Потенціал урожайності сортів сої та його реалізація

Автор(и)

  • С.С. Рябуха Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • П.В. Чернишенко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • І.М. Безуглий Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • В.П. Коломацька Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Ukraine
  • М.Г. Голохоринська 2Буковинська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2021.251042

Ключові слова:

соя, сорт, урожайність, конкурсне сортовипробування, державне сортовипробування, рівень реалізації потенціалу, зона вирощування

Анотація

Мета і задачі дослідження. Визначити особливості реалізації потенціалу врожайності сучасних сортів сої у різних ґрунтово-кліматичних зонах України.

Матеріали і методи дослідження. Матеріалом були 14 сортів сої селекції Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН (ІР НААН): Подяка, Мальвіна, Естафета, Спритна, Байка, Криниця, Кобза, Писанка, Перлина, Мелодія, Райдуга, Красуня, Різдвяна, Слобода. Вивчення врожайності сортів сої проводили у конкурсному сортовипробуванні (КСВ) лабораторії селекції зернобобових культур ІР НААН. Досліди закладали у чотирьох повтореннях із площею ділянки 25 м2 у відповідності із методикою держсортовипробування (ДСВ). Для порівняння використовували дані по врожайності цих же сортів одержані у мережі ДСВ Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР). Обробку результатів досліджень проводили за Б.О. Доспеховим із використанням програм STATISTICA 10 та Exel.

Обговорення результатів. Установлено що найбільш сприятливі для вирощування сої умови складались у Лісостепу: середня врожайність – 2,22 т/га з коливаннями у межах 1,94–2,47 т/га. У Поліссі середня врожайність складала 1,99 т/га і варіювала від 1,76 т/га до 2,28 т/га. Найгірші умови спостерігались у Степу: середня врожайність – 1,85 т/га, з коливаннями від 1,38 т/га до 2,25 т/га. Усереднений по зонах рівень урожайності у мережі ДСВ: максимальний – 2,15 т/га, середній – 2,02 т/га, мінімальний – 1,83 т/га.

Мінімальний рівень реалізації потенціалу (РРП) урожайності у КСВ порівняно із середньою по природно-кліматичних зонах України склав 41,3 %. Максимальний РРП урожайності у КСВ досягав 95,6 %. У середньому потенціал урожайності сортів сої реалізовувався у КСВ на 67,8 %. При цьому виявлено залежність РРП урожайності від гідротермічних умов років випробування. Найменший РРП урожайності у КСВ зафіксовано у сорту Слобода (41,3 %) випробування якого проводилось у несприятливих для сої погодних умовах 2017 і 2018 рр. коли середня врожайність зразків КСВ склала 0,84 т/га і 0,50 т/га відповідно. Середня врожайність сорту Слобода у КСВ була на рівні 0,85 т/га при середній у ДСВ 2,06 т/га. Утрата врожайності склала 58,7 %.

Найбільш високий РРП урожайності у КСВ виявили сорти Красуня (95,6 %), Мелодія (91,4 %), Райдуга (84,2 %) та Різдвяна (79,5 %). У даних сортів різниця врожайності у КСВ та ДСВ була значно менше (4,4–20,5 %). Порівняно висока врожайність даних сортів у КСВ пояснюється сприятливими умовами 2016 р. коли у КСВ був досягнутий максимальний за усі роки (2008–2018) проведення досліджень рівень середньої врожайності зразків – 2,59 т/га.

Висновки. Найбільш сприятливі для вирощування сої умови були у Лісостепу України, де середня врожайність склала 2,22 т/га з коливаннями у межах 1,94–2,47 т/га. У Поліссі середній рівень урожайності сої дорівнював 1,99 т/га і варіював від 1,76 т/га до 2,28 т/га. У Степовій зоні середня врожайність склала 1,85 т/га, мінімальна – 1,38 т/га, максимальна – 2,25 т/га. Усереднена по природно-кліматичних зонах урожайність у ДСВ: максимальна – 2,15 т/га, середня – 2,02 т/га, мінімальна – 1,83 т/га. Максимальний РРП урожайності у КСВ досягав 95,6 %, максимальна врожайність у КСВ – 1,75 т/га, у ДСВ – 2,15 т/га. Мінімальний РРП урожайності у КСВ дорівнював 41,3 %, мінімальна врожайність у КСВ 0,85 т/га, у ДСВ – 1,83 т/га. Середній РРП урожайності сортів сої у КСВ складав 67,8 %, середня врожайність у КСВ – 1,37 т/га, у ДСВ – 2,02 т/га.

