DOI: https://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.104398

Вивчення летких фракцій сировини моркви посівної сортів «Яскрава» та «Нантська харківська»

Darina-Marija Pazyuk, Iryna Zhuravel, Olexandra Kyslychenko, Nadiia Burda

Анотація


Морква посівна – рослина, яка широко культивується в багатьох країнах світу як харчова рослина. Сировина цієї рослини виявляє спазмолітичну, антимікробну, цитотоксичну, протипаразитарну, кардіопротекторну, гепатопротекторну активність.

Сировина моркви посівної в Україні є нефармакопейною, тому потребує поглибленого фармакогностичного вивчення. Крім того, актуальним є дослідження найбільш поширених в Україні її сортів, а саме «Яскрава» та «Нантська харківська».

Метою дослідження було вивчення компонентного складу летких фракцій трави та коренеплодів моркви посівної сортів «Яскрава» та «Нантська харківська».

Методи дослідження. Вивчення летких фракцій сировини моркви посівної проводили методом газової хроматографії.

Результати дослідження. В результаті проведеного дослідження ідентифіковано у леткій фракції трави моркви посівної сорту «Яскрава» 32 сполуки, у леткій фракції коренеплодів цього ж сорту – 34 сполуки, у леткій фракції трави моркви посівної сорту «Нантська харківська» – 20 речовин, у коренеплодах даного сорту – 39.

У всіх досліджуваних летких фракціях у великій кількості знаходилися каріофілен та каріофілен оксид. У всіх об’єктах дослідження встановлено наявність сесквітерпенового спирту каротолу.

Висновки. За результатами проведеного дослідження в досліджуваних об’єктах моркви посівної встановлено маркерну сполуку – каротол. Одержані дані можуть бути використані при стандартизації трави та коренеплодів моркви посівної сортів «Яскрава» та «Нантська харківська»


Ключові слова


морква посівна; сорт «Яскрава»; сорт «Нантська харківська»; трава; коренеплоди; леткі сполуки; газова хроматографія

Повний текст:

PDF

Посилання


Zuzuk, B., Kucik, R., Gres'ko, I., D'yachok, V. (2005). Morkov' dikaya, morkov' obyknovennaya. Daucus carota L. (Analiticheskij obzor). Provizor, 10. Available at: http://www.provisor.com.ua/archive/2005/N10/art_37.php

Bystricka, J., Kavalcova, P., Musilova, J., Vollmannova, A., Toth, T., Lenkova, M. (2015). Carrot (Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang.) as source of antioxidants. Acta Agriculturae Slovenica, 105 (2), 303–311. doi: 10.14720/aas.2015.105.2.13

Al-Snafi, P. D. A. E. (2017). Nutritional and therapeutic importance of Daucus carota – A review. IOSR Journal of Pharmacy, 7 (2), 72–88. doi: 10.9790/3013-0702017288

Meliani, N., DibMohammed El, A., Allali, H., Tabti, B. (2013). Comparative analysis of essential oil components of two Daucus species from Algeria and their antimicrobial activity. International Research Journal of Biological Sciences, 2 (1), 22–29.

Imamu, X., Yili, A., Aisa, H. A., Maksimov, V. V., Veshkurova, O. N., Salikhov, S. I. (2007). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil from Daucus carota sativa seeds. Chemistry of Natural Compounds, 43 (4), 495–496. doi: 10.1007/s10600-007-0174-2

Habegger, R., Schnitzler, W. H. (2007). Essential oils as antioxidants of different coloured carrot cultivars (Daucus carota L. ssp. sativus Hoffm.). Journal of Applied Botany and Food Quality, 81, 132–135.

Flamini, G., Cosimi, E., Cioni, P. L., Molfetta, I., Braca, A. (2014). Essential-Oil Composition ofDaucus carotassp.major(Pastinocello Carrot) and Nine Different Commercial Varieties ofDaucus carotassp.sativusFruits. Chemistry & Biodiversity, 11 (7), 1022–1033. doi: 10.1002/cbdv.201300390

Khalil, N., Ashour, M., Singab, A. N., Salama, O. (2015). Chemical Composition and Biological Activity of the Essential Oils Obtained From Yellow and Red Carrot Fruits Cultivated In Egypt. Journal of Pharmacy and Biological Sciences, 10 (2), 13–19.

Acimovic, M., Stankovic, J., Cvetkovic, M., Ignjatov, M., Nikolic, L. (2016). Chemical characterization of essential oil from seeds of wild and cultivated carrots from Serbia. Botanica Serbica, 40 (1), 55–60.

Verma, R. S., Padalia, R. C., Chauhan, A. (2014). Chemical composition variability of essential oil during ontogenesis of Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.) Arcang. Industrial Crops and Products, 52, 809–814. doi: 10.1016/j.indcrop.2013.12.012

Burda, N. E., Zhuravel, I. A., Kislichenko, V. S. (2015). Izuchenie letuchej frakcii Lentinus edodes (Berk.) Singer. Vestnik KazNMU, 4, 469–472.

