Вплив абіотичних чинників на реалізацію потенціалу врожайності сортів гороху

Автор(и)

  • A. O. Vasylenko Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • I. M. Bezuglyi Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • L. M. Shevchenko Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • A. M. Shtelma Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • A. V. Glyantsev Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • N. K. Ilchenko Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2018.134356

Ключові слова:

горох, урожайність, вміст білка, температура, опади

Анотація

Мета дослідження полягала у визначенні впливу абіотичних чинників (температурного режиму та кількості опадів) на рівень урожайності та вмісту білка в насінні сортів гороху.

Матеріали і методи. Експериментальні дослідження було проведено в 2008–2017 рр. в умовах дослідного поля Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН (ІР) згідно методиці польового експерименту. В дослідженні було використано 26 сортів гороху, серед яких 19 – селекції ІР ім. В.Я. Юр’єва, сім – різного еколого-географічного походження.

Обговорення результатів. У період дослідження гідротермічний режим вегетації рослин гороху значно відрізнявся. При аналізі суми температур (Σ t), суми опадів (Σ Р), гідротермічного коефіцієнта (ГТК) за період вегетації та врожайності за роки дослідження було встановлено, що найнижчу Σ t було зафіксовано в 2008 р.– 1003,2 ºС при Σ Р – 119,2 мм, але при цьому середній рівень урожайності був найвищим за роки дослідження – 4,31 т/га. Найвищою Σ t була в 2013 р.– 1349,2ºС при Σ Р – 97,1 мм, але середній рівень урожайності був найнижчим – 1,45 т/га. Розрахункові коефіцієнти кореляції показали незначний рівень впливу Σ Р на врожайність r = – 0,10, а залежність між Σ t і врожайністю була достовірною, але оберненою r = – 0,64.

Аналіз дати проведення сівби показав, що у всі роки його проводили у квітні, а в залежності від умов року сходи отримували через 8–18 діб. У 2008–2017 рр. початок цвітіння реєстрували в першу декаду червня, виключенням був 2014 р., коли цвітіння почалося в третій декаді травня. Формування насіння у гороху, тобто налив бобів, починається зразу після цвітіння, тому другу декаду червня взято за дату реєстрації цієї фази.

Варіювання врожайності було незначним у 2008–2010 рр. та в 2017 р. (V = 9,08 %, V = 8,60 %, V = 8,96 % і V =  7,74%), середнім у 2011 р., 2012 р. і 2015 р., 2016 р.(V = 11,86 %, V = 10,70 %, V = 15,19 % і V =  14,08 %), а в 2013 р. і 2014 р. було на значному рівні (V =21,23 % та V = 26,41% відповідно). На відміну від урожайності варіювання вмісту білка в насінні за рік дослідження було незначним і складало V = 4,02%–8,64%.

Фенотиповий рівень урожайності за роки дослідження був від 0,92 т/га до 4,80 т/га, а за вмістом білка – від 15,59 % до 26,01 %. Середня екологічна врожайність складала 1,45–4,31 т/га, вміст білка 17,90–24,04 %. Рівень варіювання за генотипами був від 1,85 т/га до 2,42 т/га за коефіцієнта варіації від V = 31,03 % до V = 47,72 %, а за вмістом білка варіювання за генотипами було 19,45–23,41 %, із значенням коефіцієнта варіації від V = 7,24 % до V = 10,34%.

За роки дослідження істотний впливом на врожайність мала лише Σ t для дев’яти сортів, а на вміст білка Σ Р для восьми сортів, при цьому лише для сортів Харківський еталонний, Оплот і Дамір 2 значущими були обидва чинники. Було встановлено, що на врожайність істотно впливає Σ t у першій декаді червня (початок цвітіння) для 11 сортів, у другій декаді червня – Σ Р для більшості сортів (20 сортів). На вміст білка в насінні всіх сортів і Σ Р, і Σ t, і ГТК впливали по-різному протягом усього періоду росту і розвитку рослин.

Висновки. Встановлення впливу абіотичних чинників (Σ Р,Σ t) і ГТК на врожайність та інші ознаки в середньому за період дослідження може бути не достатньо інформативним. Більш інформативним є визначення впливу Σ Р і Σ t на ознаки в окремі фази вегетації.

