Добір вихідного матеріалу кавуна за адаптивністю для селекції на придатність до вирощування за інтенсивної та органічної технологій

Автор(и)

  • О. В. Сергієнко Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, Ukraine
  • О. М. Шабетя Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, Ukraine
  • З. П. Ліннік Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, Ukraine
  • М. Б. Сергієнко Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, Ukraine
  • І. Е. Повлін Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ МОН України., Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2023.293879

Ключові слова:

кавун, селекція, колекційній зразок, селекційна ознака, технологія вирощування, стабільність, пластичність, селекційна цінніст

Анотація

Мета дослідження. Виділити вихідний матеріал кавуна за основними продуктивними показниками (урожайністю, середньої масою товарного плоду) для селекції генотипів, придатних до вирощування за інтенсивної та органічної технології.

Матеріали та методи. Об’єкт досліджень: колекційні зразки кавуна — понад 100 сортів та ліній з 9 країн світу. Стандартом слугував сорт Макс плюс (Україна). Було визначено: Sgi – стабільність генотипу, bi – коефіцієнт регресії реакції генотипу на зміну умов (пластичність), СЦГі – селекційна цінність генотипу. Технологія вирощування рослин загальноприйнята для зони Лісостепу України (DSTU 3805-98, 1998; DSTU 5045:2008, 2008). Дослідження проводили відповідно до загальноприйнятих методик з селекційної роботи. Для оцінки параметрів стабільності генотипів використано методику Kilchevskiy & Khotyleva, 1997. Коефіцієнт екологічної пластичності (bi) розраховано згідно з методикою Eberhart & Russel, 1966.

Результати та обговорення. Досліджено адаптивний потенціал колекції кавуна за ознаками: загальна і товарна урожайність, середня маса товарного плоду. Визначено: bi - коефіцієнт регресії реакції генотипу на зміну умов (пластичність), Sgi - стабільність генотипу, СЦГі - селекційну цінність генотипу колекції кавуна. Дослідженнями встановлено амплітуду та розмах варіювання ознак продуктивності. За коефіцієнтом екологічної пластичності bi, колекційні зразки кавуна було розподілено на низько-, середньо- та високо- екологічно пластичні за різними ознаками. Колекційні зразки розподілено на генотипи: 1 - інтенсивного типу зі збільшеною реакцією на умови вирощування; 2 - з середнім рівнем екологічної пластичності; 3 - високо пластичні, які незначною мірою реагують на зміну умов вирощування. Для селекційної роботи на різні ознаки виділено зразки, які мають практичну цінність за показниками стабільності, за селекційною цінністю генотипу (СЦГі) для інтенсивної та органічної технологій вирощування. З урахуванням параметрів екологічної мінливості колекційних зразків кавуна для використані у селекції сортів і гібридів, придатних до вирощування за інтенсивної технології, виділено зразки зі збільшеною реакцією на змінні умови вирощування, які при цьому зберігали достатньо високу стабільність урожаю. За складовими урожайності (продуктивними ознаками) виділено: 5 селекційно цінних зразків за ознакою «загальна урожайність», 6 — за ознакою «товарна урожайність» та 1 за ознакою «середня маса плоду». За результатами досліджень параметрів екологічної мінливості колекції кавуна для використання у якості вихідного матеріалу при селекції генотипів придатних до вирощування за органічних технологій за продуктивними ознаками виділено: 6 селекційно цінних зразків за ознакою «загальна урожайність», 4 зразки за ознакою «товарна урожайність», 6 зразків за ознакою «середня маса плоду». Виділені зразки мають оптимальну реакцію на умови року, є відносно стабільними за рівнем прояву цих ознак у змінних умовах вирощування та характеризуються високими їх значеннями.

