Вивчення летких фракцій сировини моркви посівної сортів «Яскрава» та «Нантська харківська»

Автор(и)

  • Darina-Marija Pazyuk Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-6262-9822
  • Iryna Zhuravel Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-5305-5406
  • Olexandra Kyslychenko Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-1579-1234
  • Nadiia Burda Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-7435-5731

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.104398

Ключові слова:

морква посівна, сорт «Яскрава», сорт «Нантська харківська», трава, коренеплоди, леткі сполуки, газова хроматографія

Анотація

Морква посівна – рослина, яка широко культивується в багатьох країнах світу як харчова рослина. Сировина цієї рослини виявляє спазмолітичну, антимікробну, цитотоксичну, протипаразитарну, кардіопротекторну, гепатопротекторну активність.

Сировина моркви посівної в Україні є нефармакопейною, тому потребує поглибленого фармакогностичного вивчення. Крім того, актуальним є дослідження найбільш поширених в Україні її сортів, а саме «Яскрава» та «Нантська харківська».

Метою дослідження було вивчення компонентного складу летких фракцій трави та коренеплодів моркви посівної сортів «Яскрава» та «Нантська харківська».

Методи дослідження. Вивчення летких фракцій сировини моркви посівної проводили методом газової хроматографії.

Результати дослідження. В результаті проведеного дослідження ідентифіковано у леткій фракції трави моркви посівної сорту «Яскрава» 32 сполуки, у леткій фракції коренеплодів цього ж сорту – 34 сполуки, у леткій фракції трави моркви посівної сорту «Нантська харківська» – 20 речовин, у коренеплодах даного сорту – 39.

У всіх досліджуваних летких фракціях у великій кількості знаходилися каріофілен та каріофілен оксид. У всіх об’єктах дослідження встановлено наявність сесквітерпенового спирту каротолу.

Висновки. За результатами проведеного дослідження в досліджуваних об’єктах моркви посівної встановлено маркерну сполуку – каротол. Одержані дані можуть бути використані при стандартизації трави та коренеплодів моркви посівної сортів «Яскрава» та «Нантська харківська»

Біографії авторів

Darina-Marija Pazyuk, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра хімії природних сполук 

Iryna Zhuravel, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра хімії природних сполук

Olexandra Kyslychenko, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра фармакогнозії 

Nadiia Burda, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра хімії природних сполук 

Посилання

  1. Zuzuk, B., Kucik, R., Gres'ko, I., D'yachok, V. (2005). Morkov' dikaya, morkov' obyknovennaya. Daucus carota L. (Analiticheskij obzor). Provizor, 10. Available at: http://www.provisor.com.ua/archive/2005/N10/art_37.php
  2. Bystricka, J., Kavalcova, P., Musilova, J., Vollmannova, A., Toth, T., Lenkova, M. (2015). Carrot (Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang.) as source of antioxidants. Acta Agriculturae Slovenica, 105 (2), 303–311. doi: 10.14720/aas.2015.105.2.13
  3. Al-Snafi, P. D. A. E. (2017). Nutritional and therapeutic importance of Daucus carota – A review. IOSR Journal of Pharmacy, 7 (2), 72–88. doi: 10.9790/3013-0702017288
  4. Meliani, N., DibMohammed El, A., Allali, H., Tabti, B. (2013). Comparative analysis of essential oil components of two Daucus species from Algeria and their antimicrobial activity. International Research Journal of Biological Sciences, 2 (1), 22–29.
  5. Imamu, X., Yili, A., Aisa, H. A., Maksimov, V. V., Veshkurova, O. N., Salikhov, S. I. (2007). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil from Daucus carota sativa seeds. Chemistry of Natural Compounds, 43 (4), 495–496. doi: 10.1007/s10600-007-0174-2
  6. Habegger, R., Schnitzler, W. H. (2007). Essential oils as antioxidants of different coloured carrot cultivars (Daucus carota L. ssp. sativus Hoffm.). Journal of Applied Botany and Food Quality, 81, 132–135.
  7. Flamini, G., Cosimi, E., Cioni, P. L., Molfetta, I., Braca, A. (2014). Essential-Oil Composition ofDaucus carotassp.major(Pastinocello Carrot) and Nine Different Commercial Varieties ofDaucus carotassp.sativusFruits. Chemistry & Biodiversity, 11 (7), 1022–1033. doi: 10.1002/cbdv.201300390
  8. Khalil, N., Ashour, M., Singab, A. N., Salama, O. (2015). Chemical Composition and Biological Activity of the Essential Oils Obtained From Yellow and Red Carrot Fruits Cultivated In Egypt. Journal of Pharmacy and Biological Sciences, 10 (2), 13–19.
  9. Acimovic, M., Stankovic, J., Cvetkovic, M., Ignjatov, M., Nikolic, L. (2016). Chemical characterization of essential oil from seeds of wild and cultivated carrots from Serbia. Botanica Serbica, 40 (1), 55–60.
  10. Verma, R. S., Padalia, R. C., Chauhan, A. (2014). Chemical composition variability of essential oil during ontogenesis of Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.) Arcang. Industrial Crops and Products, 52, 809–814. doi: 10.1016/j.indcrop.2013.12.012
  11. Burda, N. E., Zhuravel, I. A., Kislichenko, V. S. (2015). Izuchenie letuchej frakcii Lentinus edodes (Berk.) Singer. Vestnik KazNMU, 4, 469–472.
  12. Dovhal, Ye. O., Huryeva, I. H., Kyslychenko, V. S., Zhuravel, I. O. (2016). The study of the volatile fractions composition from narrow-leaved catoptric (Typha Angustifolia L.) raw material. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 2 (2), 46–50. doi: 10.15587/2519-4852.2016.76372

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-27

Як цитувати

Pazyuk, D.-M., Zhuravel, I., Kyslychenko, O., & Burda, N. (2017). Вивчення летких фракцій сировини моркви посівної сортів «Яскрава» та «Нантська харківська». ScienceRise: Pharmaceutical Science, (3 (7), 29–33. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.104398

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки