsoybeanbreeding. 2009.06.25.

VasiukovaAN. Study on total flavonoid content in soybean seeds and seedlings. SelskokhoziaystvennyenaukiIagropromyshlennyikompleks. 2013; 4: 9–13.

LevitskiyAP. An extraction method for fat determination in plant material using a new type of extractors. In: Biochemical research methods of breeding material. Odesa; VSGI,1979. Т. 15. P. 78–84.

LevitskiyAP. Methodsfordeterminationoftrypsininhibitors. In: Biochemical research methods of breeding material.Odesa; VSGI, 1979. Т. 15. P. 68–72.

BudnitskayaEV. Study on lipoxygenase activity in forage grasses by carotene oxidation method. Biokhimya. 1955; 20(5): 615–621.

AdamovskaVG, MolodchenkovaOO, SichkarVI, TsiselskaLY. Varietal features of protein-enzyme complex and technological characteristics of varieties. Khranenye I pererabotka zerna. 2003; 10(52): 27–32.

TakahashiM, HajikaM, MatsunagaR. Breedingsoybeanvarietylackyngβ-conglycininbyintroductionofScggenefromwildsoybean. In International soybean processing and utilization conference 3. Tsukuba proceedings. Tsukuba. The Japanese Society for food and science and technology. 2000. P. 45–46.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Клименко В. Г. Белки семян бобовых растений. Кишинев: Штиинца, 1978. 275 с.

2. MoraesR. M. A. de, JoseI. C., RamosF. G., BarrosE. G. de, MoreiraM. A. Caracterizaçãobioquímicadelinhagensdesojacomaltoteor de proteína // Pesquisa Agropecuária Brasileira. 2006. V. 41. P. 725–729.

3. Kimatura K. Genetic improvement of nutritional and food processing quality in soybean// Nippon Jyouzokyoukai Kaisi.1994.V. 12.P. 926–931.

4. Hayashi M., Harada K., Fujiwara T., Kitamura K. Characterization of a 7S globulin-deficient mutant of soybean (Glycine max (L.) Merrill) // Mol.Gen.Genet. 1998.V. 258. P. 208–214.

5. YaklichR. W. β-Congycininandglycinininhigh-proteinsoybean // G. Agric. Food.Chem.2000.V. 49. P. 729–735.

6. Макаренко О.А., Левицкий А.П. Физиологические функции флавоноидов // Физиология и биохимия культ.растений. 2013. Т. 45, № 2. С. 100–111.

7.  Адамовська В. Г., Молодченкова О. О., Січкар В. І., Цісельська Л. Й.,Сагайдак Т. В. Патент на корисну модель № 42181. Україна. Спосіб добору сої. 25.06.2009 р.

8. Васюкова А. Н. Изучение содержания суммы флавоноидов в семенах и проростках сои // Сельскохозяйственные науки и агропромышленный комплекс. 2013. №4. С. 9–13.

9. Левицкий А. П. Экстракционный метод определения жира в растительном сырье с использованием экстракторов нового типа // Биохимические методы исследования селекционного материала. Одесса; ВСГИ,1979. Т. 15. С. 78–84.

10. Левицкий А. П. Методы определения ингибиторов трипсина // Биохимические методы исследования селекционного материала. Одесса: ВСГИ,1979. Т. 15. С. 68–72.

11. Будницкая Е. В. Исследование активности липоксигеназы кормовых трав методом окисления каротина // Биохимия. 1955. Т. 20, Вып. 5. С. 615–621.

12. Адамовская В. Г., Молодченкова О.О., Сичкарь В.И., Цисельская Л.Й. Сортовые особенности белково-ферментного комплекса и технологические характеристики сортов // Хранение и переработка зерна. 2003. №10(52). С. 27–32.

13. Takahashi M., Hajika M., Matsunaga R. Breeding soybean variety lackyngβ-conglycinin by in troduction of Scg gene from wild soybean / In International soybean processing and utilization conference 3. Tsukuba proceedings. Tsukuba. The Japanese Society for food and science and technology. 2000. P. 45–46.






Copyright (c) 2016 О. О. Молодченкова, В. Г. Адамовська, В. І. Січкар, Т. В. Картузова, Л. Я. Безкровна, О. Б. Лихота, Г. Д. Лаврова

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2413-7510 (Online), ISSN 1026-9959 (Print)