Селекційна цінність та гомеостатичність продуктивності колосу сортів пшениці м’якої озимої вітчизняного та західноєвропейського походження
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2023.283653Ключові слова:
адаптивність, пшениця м’яка озима, селекційна цінність, гомеостатичність, мінливість, продуктивність колосу, сортАнотація
Мета і задачі дослідження. Метою роботи було визначення селекційної цінності та гомеостатичності маси зерна з колосу та кількості зерен у колосі в сучасних сортів пшениці м’якої озимої вітчизняного та західноєвропейського походження, виділення джерел високого рівня їх прояву адаптованих до умовах східного Лісостепу України.
Матеріали та методи дослідження. Матеріалом дослідження були 28 короткостеблих зразків пшениці м’якої озимої з трьох країн, у т.ч. – 14 зразків походженням з України та по сім – Німеччини та Франції. Вивчення зразків проводили згідно відповідних методик використовуючи при цьому загальнонаукові, спеціальні та генетико-статистичні методи дослідження.
Обговорення результатів. У результаті проведеного вивчення визначено, що частка зразків з генотиповою здатністю формувати високу селекційну цінність та гомеостатичність у поєднанні з великою масою зерна з колосу серед вітчизняних сортів складає 42,9 %, до яких відносяться Придніпровська, Благодарка одеська, Родзинка одеська (UKR) та ін. Великою кількістю зерен у колосі та високою селекційною цінністю у поєднанні з гомеостатичністю даної ознаки характеризуються Придніпровська, Благодарка одеська, Нота одеська, Родзинка одеська та Манера одеська (UKR), які складають 35,7 %. Зразки західноєвропейського екотипу при формуванні великої маси зерна з колосу та кількості зерен у колосі не поєднували їх з високою гомеостатичністю даних ознак, у зв’язку з чим були менш цінними.
Висновки. У результаті проведених досліджень визначено, що високу селекційну цінність та гомеостатичність у поєднанні з великою масою зерна з колосу та кількістю зерен у колосі мають вітчизняні сорти: Придніпровська, Благодарка одеська, Нота одеська, Манера одеська, які є цінним вихідним матеріалом для створення високопродуктивних та перспективних сортів пшениці м’якої озимої в умовах східної частини Лісостепу України.
Посилання
Gulyanov YuA. Winter wheat yield and its structure. Zemledeliye. 2003; 5: 10–11. [in Russian]
Cherenkov AV, Hasanova II, Solodushko MM. Winter wheat - development and breeding of the crop in the historical aspect. Biuleten Instytutu Silskoho Hospodarstva Stepovoi Zony. 2014; 6: 3–6. [in Ukrainian]
Soto-Gómez D, Pérez-Rodríguez P. Sustainable agriculture through perennial grains: Wheat, rice, maize, and other species. A review. Agriculture, Ecosystems & Environment. 2022; 325, Р. 107747. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agee.2021.107747
Ilchuk MM, Konoval IA, Baranovska OD, Yevtushenko VD. Development of the grain market in Ukraine and its stabilization. Ekonomika APK. 2019; 4: 29–38. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201904029 [in Ukrainian]
Raza A, Razzaq A, Saher-Mehmood S, Zou X, Zhang X, Lv Y, Xu, J. Impact of climate change on crops adaptation and strategies to tackle its outcome: A review. Plants. 2019; 8(2) Р. 34. DOI: https://doi.org/ 10.3390/plants8020034
Morhun VV, Havryliuk MM, Oksiom VP. Introduction intro production of new, resistant to stressors, high-yielding winter wheat varieties created via chromosomal engineering and marker –assisted selection. Nauka ta Innovatsiia. 2014; 10(5): 40–48. DOI: https://doi.org/10.15407/scin10.05.040 [in Ukrainian]
Zapisotska MC, Voloshchuk OP, Voloshchuk IS, Hlyva VV. Weather factors and their influence on the adaptive properties of winter wheat varieties in the western Forest- Steppe of Ukraine. Naukovi Horyzonty. 2021; 24(6): 34–40. DOI: https://doi.org/10.48077/scihor.24(6).2021.34-40 [in Ukrainian]