Висновки. Визначено параметри адаптивної здатності колекції кавуна для селекції генотипів, придатних до вирощування за інтенсивною та органічною технологіями. За результатами аналізу параметрів екологічної мінливості 101 колекційного зразка кавуна виділено зразки зі збільшеною реакцією на змінні умови вирощування, які при цьому зберігали достатньо високу стабільність урожаю. За складовими урожайності виділено: 5 селекційно-цінних сортозразків за ознакою «загальна урожайність»: Клондайк, Ятум, Сладкий брилиант, Ярило, Східний принц, 6 селекційно-цінних сортозразків за ознакою «товарна урожайність»: Клондайк, Сладкая дакота, Сладкий брилиант, Сладкий брилиант 2, Ярило, Східний принц та один селекційно-цінний сортозразок за ознакою «середня маса плоду» – Сладкий брилиант. За результатами досліджень параметрів екологічної мінливості колекції кавуна для використання їх як вихідного матеріалу при селекції генотипів, придатних для вирощування за органічної технології, виділено: шість селекційно-цінних сортозразків за ознакою «загальна урожайність»: Сладкая дакота, Атаманський, Рояль Маджестик, Wm 14, Minimeloni, № 9, чотири селекційно-цінних сортозразки за ознакою «товарна урожайність»: Атаманский, Рояль Маджестик, Карапуз, Мономах, шість селекційно-цінних сортозразків за ознакою «середня маса плоду» Атаманский, Бінго, Фотон, Орфей, А-14 Тур, №7 Zx. Виділені зразки мають оптимальну реакцію на змінні умови років вирощування, є відносно стабільними за рівнем прояву цих ознак та характеризуються високими їх значеннями. Отже, за результатами досліджень виділено джерела основних селекційних ознак кавуна за рівнем прояву адаптивних показників, що має практичне значення в селекції сортів та гібридів як для інтенсивних, так і для органічних технологій вирощування.

Посилання

Lymar V.A., Kholodnyak O.М. Results of adaptive selection of vegetable and melon crops under climate change. Bulletin of Agrarian Science. 2020; 3: 50–54. DOI: 10.31073/agrovisnyk202003-07.

Naumov A.O., Lymar A.O. Ways to increase the adaptive capacity of watermelon plants to negative abiotic factors of the Southern Steppe. Visnyk Ahrarnoi Nauky. 2019; 9: 21–28. DOI: 10.31073/agrovisnyk201909-03. [in Ukrainian]

Sych Z.D. Top watermelon varieties for each region of Ukraine. Sontse Sad, 2021; 4. URL: soncesad.com/statti/ovochi/kavuni/kavun-%E2%80%93%E2%80%94-smachni-liki-iz-vlasnogo-gorodu-(zhurnal-sonczesad-%E2% 84%964/2021). [in Ukrainian]

Scientific basics of adaptation of agricultural systems to climatic changes in the Southern Steppe of Ukraine. Monograph. Dedicated to the 100th anniversary of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine / edited by R.A. Vozhehova. Kherson: OLDI-PLIUS, 2018. 752 p. [in Ukrainian]

Shablia O.S., Kholodniak O.G. Organizational and marketing approach to the breeding of new varieties of melons in the southern region of Ukraine. Ovochivnytstvo i Bashtannytstvo. 2021; 69: 131–139. DOI: 10.32717/0131-0062-2021-69-131-139. [in Ukrainian]

Linnik Z. P., Mytenko I. M., Serhiienko O. V. Comparison of Ukrainian and foreign watermelon accessions. Genetičnì Resursi Roslin. Kharkiv, 2021; 28: 71–77. DOI: 10.36814/pgr.2021.28.07 [in Ukrainian]

Korniienko S.I., Serhiienko O.V., Krutko R.V. Methodical approaches to selection and creation of watermelon starting material in heterosis breeding. Vinnytsia: TOV Tvory, 2016. 106 р. [in Ukrainian]

Linnik Z.P., Chaiuk O.O., Serhiienko O.V., Onyshchenko O.I. Starting material of watermelon for breeding for complex resistance to diseases. Ovochivnytstvo i Bashtannytstvo. 2021; 69: 13–23. DOI: 10.32717/0131-0062-2021-69-13-23. [in Ukrainian]

Sych Z.D. Ukrainian watermelon: a healing berry for the price of gold. Yahidnyk. 2021. URL: jagodnik.info/ukrayinskyj-kavun-tsilyushha-yagoda-na-tsinu-zolota/ [in Ukrainian]

Linnik Z.P., Sergienko O.V., Garbovska T.M. Screening and monitoring of кavun's input material for the storage period of the vegetation period in the minds of the lisstep of Ukraine. Eureka: Life Sciences. Talin. 2021; 5: 18–25. DOI: 10.21303/2504-5695.2021.002087.

