Адаптивний потенціал сучасних сортів сої до стресових умов середовища
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2019.172780Ключові слова:
сорт, соя, холодостійкість, посухостійкість, абіотичний чинник, урожайність, адаптивністьАнотація
Мета. Визначити рівень посухо- та холодостійкості сучасних сортів сої селекції провідних науково-дослідних установ України.
Матеріали і методи. Лабораторнs – пророщування насіння в розчині осмотика для визначення посухостійкості та холодне пророщування насіння для визначення холодостійкості. Польові – визначення рівня врожайності.
Обговорення результатів. Сорти сої провідних науково-дослідних установ Національної академії аграрних наук України (ІР ім. В.Я. Юр’єва – 13 сортів, ННЦ ІЗ – 4, СГІ–НЦНС – 4, ІОК – 4, ІКСГП – 5, КГСГДС – 4) за аналізом лабораторних досліджень 2015–2017 рр. розподілено на групи стійкості до посухи та холоду. Встановлено незначні відмінності між сортами за посухостійкістю. Серед досліджених 34 сортів два віднесено до групи нестійких, так як часка насінин, що проросли у розчині осмотика, по відношенню до контролю не перевищувала 20,0 %. Групу слабкостійких склали 22 сорти, у яких кількість пророслого насіння була в межах 21,0–40,0 %. Середньою стійкістю характеризувались 10 сортів (41,0–60,0 % пророслого насіння до контролю). Стійких до посухи сортів сої (61,0–80,0 % пророслого насіння) та високостійких (81,0–100,0 %) не виявлено. За стійкістю до холоду сорти сої вітчизняної селекції сильно варіювали по групах стійкості в межах кількості пророслого насіння при зниженій позитивній температурі + 10,0 оС. Нестійких сортів з пророслим насінням 0,0–20,0 % до контролю не виявлено. Два сорти віднесено до групи слабкостійких з рівнем пророслого насіння в межах 21,0–40,0 %, середньостійких (41,0–60,0 % пророслого насіння) було три сорти, стійких (61,0–80,0 %) – 12 сортів, високостійких (81,0–100,0 %) – 17 сортів. За врожайністю відповідно рівню перевищення стандарту в межах 53,0–117,0 % виявлено сім сортів з урожайністю на рівні стандарту.
Висновки. За результатами трирічних досліджень 34 сортів сої вітчизняної селекції за рівнем посухо- та холодостійкості за часткою пророслого насіння в осмотикові (посухостійкість) та холодного пророщування (холодостійкість) виділено сорти, які відповідають категорії джерела стійкості до абіотичних чинників. Серед них 13 сортів з високою холодостійкістю (75,9–99,3 % пророслого насіння при зниженій позитивній температурі + 10,0оС) та 10 сортів із середньою стійкістю до посухи (41,0–60,0 %).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Ye. Yu. Kucherenko, V. P. Petrenkova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.