Zamlila NP, Demydov OA. Volokhdina HB, Voloshchuk SI, Humeniuk OV. Yield and adaptive capacity of winter bread wheat breeding lines in the Forest-Steppe of Ukraine. Myronivskyi Visnyk. 2019; 9: 31–36. DOI: https://doi.org/10.31073/mvis201909-05 [in Ukrainian]
Pennacchi JP, Carmo-Silva E, Andralojc PJ, Lawson T, Allen AM., Raines CA, Parry M. Stability of wheat grain yieldsover three field seasons in the UK. Food and Energy Security. 2019; 8: 1–13. DOI: https://doi.org/10.1002/fes3.147
Harkness C, Semenov MA, Areal F. Adverse weather conditions for UK wheat production under climate change. Agricultural and Forest Meteorology. 2020; P. 282–283, article number 107862. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agrformet.2019.107862
Petrychenko VF, Lykhochvor VV, Korniichuk OV, Olifir YuM. Winter wheat yield depending on sowing time. Ukrainskyi Ekolohichnyi Zhurnal. 2021; 11(3): 161–166. DOI: https://doi.org/ 10.15421/2021_158. [in Ukrainian]
Poltoretskyi S, Tretiakova S, Mostoviak I, Yatsenko A, Tereshchenko Y, Poltoretska N, Berezovskyi A. Growth and productivity of winter wheat (Triticum aestivum L.) depending on sowing parameters. Ukrainskyi Ekolohichnyi Zhurnal. 2020; 10(2): 81–87. DOI: https://doi.org/10.15421/2020_68. [in Ukrainian]
Lytvynenko MA. Fulfilment of genetic potential. Problems of perfprmance and grain quality of modern winter wheat varieties. Nasinnytstvo. 2010; 6: 1–6. [in Ukrainian]
Miliutenko TB, Dovbysh MI, Klochko AA, Lysikova VM. Potential of varietal resources. Its efficient use - the main prerequisite for sustainable grain production. Nasinnytstvo. 2011; 2: 1–6. [in Ukrainian]
Havryliuk MM, Chaika VH. Seed production functioning: scientific and organizational measures. Nasinnytstvo. 2011; 9: 1–4. [in Ukrainian]
Samofalov AP. Roles of different yield constituents in increasing winter wheat yield. Zernovoye Khozyaystvo. 2005; 1: 15–18. [in Russian]
Netis IT. Winter wheat in the South of Ukraine. Kherson: Oldi-Plius; 2011. 460 p. [in Ukrainian]
Mikheyev LA. On correlation of grain weight per ear with its structural elements in wheat hybrids. Selektsiya i Semenovodstvo. Moscow: Kolos. 1992; 3: 17–21. [in Russian]
Trybel SO. Protection of seed crops. Nasinnytstvo. 2006; 9: 13–16. [in Ukrainian]
Retman SV. Management of phytoinfection development. Karantyn i Zakhyst Roslyn. 2007; 1: 19–20. [in Ukrainian]
Sydorenko MV, Chebotar SV. Effect of drought on wheat plants at different growth stages. Visnyk Odeskoho Natsionalnoho Universytetu. Biolohiia. 2020; 25, 1(46): 67–87. DOI: https://doi.org/10.18524/2077-1746.2020.1(46).205848 [in Ukrainian]
Khangildin VV. Homeostaticity of grain yield and its components. Genetic Analysis of Quantitative Traits in Plants. Ufa; 1979: 14–27. [in Russian]
Demydov OA, Khomenko SO, Chuhunkova TV, Fedorenko IV. Yield and homeostaticity of spring wheat collection accessions. Visnyk Ahrarnoi Nauky. 2019; 9: 47–51. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201909-07 [in Ukrainian]
Chebakov MP, Lebedieva HD, Vlasenko VA. Use of winter wheat starting material of the Western European ecotype and its role in the development of highly adaptive varieties. Sortovyvchennia ta Okhorona Prav na Sorty Roslyn. 2006; 3: 5–17. [in Ukrainian]
Dospekhov BA. Methods of field experimentation (with basics of statistical processing of research data). Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p. [in Russian]
Merezhko AF, Udachin RA, Zuyev VE et al. Enrichment, preservation in live condition and exploration of the world collection of wheat, aegilops and triticale. Methodical guidelines. St. Petersburg: VIR, 1999. 81 p. [in Russian]
CMEA’s extended harmonized classifier of the genus Triticum L. Leningrad, 1985. 42 p. [in Russian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 A. V. Yarosh, V. K. Riabchun
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.