Роль антиоксидантної активності у довговічності насіння представників видів і малопоширених форм пшениці

Автор(и)

  • М. Ю. Скороходов Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-3993-7322
  • В. В. Поздняков Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • Р. Л. Богуславський Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2017.120431

Ключові слова:

пшениця, насіння, довговічність, антиоксидантна активність, прискорене старіння, проморожування, енергія проростання, схожість

Анотація

Встановлено зв′язок між довговічністю насіння малопоширених представників видового та внутрішньовидового різноманіття пшениці у модельних дослідах та рівнем антиоксидантної активності (АА). АА насіння однозернянок Triticum sinskajae та T. monococcum була в усіх варіантах досліду нижчою, ніж поліплоїдних видів пшениці. Ранжування вивчених зразків пшениці за рівнем АА, встановлене у контролі, зберігається після прискореного старіння за обома методиками та проморожування. Достовірна позитивна кореляції між АА у контролі та індексами енергії проростання, схожості, довжини паростків і первинного корінця після прискореного старіння та проморожування (r становить від 0,52 до 0,87) дозволяє прогнозувати за вихідним показником АА реакцію насіння зразків пшениці на прискорене старіння та проморожування, тобто здатність насіння до тривалого зберігання. Зниження показників життєздатності насіння під дією прискореного старіння пов′язано зі зниженням АА (r= -0,86).

Посилання

Baskin CC, Baskin JM. Seeds: ecology, biogeography, and evolution of dormancy and germination. Second Edition. University of Kentucky, Lexington, Kentucky, USA, 2014. 1586 p.

Liangli Yu. Wheat antioxidants. Publ. by John Wiley& Sons, Inc., Hoboken. New Jersey, USA, 2008. 275 p.;

Pinzino C, Capocchi A,Galleschi L, Saviozzi F, Nanni B, Zandomeneghi M. Aging, free radicals, and antioxidants in wheat seeds. J. Agric. Food Chem. 1999; 47(4): 1333–1339.

Van de Wouw M, Kik Ch, Van Hintum Th, Van Treuren R, Visser B. Genetic erosion in crops: concept, research results and challenges. Plant Genetic Resources: Characterization and Utilization. Vol. 8(1). P. 1–15.

Zhou K, SuL, Yu L. Phytochemicals and antioxidant properties in wheat bran. J. Agric. Food Chem. 2004;52(20): 6108–6114.

Capitani M, Mateo CM, Nolasco SM. Effect of temperature and storage time of wheat germ on the oil tocopherol concentration. Braz. J. Chem. Eng. 2011; 28(2): 243–250.

TeKrony DM. Accelerated aging test: principles and procedures. Seed Technology. 2005; 27(1): 135–146.

SmolikovaGN. Application of the accelerated aging method to assess resistance of seeds to stresses. VestnikSankt-PeterburgskogoGU. 2014; 2: 82–93.

SafinaGF, FilipenkoGI. Longevity of seeds during storage and its prediction by the accelerated aging method. Trudy poprikladnoy botanike, genetike i selektsii. 2013; 174: 123–130.

Hampton JG, TeKrony DM. Handbook of vigour test methods. International Seed Testing Association, Zürich. 1995. Р. 117.

Calucci L,Capocchi A,Galleschi L, Ghiringhelli S,Pinzino C,Saviozzi F,Zandomeneghi M. Antioxidants, free radicals, storage proteins, puroindolines, and proteolytic activities in bread wheat (Triticum aestivum) seeds during accelerated aging. J. Agric. Food Chem. 2004; 52(13): 4274–4281.

Galleschi L,Capocchi A, GhiringhelliS, Saviozzi F,Calucci L,Pinzino C, Zandomeneghi M. Antioxidants, free radicals, storage proteins, and proteolytic activities in wheat (Triticum durum) seeds during accelerated aging. J. Agric. Food Chem.2002; 50(19): 5450–5457.

LikhachevBS. Some methodological issues of studying the biology of seed aging. Selskokhoziaystvennaiabiologia. 1980; XV(6): 842–844.

International rules for the analysis of seeds. Мoscow: Коlos, 1984. 311 p.

Arabshahi S, Urooj A. Antioxidant propertiesof various solvent extracts of Mulberry Morusindica L. Leaves. FoodChem. 2007; 102: 1233–1240.

Diagnosis of plant resistance to stress. Leningrad: VIR, 1988. 226 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-03

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