Продуктивність вусатих сортів гороху залежно від фону живлення в умовах східного Лісостепу України

Автор(и)

  • S. I. Popov Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • O. M. Hlubokyi Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2021.237159

Ключові слова:

горох, сорт, фон живлення, врожайність, якість зерна, збір білка

Анотація

Мета дослідження – встановити вплив системи основного удобрення в сівозміні на врожайність і якість зерна вусатих сортів гороху в умовах східної частини Лісостепу України.

Матеріали і методи. Дослідження проводили протягом 2016–2020 рр. у стаціонарній дев’ятипільній зерно-паро-просапній сівозміні ІР ім. В.Я. Юр’єва НААН. Ґрунт – чорнозем типовий середньогумусний слабковилужений. Об’єктом дослідження були сім сортів гороху вусатого типу – Девіз, Царевич, Отаман, Оплот, Корвет, Гайдук и Малахіт. Схема досліду включала три фони удобрення: 1 – сівозмінний (без добрив); 2 – органічний фон; 3 – органо-мінеральний (післядія гною + N30P30K30 в основне внесення). Технологія вирощування – загальноприйнята для зони. Статистичну обробку експериментальних результатів проводили за дисперсійним аналізом.

Обговорення результатів. У нестабільних погодних умовах 2016–2020 рр. на сівозмінному фоні (без добрив) найвищий рівень урожайності забезпечили сорти Царевич (2,33 т/га), Гайдук (2,28 т/га) і Оплот (2,27 т/га), що на 0,19–0,25 т/га вище стандартного сорту Девіз. Залежно від року досліджень максимальна урожайність цих сортів коливалася в межах 3,04–3,21 т/га, мінімальна – 0,77–0,88 т/га, а розмах варіації становив 2,27–2,38 т/га. На органічному фоні врожайність цих сортів (2,75–2,77 т/га) перевищували стандарт у середньому на 0,43–0,45 т/га, а в порівнянні з неудобреним фоном прибавка врожайності у зазначених сортів склав 0,44–0,45 т/га або 18,9–21,5 %.

Найбільш високою була врожайність (3,04–3,07 т/га) і прибавку (0,77–0,84 т/га) забезпечили сорти Царевич, Гайдук і Оплот на органо–мінеральному фоні, що свідчить про їх хорошу реакцію на підвищений фон живлення та придатність до вирощування за інтенсивною технологією. Середньорічна максимальна врожайність зазначених сортів становила 4,16–4,39 т/га,, мінімальна – 1,27–1,51 т/га, а розмах її варіювання був найвищий – від 2,79 до 2,89 т/га. Найменший приріст урожайності на органо–мінеральному фоні удобрення одержано у сортів Малахіт і Корвет –0,47 та 0,56 т/га відповідно. При цьому розмах варіації врожайності за роками був найменшим – 2,43–2,44 т/га.

Найкращі погодні умови за вегетаційний період для досліджуваних сортів склалися у 2016, 2017 та 2020 рр., що забезпечило найвищий рівень середньої врожайності по фонах: без добрив – 2,70–2,72 т/га, органічному – 2,87–3,23 т/га, органо–мінеральному – 3,14–3,83 т/га. В найбільш несприятливих умовах 2019 з. незалежно від фону живлення більш стійкими до посухи були сорти Царевич і Отаман. При цьому середня врожайність сортів на неудобреному фоні составила 0,81 т/га, а на органічному та органо-мінеральному було одержано істотні надбавки зерна – відповідно 0,39 т/га та 0,48 т/га.

Висновки. У середньому за 2016-2020 рр. найкраще реагували на внесення добрив сорти Царевич та Гайдук, надбавки зерна яких до контролю були стабільно високими – відповідно 0,44 і 0,47 т/га на фоні післядії гною та 0,84 і 0,79 т/га – за додаткового внесення N30P30K30. За роки досліджень у середньому по сортах органічний та органо–мінеральний фони живлення забезпечили істотний приріст урожайності – відповідно на 0,38 та 0,69 т/га, при врожайності на контролі 2,21 т/га.

Виявлена відмінність якості зерна залежно від сорту та фону живлення. Найвищу білковість зерна забезпечили найменш урожайні сорти Корвет і Малахіт із показниками відповідно 24,09 і 23,35 % на контролі та 24,63 і 23,39 % – на органо-мінеральному фоні удобрення. Встановлена можливість одночасного зростання врожайності та вмісту білка в зерні сорту Гайдук. Найбільш істотний валовий збір білка одержано на органо-мінеральному фоні у сортів Гайдук, Оплот і Царевич (0,682–0,689 т/га) з приростом 16,8–17,8 % до стандартного сорту Девіз. Підвищення валового збору білка з гектара у більшості сортів залежало від рівня їх врожайності, ніж від вмісту білка в зерні

Посилання

Vavilov PP, Posypanov GS. Legumes and vegetable protein problems. Moscow, 1983. 255 p.