Serhiienko O. V. Starting material of monoecious watermelon. Creation of a gene pool of vegetables and melons with high adaptive potential and production of ecologically clean products: Abstracts of the Scientific and Practical Conference (Olexandrivka village, August 29, 2014). Vinnytsia: "Nilan-LTD" LLC: 56–58. [in Ukrainian]

Brytik O.A. Breeding value of collection watermelon specimens. Zroshuvalne Zemlerobstvo. 2015; 64: 166–168. [in Ukrainian]

Harkavyi V.K., Yarova V.V. Mathematical statistics. Kyiv: VD Profesional, 2004. 384 p. [in Ukrainian]

Pakudin V.Z., Lopatina L.M. Evaluation of environmental plasticity and stability. Moscow 1984. 38 р. [in Russian]

Jalal A. A. Genetic variation, heritability, phenotypic and genotypic correlation studies for yield and yield components in promising barley genotypes. Journal of Agricultural Science. 2012; 4(3): 194–210.

Eberhart S. A., Russel W. A. Stability parameters for comparing varieties. Crop. Sci., 1966; 6(1): 36–40.

Mazur V.A., Palamarchuk V.D., Polishchuk I.S., Palamarchuk O.D. Novel agrotechnologies in crop production. Vinnytsia; 2017. 588 р. [in Ukrainian]

Kish D. Transcarpathian watermelons. https://kiszo.news/2023/06/13. [in Ukrainian]

Mykyta V. Watermelons are grown on an industrial scale in the Transcarpathia. URL: ukrinform.ua/rubric-regions/3570822-na-zakarpatti-virosuut-kavuni-u-promislovih-obsagah.html. [in Ukrainian]

Hnyp H. The first watermelons in the Transcarpathia. URL: agrotimes.ua/ovochi-sad/pershi-zakarpatski-kavuny-na-zakarpatti-zbyratymut-20-lypnya/. [in Ukrainian]

State Standard of Ukraine DSTU 5045: 2008. Watermelon, melon, pumpkin. Cultivation technology. General requirements. [Valid from 2009.07.01]. Official edition. Kyiv: Derzhspozhyvstandard of Ukraine, 2008. 16 p. [in Ukrainian]

State Standard of Ukraine DSTU 3805–98. Fresh edible watermelons. Specifications. [To replace GOST 7177-80; valid from 01.01.2000]. Official edition. Kyiv: Derzhspozhyvstandard of Ukraine, 1998. 16 p. [in Ukrainian]

Kuts. O.V., Serhiienko O.V., Paramonova T.V., (Eds.) Optimization of watermelon fertilization and protection for integrated cultivation technologies (practical recommendations). Selektsiine village: IVMG NAAS, 2021. 20 p. [in Ukrainian]

Horovа T.К., Yakovenkо K.I. (Eds.) Modern methods of vegetablе and melon breeding. Kharkiv: Osnova, 2001. 432 р. [in Ukrainian]

Lymar A. O. Methods of breeding and field experimentation with melons: methodological recommendations. Kyiv: Ahrarna Nauka, 2001. 131 р. [in Ukrainian]

Serhiienko O.V., Mohylna O.M., Linnik Z.P., Lukianchykova O.A. Methodical approaches using of line material identified by morphological genes in heterosis breeding of watermelon: monograph. Vinnytsia: TOV Tvory, 2020. 100 p. [in Ukrainian]

Ivchenko T.V., Miroshnichenko T.M., Mozhovska H.V. Scientific justification of the effectiveness of biotechnological methods in vegetable breeding and seed production: monograph / edited by T.V. Ivchenko. Kyiv: Ahrarna Nauka, 2022. 200 p. [in Ukrainian]

Vitanov O.D. Modern systems of vegetable production: monograph / edited by O.D. Vitanov. Vinnytsia: TOV Tvory, 2022. 214 p. [in Ukrainian]

Kilchevskiy AV, Khotylyova LV. Environmental plant breeding. Minsk: Tekhnologii; 1997. 372 p. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