Характеристика селекційних ліній пшениці спельти озимої (Triticum spelta L.) в умовах східного лісостепу України

Автор(и)

  • К. Ю. Cуворова Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • О. Ю. Леонов Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • З. В. Усова Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • М. М. Хухрянська Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • Н. А. Криштопа Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • Р. Л. Богуславський Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2023.283648

Ключові слова:

спельта, пшениця м’яка озима, елементи продуктивності, врожайність, якість зерна

Анотація

Мета і задачі досліджень. Метою нашої роботи було дати характеристику лініям спельти озимої, відібраним від схрещування спельти з пшеницею м’якою за основними господарсько-цінними показниками.

Матеріали та методи. Матеріалом дослідження обрано лінії спельти озимої (T. spelta), отримані шляхом схрещування T. spelta лінія NSS 1/02 var. duhamelianum (Сербія) / T. aestivum сорт Октава (Україна) у Національному центрі генетичних ресурсів рослин України Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва (ІР) НААН України. Рослини вирощували на полях дослідного господарства Елітне ІР НААН України в Харківській області впродовж 2019 — 2022 рр. Зразки висівали в оптимальні строки в попередньому та конкурсному сортовипробуванню, на ділянках 10 м2 в чотириразовій повторності. Матеріал досліджували за морфологічними показниками, елементами продуктивності та якості зерна. Для проведення структурного аналізу брали рослини з площі 0,25 м2, детально аналізували 20 колосів. При дослідженні ліній спельти як стандарти використовували: сорт спельти озимої Європа; сорти пшениці м'якої озимої: національні стандарти — Подолянка, Бунчук, сорти селекції ІР НААН — Гармоніка, Досконала.

Результати і обговорення. Лінії спельти характеризуються високою зимостійкістю, стійкістю до збудників борошнистої роси, піренофорозу (8 — 9 балів), мають середній рівень стійкості до септоріозу (5 — 6,4 бали). Починають відновлення весняної вегетації повільніше ніж пшениця м'яка озима. Виколошуються одночасно зі спельтою Європа та пшеницею м'якою Подолянка. Висота рослин ліній спельти була на рівні або дещо нижче стандарту сорту Європа. Наші спостереження показують, що соломина рослини спельти досить міцна та стійка до вилягання, попри її довжину. Коефіцієнт кущення ліній спельти варіював від 1,69 до 1,80 і в середньому перевищував стандарт Європа (1,31), але поступався сортам пшениці озимої. За морфологією колос ліній спельти білий, нещільний, безостий. За довжиною колоса, кількістю колосків у головному колосі, лінії спельти поступалися і сорту Європа і сортам пшениці м'якої. Зерно у спельти видовжене, добре виповнене, подібне до зерна сортів пшениці Досконала та Подолянка. За масою зерна з головного колоса лінії спельти трохи поступилися стандарту Європа, сортам Гармоніка та Досконала і були на рівні стандартів Бунчук і Подолянка. Відмічена висока маса 1000 зерен, яка становила від 47,31 г до 50,44 г. За врожайністю лінії спельти перевершили у середньому стандарти пшениці на 0,50 т/га. Найбільш урожайною була лінія T.spelta 1140-16, яка перевищувала стандарт спельти Європа на 0,82 т/га та стандартні сорти пшениці м'якої озимої на 0,40 т/га, що стало можливим завдяки полегшеному вимолоту зразків. За показниками якості – вмісту білка в зерні, вмісту клейковини у борошні ліній спельти були на рівні стандарту пшениці спельта сорту Європа і перевищували звичайну м'яку пшеницю, а за показником седиментації поступалися сортам пшениці.

Висновки. Комбінація схрещування T.spelta лінія NSS 1/02 var. duhamelianum (Сербія) / T. aestivum сорт Октава (Україна) є перспективною для селекційного покращення озимої спельти за урожайністю, зимостійкістю та якістю зерна в умовах східного лісостепу України.

Посилання

Nesbitt M., Damuel D. From staple crop to extinction? The archaeology and history of the hulled wheats // Hulled Wheat : Proc. First Int. Workshop (21–22 July 1995) / Eds S. Padulosi, K. Hammer, J. Heller. Tuscany, Italy, 1995. P. 40–99.