 

Посилання

Kheberband Sh. Climate changes, agriculture and trade: what is the relationship ? Mosty. 2009; 2(5). URL: http://www.ictsd.org/bridges-news/

Yefimov VV, Anisimov AE. Regional simulation of the climate in Ukraine in the 21stcentury. 2010. URL: http:// uhmi.org.ua/conf/climat_changes/…/Efimov_Anisimov.pdf

Polevoy AN, Bozhko LE, Dronova EA. Agroclimatic resources of Ukraine under climate changes. 2014. URL: http://www.elib.bsu.by/bitstream/.../3_Полевой.pdf

Nabyvanets Yu. Reduction in vulnerability to extreme floods and climate changes in the Dniester River basin (Dniester - III: floods and climate). Basic research into Ukraine. 2010. URL: http://www2.unece.org/…/Baseline_study_report_Ukrain_final.pdf

Ukraine's second national communication on climate changes. Kyiv, 2006. URL: https://www.journal.esco.co.ua/2006_7/art064.pdf

Sereda K. Climate changes (Ukraine: expectations, forecasts, prospects). Project of adaptation of the danube delta to climate changes through integrated water and land management. Marce 2011. URL: wwf.panda.org/ru/wwf_ukraine/danube_region/dd…/progect_materials

Rybas IA. Increasing adaptability in cereal breeding. 2016. URL: https://cyberleninka.ru/article/v/povyshenie-adaptivnosti-v-selektsii-zernovyh-kultur(15.01.2018).

Korobova NA, Kozlov AA, Puchkova EV. Adaptive potential of grain peavarieties. 2017. URL: https://cyberleninka.ru/article/v/adaptivnyy-potentsial-sortov-zernovogo-goroha (15.01.2018)

Katiuk AI, Zubov AE, Madiakin EV. Yield capacity and environmental plasticity of peavarieties belonging to different morphotypesduring variety changing periods. 2014. URL: https://cyberleninka.ru/article/v/urozhaynost-i-ekologicheskaya-plastichnost-sortov-goroha-raznyh-morfotipov-po-periodam-sortosmeny (15.01.2018)

Korobova NA, Kozlov AA, Korobov AP, Puchkova EV. Environmental plasticity and yield capacity of different pea morphotypes. 2016. URL: https:// cyberleninka.ru/article/v/ekologicheskaya-plastichnost-i-urozhaynost-razlichnyh-morfotipov-gorohа(15.01.2018)

Makasheva RKh. Pea. Grain legumes. Leneigrad: Kolos, 1979. Т.IV(1). 322 p.

Omeljaniuk LV, Asanov AM. Performance of grain legume accessions created in the State Scientific Institution Siberian Research Institute of Agriculture and Peat, depending on the weather conditions during the vegetation period. 2013. URL: https://cyberleninka.ru/article/v/produktivnost-obraztsov-zernobobovyh-kultur-sozdannyh-v-gnu-sibniish-v-zavisimosti-ot-pogodnyh-usloviy-vegetatsionnogo-perioda (15.01.2018)

Lozhkina OV. Agroecological evaluation of pea accessions in the taiga zone. 2013. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/agroekologicheskaya-otsenka-obraztsov-goroha-v-taezhnoy-zone (15.01.2018)

Popov BK. Relative drought tolerance of pea varieties. 2011. URL: https://cyberleninka.ru/article/v/ob-otnositelnoy-zasuhoustoychivosti-sortov-zernovogo-goroha (15.01.2018)

Prysiazhniuk OI, Korol LV. Evaluation of adaptive features of new pea varieties. 2014. URL:www.plant.gov.ua (15.01.2018)

Lysenko AA, Korobov AP, Shaposhnikova YuV. Influence of weather conditions on the yelds of pea varieties in the Azov zone of the Rostov region. 2017. URL: https://cyberleninka.ru/article/v/vliyanie-pogodnyh-usloviy-na-urozhaynost-sortov-goroha-v-usloviyah-priazovskoy-zony-rostovskoy-oblasti(15.01.2018)

Vasylenko AO. Evaluation of pea breeding lines and collection accessions for adapting potential. Visnyk KhNAU. Ser. Roslynnytstvo, selektsia I nasinnytstvo, plodoovochivnytstvo. 2011; 94–100.

Abrosimova TN, Fadeeva AN. Adaptability and breeding value of a collection of vegetable peavarieties. 2015. URL: www.vegetable.ru/jour/article/view/92. DOI: 10.18619/2072-9146-2015-1-27-30 (15.01.2018)

Dospekhov BA. Methods of field experience. Moscow: Коlos, 1985. 351 p.

Tsupenko MF. Climate in Ukraine and yield: монографія. Kyiv: Urozhay, 1975. 51 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-07-30

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