Dovhal, Ye. O., Huryeva, I. H., Kyslychenko, V. S., Zhuravel, I. O. (2016). The study of the volatile fractions composition from narrow-leaved catoptric (Typha Angustifolia L.) raw material. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 2 (2), 46–50. doi: 10.15587/2519-4852.2016.76372


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Зузук, Б. Морковь дикая, морковь обыкновенная. Daucus carota L. (Аналитический обзор) [Электронный ресурс] / Б. Зузук, Р. Куцик, И. Гресько, В. Дьячок // Провизор. – 2005. – № 10. – Режим доступа: http://www.provisor.com.ua/archive/2005/N10/art_37.php

Bystricka, J. Carrot (Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang.) as source of antioxidants [Text] / J. Bystricka, P. Kavalcova, J. Musilova, A. Vollmannova, T. Toth, M. Lenkova // Acta agriculturae Slovenica. – 2015. – Vol. 105, Issue 2. – Р. 303–311. doi: 10.14720/aas.2015.105.2.13

Al-Snafi, P. D. A. E. Nutritional and therapeutic importance of Daucus carota – A review [Text] / P. D. A. E. Al-Snafi // IOSR Journal Of Pharmacy. – 2017. – Vol. 7, Issue 2. – Р. 72–88. doi: 10.9790/3013-0702017288

Meliani, N. Comparative analysis of essential oil components of two Daucus species from Algeria and their antimicrobial activity [Text] / N. Meliani, A. DibMohammed El, H. Allali, B. Tabti // International Research Journal of Biological Sciences. – 2013. – Vol. 2, Issue 1. – Р. 22–29.

Imamu, X. Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil from Daucus carota sativa seeds [Text] / X. Imamu, A. Yili, H. A. Aisa, V. V. Maksimov, O. N. Veshkurova, S. I. Salikhov // Chemistry of Natural Compounds. – 2007. – Vol. 43, Issue 4. – Р. 495–496. doi: 10.1007/s10600-007-0174-2

Habegger, R. Essential oils as antioxidants of different coloured carrot cultivars (Daucus carota L. ssp. sativus Hoffm.) [Text] / R. Habegger, W. H. Schnitzler // Journal of Applied Botany and Food Quality. – 2007. – Vol. 81. – Р. 132–135.

Flamini, G. Essential-Oil Composition of Daucus Carota ssp. major (Pastinocello Carrot) and Nine Different Commercial Varieties of Daucus Carota Ssp. Sativus Fruits [Text] / G. Flamini, E. Cosimi, P. L. Cioni, I. Molfetta, A. Braca // Chemistry & Biodiversity. – 2014. – Vol. 11, Issue 7. – Р. 1022–1033. doi: 10.1002/cbdv.201300390

Khalil, N. Chemical Composition and Biological Activity of the Essential Oils Obtained From Yellow and Red Carrot Fruits Cultivated In Egypt [Text] / N. Khalil, M. Ashour, A. N. Singab, O. Salama // Journal of Pharmacy and Biological Sciences. – 2015. – Vol. 10, Issue 2. – Р. 13–19.

Acimovic, M. Chemical characterization of essential oil from seeds of wild and cultivated carrots from Serbia [Text] / M. Acimovic, J. Stankovic, M. Cvetkovic, M. Ignjatov, L. Nikolic // Botanica Serbica. – 2016. – Vol. 40, Issue 1. – Р. 55–60.

Verma, R. S. Chemical composition variability of essential oil during ontogenesis of Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.) Arcang [Text] / R. S. Verma, R. C. Padalia, A. Chauhan // Industrial Crops and Products. – 2014. – Vol. 52. – Р. 809–814. doi: 10.1016/j.indcrop.2013.12.012

Бурда, Н. Е. Изучение летучей фракции Lentinus edodes (Berk.) Singer [Текст] / Н. Е. Бурда, И. А. Журавель, В. С. Кисличенко // Вестник КазНМУ. – 2015. – № 4. – С. 469–472.

Довгаль, Є. О. Вивчення летких фракцій сировини рогозу вузьколистого (Typha angustifolia L.) [Текст] / Є. О. Довгаль, І. Г. Гур’єва, В. С. Кисличенко, І. О. Журавель // ScienceRise: Pharmaceutical Science. – 2016. – № 2 (2). – Р. 46–50. doi: 10.15587/2519-4852.2016.76372







Copyright (c) 2017 Darina-Marija Pazyuk, Iryna Zhuravel, Olexandra Kyslychenko, Nadiia Burda

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2519-4852 (Online), ISSN 2519-4844 (Print)