Parii F.M., Sukhomud O.H., Liubych V.V. Evaluation of economically valuable features of a new winter spelt wheat variety Zoria Ukrainy. Nasinnytstvo. 2013. No 5. P. 5–6. [in Ukrainian]

Shelepov V.V., Havryliuk N.N., Verhunov V.A. Wheat: biology, morphology, breeding, seed production. K.: Lohos, 2013. 498 p. [in Ukrainian]

Morhun V.V., Sichkar S.M., Pochynok V.M., Niniieva A.K., Chuhunkova T.V. Characterization of spelt (Triticum spelta L.) collection accessions by performance constituents and bread-making quality. Fiziolohiia Rollyn i Henetyka. 2016. No 2. P. 112–119. [in Ukrainian]

Kliuchevych M.M. Peculiarities of triticale and wheat-related species: protection against mycoses in organic farming. Organic Production and Food Safety: Abstracts of the 3rd International Scientific and Practical Conference. April 23, 2015. Zhytomyr: Polissia, 2015. P. 482–485. [in Ukrainian]

Kliuchevych M.M. Spelt is a valuable food and medicinal crop. Current Aspects of Human Health Maintenance: Collection of papers of the 15th International Interdisciplinary Scientific and Practical Conference. April 8-9, 2022. Uzhhorod: DVNZ «UzhNU», 2022. Р. 100-104. [in Ukrainian]

Hospodarenko H.M, Liubych V.V., Polianetska I.O. Amino acid composition of spelt protein depending on variety and line origin. Visnyk Umanskoho Natsionalnoho Universytetu Sadivnytstva. 2016. No 2. P. 44-48. [in Ukrainian]

Hospodarenko H.M., Kostohryz P.V., Liubych V.V., Parii M.F., Poltoretskyi I.O., Polianetska I.O., Riabovol L.O., Riabovol Ya.S., Sukhodum O.H. Spelt wheat. K.: Stik Hrup Ukraina. 2016. 300 p. [in Ukrainian]

Podpriatov H.I., Yashchuk N.O. Suitability of winter spelt grain for bread-making and feed purposes. Novitni Ahrotekhnolohii. 2013. No 1(1). P. 71-79. [in Ukrainian]

Liubych V.V., Hospodarenko H.M., Poltoretskyi S.P. Quality features of spelt wheat grain. Saarbrücken, Germany: LAP LAMBERT Academic Publishing. 2017. 108 p.

Hospodarenko H.M., Poltoretskyi S.P., Liubych V.V., Zheliezna V.V., Ulianych I.F. Quality of pasta and confectionary from spelt flour. Visnyk Ahrarnoi Nauky Prychornomoria. Mykolaiv, 2018. Issue 1. P. 199–210. [in Ukrainian]

Rajnincova D., Galova Z., Petrovicova L., Chnapek M. Comparison of nutritional and technological quality of winter wheat (Triticum aestivum L.) and hybrid wheat (Triticum aestivum L. x Triticum spelta L.). Journal of central European agriculture. 2018. 19 (2). Р. 437-452. DOI: https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.2.2146.

Wiwart M., Szafranska A., Wachowska U., Suchowilska E. Quality parameters and rheological dough properties of 15 spelt (Triticum spelta L.) varieties cultivated today. Cereal chemistry. 2018. 94 (6). Р. 1037-1044. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM-05-17-0097-R/.

Schober T.J., Bean S.R., Kuhn M. Gluten proteins from spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) cultivars: A rheological and size-exclusion high-performance liquid chromatography study. Cereal Sci. 2006. No 44. P. 161–173. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2006.05.007

Liubych V.V. Spelt flour properties depending on variety and line. Zbirnyk Umanskoho NUS. 2020. P. 522-534. DOI 10.31395/2415-8240-2020-96-1-520-534 [in Ukrainian]

Podpriatov H.I., Yashchuk N.O. Suitability of winter spelt grain for bread-making and feed purposes. Novitni Ahrotekhnolohii. 2013. No 1(1). P. 71-79. https://doi.org/10.21498/na.1(1).2013.119732 [in Ukrainian]

Zverev S., Politukha O.V., Starichenkov A.A. Abramov P.S. Emmer and spelt: a return to origins. Khranenie i Pererabotka Zerna. 2015. Vol. 194. No 6-7. P. 48-51. [in Russian]

Rybalka O.I. Is wheat really a destructive food ? Fiziolohiia Roslyn i Henetyka. 2017. Vol. 49. No 3. P. 187-210. [in Ukrainian]

Loponen J., Kanerva P., Zhang C. et al. Prolamin hydrolysis and pentosan solubilization in germinated-rye sourdoughs determined by chromatographic and immunological methods. J. Agric. Food Chem. 2009. 57. P. 746—753. https://doi.org/10.1021/jf803243w

State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine inr 2023. Valid as of 04/03/2023. Kyiv: Minahropolityky, 2023. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin [in Ukrainian]

Morhun V.V., Sichkar S.M., Pochynok V.M., Niniieva A.K., Chuhunkova T.V. Characterization of spelt (Triticum spelta L.) collection accessions by performance constituents and bread-making quality. Fiziolohiia Rollyn i Henetyka. 2016. No 2. P. 112–119. [in Ukrainian]

Korkhova M.M. Yield capacity of winter spelt wheat varieties in the Southern Steppe of Ukraine. Visnyk Ahrarnoi Nauky Prychornomoria. 2019. Issue 4. P. 31-37. DOI: 10.31521/2313-092X/2019-4(104) [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-30

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