Виявлено залежність рівня реалізації потенціалу врожайності від гідротермічних умов років випробування. Установлено, що високий генетичний потенціал урожайності сортів сої дуже сильно нівелюється нестабільністю гідротермічного режиму під час вегетації сої, що викликає значні флуктуації врожайності. Для більш об’єктивного аналізу врожайності при конкурсному сортовипробуванні сої необхідно враховувати не тільки абсолютний рівень урожайності перспективних номерів, але й загальний рівень урожайності культури в окремі роки досліджень.

Посилання

Snihovyi SV. Ecological and economic preconditions for increasing soybean production in Ukraine. Kormy I kormovyrobnytstvo. 2004; 53: 179–185.

Petrychenko VF. Legume and soybean production in Ukraine: current challenges and prospects. Proc. of the Internat. conf. «Legumes and soybeans for sustainable development of agricultural production in Ukraine», Vinnytsia, 2016 August 11–12. Vinnytsia, 2016. P. 10–11.

Petrychenko VF, Ivaniuk SV. Influence of varietal and hydrothermal resources on the formation of soybean productivity in the Forest-Steppe conditions. Zbirnyk naukovykh prats Institutu zemlerobstva UAAN. 2000; 3–4: 19–24.

Kaminskyi VF. Agrometeorological bases of legume production in Ukraine. Visnyk Agrarnoyi nauky. 2006; 6:. 20–25.

Petrychenko VF, Babych AO, Ivaniuk SV, Kolisnyk SI. Influence of agroclimatic factors on soybean productivity. Visnyk Agrarnoyi nauky. 2006; 2: 19–23.

Sichkar VI. The current state and prospects of growing legumes on our planet. Proc. of the In-ternat. conf. «Legumes and soybeans for sustainable development of agricultural production in Ukraine», Vinnytsia, 2016 August 11–12. Vinnytsia, 2016. P. 14–15.

Petrenkova VP. Current state and solution of the problem of plant stability. In the book: Optimization of integrated crop protection (handbook). In: VV Kyrychenko, YuH Krasylovets, edit. Kharkiv, 2006. P. 4–5.

Ivaniuk SV. Formation of soybean varietal resources in accordance with the bioclimatic poten-tial of the growing region. Kormy I kormovyrobnytstvo. 2012; 71: 34–40.

Babych AO, Babych-Poberezhna AA. Global and domestic trends in the location of production and use of soybeans to solve the problem of protein. Kormy I kormovyrobnytstvo. 2012; 71: 12–26.

Prysiazhniuk OI, Kaliuzhna EA, Ukrainets VV, Shevchenko OP. Stability and plasticity of pea varieties selected by Uladovo-Liulinetska Research and Breeding Station. Tsukrovi buriaky. 2013; 6: 19–20.

Babych AO, Ivaniuk SV, Temchenko IV, Semtsov AV, Vilhota MV, Kokhaniuk NV, Tsytsiura TV. Estimation of adaptability and breeding value of soybean varieties of Institute of Feed Re-search and Agriculture of Podillya NAAS breeding. Proc. of the Internat. conf. «Legumes and soybeans for sustainable development of agricultural production in Ukraine», Vinnytsia, 2016 August 11–12. Vinnytsia, 2016. P. 18–19.

Babych A, Tkachuk V, Hrabovskyi O, Novokhatskyi M. Varietal cultivation technology is a way to realize the potential of soybeans. Propozytsiia. 2000; 10: 41–42.

Petrychenko VF, Babych AO, Ivaniuk SV, Kolisnyk SI. Influence of agroclimatic factors on soybean productivity. Visnyk Agrarnoyi nauky. 2006; 2: 19–23.

Vozhehova RA. Breeding and technological aspects of soybean cultivation in the conditions of irrigation of the south of Ukraine. Proc. of the Internat. conf. «Legumes and soybeans for sus-tainable development of agricultural production in Ukraine», Vinnytsia, 2016 August 11–12. Vinnytsia, 2016. P. 16–17.

Methods of state variety testing of crops. Kyiv, 2000. Issue 1. 100 p.

Methods of state variety testing of crops. Kyiv, 2001. Issue 2. 68 p.

Zharkova O. Soybean varietal arsenal for 2017. Propozytsiia. 2017; 260 (4/17): 66–68.

Dospekhov BA. Methods of field experience. Moscow: Kolos, 1985. 423 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО, НАСІННИЦТВО І НАСІННЄЗНАВСТВО