Стійкість до потемніння м’якуша варених бульб міжвидових гібридів картоплі, їх беккросів
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2018.134366Ключові слова:
картопля, міжвидовий гібрид, потемніння варених бульб, розподіл матеріалу, агрономічна ознакаАнотація
Наведено результати дослідження оцінки складних міжвидових гібридів картоплі, їх беккросів за потемнінням варених бульб. Визначено потенціал зразків, залучених до експерименту, за проявом ознаки, перспективність гібридів для використання в практичній селекції за напрямом дослідження, можливість поєднання серед оцінюваного матеріалу потемніння варених бульб та інших кулінарних властивостей, а також залежність між їх фенотиповим проявом.
Посилання
Shpaar D, Shuman P. Potato cultivation. Moscow, 1997. 248 p.
Ross Kh. Potato breeding. Problems and prospects. Moscow: Agropromizdat, 1989. 184 p.
Gray D, Yaghes JC. Tuber quality. In: PM Harris, editor. The Potato Crop. London: Chapman & Hall, 1978. P. 504–544.
Miiller K. Chemisch und physiologisch bedingte Ursachen von Blauf-leckigkeit, Rohverfarbung und Kochdunkelung der Kartoffel. Kartoffelbau. 1979; 30: 404–407.
Potato. In: VA Vitenko, MYu Vlasenko, VS Kutsenko, editors. Kyiv: Urozhai, 1978. 240 p.
Kuchko AA, Vlasenko MYu, Mytsko VM. Potato physiology and biochemistry. Kyiv: Dovira, 1998. 335 p.
Kuchko AA, Mytsko VM. Physiological basics of formation of potato yield and quality. Kyiv: Dovira, 1997. 142 p.
Moller KH, Vogel J. Selektions verfahren fur die Zuchtung von Speisekartoffeln. Zuchter. 1961; 31: 265–267.
Dalianis DC, Plaisted L, Peterson LS. Selection for freedom from after cooking darkening in a potato breeding program. Am. Pot. J. 1966; 43: 207–215.
Podhaetskyi AA, Kravchenko NV, Podhaetskyi AAn. Results of using interspecies hybrids derived from of the species Solanum bulbocastanum Dun. in potato breeding. Trudy po prikladnoi botanike, genetike i selektsii. 2017; 178(2): 33–37.
Banadysev SA et al. Methodological recommendations for the specialized evaluation of potato varieties. Minsk, 2003. 70 p.
Kutsenko VS, Osypchuk AA, Podhaietskyi AA et al. Methodology of studies on potato. Nemishaieve, 2002. 183 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 А. А. Подгаєцький
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.