Спосіб добору вихідного селекційного матеріалу тритикале на основі гранулометричного складу крохмалю зерна
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.222356Ключові слова:
селекція, зернова культура, розмір крохмальних гранул, ідентифікація зразків, світлова мікроскопіяАнотація
Мета дослідження: вивчення гранулометричного складу крохмалю зерна, розробка способу оцінки селекційного матеріалу тритикале та виділення зразків з різним розміром крохмальних гранул для подальшого використання в створенні сортів, придатних для виробництва крохмалю та біоетанолу.
Матеріали і методи. Дослідження проводили в 2016–2017 рр. в ННЦ «Інститут землеробства НААН». Під час дослідження було проаналізовано 142 зразки тритикале озимого. Гранулометричну структуру крохмалю визначали методом світлової мікроскопії з наступною обробкою в програмі ImageJ.
Обговорення результатів. На основі проведених досліджень розроблено спосіб оцінки гранулометричної структури крохмалю зерна тритикале. Проведення аналізу цим способом проходить у чотири етапи: підготовка зерна, одержання мікрофотографій гранул крохмалю, обробка зображень у програмі ImageJ, статистична обробка одержаних даних. Ідентифікація гранулометричної структури крохмалю у зразків тритикале показала, що вони мають різні максимальні, мінімальні та середні розміри гранул за значної варіації. Найбільшого значення (23,2 и 23,5 мкм) середній розмір досягав у зразків 193 і 223, а найменшим (16,7–16,8 мкм) був у зразків 169 і 242. Інші зразки характеризувалися середніми розмірами від 16,9 до 21,4 мкм. Одержано патент на корисну модель «Спосіб добору селекційного матеріалу тритикале за гранулометричним складом крохмалю зерна» (№140021 від 10.02.2020)..
Висновки. Розроблений спосіб добору зразків тритикале на основі оцінки гранулометричної структури крохмалю дозволяє швидко і точно проводити аналіз нового селекційного матеріалу та підвищити результативність селекційної роботи зі створення сортів, придатних для різних напрямів використання, наприклад, для виробництва біоетанолу або крохмалюПосилання
Rybalka OI. Wheat quality and its improvement. Kyiv: Logos, 2011. 496 p.
Chervonis MV. Breding criteria for varieties and hybrids of cereals for bioethanol production. Zb. nauk. prats SHI–NTsNS. 2009; 14: 27–36.
Hrabovets AY, Overchenko MB, Yhnatova NY, Khrychykova HN. Breeding of triticale for fermentation production: results and problems. Zernobobovye i krupjanye kul'tury. 2015; 2: 63–68.
Wenyang Li, Suhui Yan, Xiaqing Shi, Congyu Zhang, Qingqin Shao,Feng Xu, Jianfei Wang. Starch granule size distribution from twelve wheat cultivars in east China’s Huaibei region. Canadian Journal of Plant Science, 2016; 96(2): 176–182. DOI: 10.1139/cjps-2015-0048.
Rybalka OI, Chervonis MV, Morhun BV. Genetic and breeding criteria for the creation of varieties of cereals alcohol-distillate direction of technological use of grain. Fiziolohiia i biokhimiia kulturnykh rasteniy. 2013; 45(1): 3–19.
Wilson JD, Bechtel DB, Todd TC, Seib PA. Measurement of wheat starch granule size distribution using image analysis and laser diffraction technology. Cereal Chemistry. 2006; 83(3): 259–268. DOI: 10.1094/CC-83-0259.
Romano A, Mackie A, Farina F, Aponte M, Sarghini F, Masi P. Characterization, in vitro digestibility and expected glycemic index of commercial starches as uncooked ingredients. J. Food Sci. Technol. 2016; 53(12): 4126–4134. DOI: 10.1007/s13197-016-2375-9.
Li X-Q, Zhang J, Luo S, Liu G, Murphy A, Leclerc Y, Xing T. Effects of sampling methods on starch granule size measurement of potato tubers under a light microscope. Int. J. Plant Biol. 2011; 2(e5): 14–18. DOI: 10.4081/pb.2011.e5.
Karlsson ME, Leeman AM, Björck IME, Eliasson AC. Some physical and nutritional characteristics of genetically modified potatoes varying in amylose/amylopectin ratios. Food Chem. 2007; 100: 136–146. DOI: 10.1016/j.foodchem.2005.09.032.
Blennow A, Hansen M, Schulz A, Jurgensen K, Donald AM, Sanderson J. The molecular deposition of transgenically modified starch in the starch granule as imaged by functional microscopy. J. Struct. Biology. 2003; 143: 229–241. DOI: 10.1016/j.jsb.2003.08.009.
Starychenko VM, Levchenko O S. Grain analysis of winter triticale samples from the granulometric composition of starch. Myronivskyi visnyk. 2019; 8: 33–44.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 V. Starychenko, O. Levchenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.