Kaminskyi VF. Status and prospects of pea production in Ukraine. Bulletin of Agricultural Science. 2000; 5: 22–25.

Zhuikov AG, Lahutenko KV. Green peas in Ukraine: state, problems, prospects (a review article). Tavriiskyi naukovyi visnyk: zemlerobstvo, roslynnytstvo, ovochivnytstvo ta bashtannytstvo. 2017; 98: 65–97.

Zynchenko AY, Karasiuk YM. Intensive technology of cultivation of grain and industrial crops. Kyiv: Holovnoe yzdatelstvo yzdatelskoho ob’edynenyia «Vyshcha shkola», 1988. P. 231–254.

Kobyzieva LN, Buriak YuI, Kolomatska VP et al. Catalog of varieties and hybrids of field crops of Plant Production Institute nd. a. V.Ya. Yuryiv. Kharkiv: PPI of NAAS, 2021, 191 p.

Gyrka AD, Tkalich ID, Sydorenko YuYa, Bochevar OV, Ilyenko OV. Features of formation the grain productivity of pea varieties in conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Zernovi kultury. 2018; 2(2): 267–273. DOI: https://doi.org/10.31867/2523-4544/0035.

Telecalo NV. Influence of the complex of technological administrations on the growth of the peas of general. Silske hospodarstvo ta lisnytstvo. 2019; 13: 84–93.

Kaminskyi VF, Dvoretska SP, Kostyna TP. Influence of weather conditions and fertilizer system on the formation of productivity of pea varieties. Zbirnyk naukovykh prats NNTs «Instytut zemlerobstva NAAN». 2012; 3–4: 82–90.

Lykhochvor V, Andrushko M. Pea productivity depending on variety and sowing rate. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. 2020; 2: 54–62. DOI: 10.31521/2313-092X/2020-2(106)-6.

Haidukevych LY. Legume nutrition. Moscow: Znanye, 1965, 32 p.

Tsybulko VS, Buriak YuI, Popov SI, Chernobab OV. Peas, winter wheat, alfalfa. New in seed growing technology. Kharkiv, 2000, 96 p.

Fateev AY. Local method of fertilizing. Soil-agrochemical aspects. Kharkov, 2002, 160 p.

Tseluiko OA, Paramonov AV. The influence of long-term use of fertilizers on the yield of peas. Zernobobovye y krupianye kultury. 2019; 4(32): 46–51.

Hospodarenko HM. Fertilization of agricultural crops. Kyiv: TOV «SIK HRUP UKRAINA»: 2016, 276 p.

Hamaiunova VV, Tuz MS. Influence of elements of cultivation technology on productivity of pea varieties in the Southern Steppe. Zbirnyk naukovykh prats NNTs «Instytut zemlerobstva NAAN». 2016; 1: 46–57.

Zaryshniak AS, Tsvei YaP, Ivanina VV. Optimization of fertilizer and soil fertility in crop rotations. Kyiv: Ahrarna nauka, 2015. 208 p.

Burykina SI, Welver MO, Kapustina GA. Agronomic efficiency of fertilizers in pea growing under the conditions of climate change of the Black Sea Steppe. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 2020; 114: 33–43. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.114.5.

Parokhin NV, Khmelin AV. The value of modern varieties in improving the efficiency of agricultural production. The role of modern varieties and technologies: Proceedings of the All-Russian Scientific and Practical Conference on June 12–15, 2004. Orel: OrelHAU, 2005. P. 94–104.

Kostromitin VM, Streltsova IB, Ohurtsov YuYe, Kyselova NV. Removal of nutrients by pea varieties of different morphotypes. Sel. Nasinn. 2006; 92: 213–222.

Ohurtsov YuYe, Rohulina LV. Influence of fertilizers on yield and protein collection of pea varieties of different morphotype. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2006; 57: 162–166.

Dospekhov BA. Field experiment methodology (with the basics of statistical processing of the research results). Moscow: Ahropromizdat, 1985. 351 p.

Vasylenko AO, Bezuhlyi IM, Hliantsev AV et al. Stability of productivity and protein content in pea varieties selected by the Plant Production Institute nd. a. V.Ya. Yuryev. Zbirnyk naukovykh prats Selektsiino-henetychnoho instytutu – natsionalnoho tsentru nasinnytstva i selektsii. 2015; 26(66): 154–160.

Kushnir OM. Evaluation of pea grain quality indicators depending on the influence of technological methods. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2005; 55: 121–128.

Cherenkov AV, Klysha AI, Hyrka AD, Kulinich OO. Legumes: modern cultivation technologies. Dnipropetrovsk: Aktsent PP, 2014. 110 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-12

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО, НАСІННИЦТВО І НАСІННЄЗНАВСТВО