Диференціювання генотипів Triticum aestivum L. за поєднанням урожайності та показників якості борошна

Автор(и)

  • І. В. Правдзіва Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • Н. В. Василенко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна
  • Н. М. Хорошко Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2023.293888

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, сорт, селекційна лінія, урожайність, вміст білка, показник седиментації, індекс деформації клейковини

Анотація

Мета. Метою дослідження було виділити сорти та селекційні лінії пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) за високим рівнем урожайності, підвищеними показниками якості борошна та їх поєднанням.

Матеріали та методи. Дослідження проводили впродовж 2019/20–2021/22 рр. в Миронівському інституті пшениці імені В. М. Ремесла НААН України (МІП). Оцінювали 10 нових сортів та чотири перспективні селекційні лінії пшениці м’якої озимої. Вирощували пшеницю озиму відповідно до загальноприйнятої технології для зони Лісостепу України. Збирання та облік урожаю здійснювали згідно з методикою проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні. Визначення показників якості зерна пшениці м’якої озимої проводили у лабораторії якості зерна МІП відповідно до загальноприйнятих методик.

Результати та обговорення. Встановлено значну варіабельність урожайності та показників якості борошна залежно від умов років дослідження. У середньому за сортами та селекційними лініями пшениці м’якої озимої у 2019/20 р. отримано найвищий вміст білка (14,7 %) та клейковини (31,9 %), однак рівень урожайності у цьому році був найнижчий (3,40 т/га). У 2020/21 р. навпаки, виявлено більшу врожайність (6,46 т/га) та менші значення показника седиментації (59 мл), вмісту білка (11,9 %), вмісту клейковини (27,4 %). Сорти МІП Аеліта, МІП Відзнака та селекційна лінія Лютесценс 37548 характеризувалися істотно вищою врожайністю порівняно із сортом стандартом Подолянка (5,05 т/га, НІР05 = 0,33 т/га). Виокремлено генотипи, які у середньому за 2019/20–2021/22 рр. Вірогідно перевершували сорт стандарт Подолянка за: вмістом білка – МІП Ніка, МІП Відзнака, МІП Довіра, Лютесценс 37548, Лютесценс 60049, Лютесценс 60400; показником седиментації – МІП Феєрія, Лютесценс 37548, Лютесценс 60049, Лютесценс 60302; вмістом клейковини – Лютесценс 37548. Слід відмітити, що селекційна лінія Лютесценс 37548 істотно переважала стандарт за всіма представленими показниками якості борошна. За поєднанням урожайності з комплексом показників якості борошна виділено сорти МІП Аеліта, МІП Відзнака та селекційні лінії Лютесценс 37548, Лютесценс 60049, Лютесценс 60302.

Висновки. Виділені сорти та селекційні лінії пшениці м’якої озимої можуть бути використані в селекційному процесі для створення вихідного матеріалу як джерела поліпшення показників якості борошна, комплексу досліджуваних показників якості борошна, поєднання високої врожайність з високими показники якості борошна.

Посилання

Kolomiiets L.A., Khomenko S.O., Kyrylenko V.V., Derhachov O.L., Basanets H.S. Statistical parameters of adaptability for yield in new winter bread wheat genotypes. Visnyk Ukrainskoho Tovarystva Henetykiv i Selektsioneriv. 2009; 7(2): 198–205. [in Ukrainian]

Marukhniak A., Terletska M., Purdiak L. Cluster distribution of oat genotypes for environmental adaptability of quantitative traits of performance. Peredhirne ta Hirske Zemlerobstvo i Tvarynnytstvo. 2019; 65: 77–90. DOI: https://www.doi.org/10.32636/01308521.2019-(65)-7. [in Ukrainian]

de Sousa T., Ribeiro M., Sabença C., Igrejas G. The 10,000-year success story of wheat! Foods. 2021; 10(9): 2124. DOI: https://doi.org/10.3390/foods10092124.

Velimirović A., Jovović Z., Pržulj N. From neolithic to late modern period: Brief history of wheat. Genetika. 2021; 53(1): 407–417. DOI: https://doi.org/10.2298/GENSR2101407V.

Erenstein O., Jaleta M., Mottaleb K.A., Sonder K., Donovan J., Braun H.J. Global trends in wheat production, consumption and trade. In: Reynolds M.P., Braun H.J., editors. Wheat Improvement. Food Security in a Changing Climate. Cham: Springer. 2022: 47–66. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-90673-3_4.

Karaduman Y., Akın A., Yilmaz E., Doğan S., Belen S. Evaluation of bread wheat quality in bread wheat breeding programs. Mühendislik Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi. 2021; 3(1): 141–151. DOI: https://doi.org/10.46387/bjesr.903338. [in Turkish]

Doneva S., Daskalova N., Spetsov P. Transfer of novel storage proteins from a synthetic hexaploid line into bread wheat. Zemdirbyste-Agriculture. 2018; 105(2): 113–122. DOI: https://doi.org/10.13080/z-a.2018.105.015.

Koppel R., Ingver A. Stability and predictability of baking quality of winter wheat. Agronomy Research. 2010; 8: 637–644.

Hospodarenko H.M., Liubych V.V., Polianetska I.A., Zheliezna V.V. Milling properties of grain of winter spelt wheat varieties depending on mineral nutrition. Visnyk Umanskoho Natsionalnoho Universytetu Sadivnytstva. 2019; 1: 129–134. DOI: https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-1-129-134. [in Ukrainian]

Patyka V., Karpenko V., Lubich V. Nitrogen-containing compounds in grain of different spelt varieties and lines. Visnyk Ahrarnoi Nauky. 2018; 8: 17–23. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201808-03. [in Ukrainian]

Rustgi S., Shewry P., Brouns F., Deleu L.J., Delcour J.A. Wheat seed proteins: factors influencing their content, composition, and technological properties, and strategies to reduce adverse reactions. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2019; 18(6): 1751–1769. DOI: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12493.

Penaki A., Borta A. The study of quality indicators and fractional composition of wheat grain protein of southern regions of Ukraine. Grain Products and Mixed Fodder’s. 2020; 20(4(80)): 4–10. DOI https://doi.org/10.15673/gpmf.v4i4.2013.

Cappelli A., Cini E., Guerrini L., Masella P., Angeloni G., Parenti A. Predictive models of the rheological properties and optimal water content in doughs: An application to ancient grain flours with different degrees of refining. Journal of Cereal Science. 2018; 83: 229–235. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2018.09.006.

Sasani S., Amiri R., Sharifi H.R., Lotfi A. Impact of sowing date on bread wheat kernel quantitative and qualitative traits under Middle East climate conditions. Zemdirbyste-Agriculture. 2020; 107(3): 279–286. DOI: https://doi.org/10.13080/z-a.2020.107.036.

Zhyhunov D. Bread-baking quality scores of flour flows upon wheat varietal milling. Kharchova Nauka i Tekhnolohiia. 2015; 9(4): 51–56. DOI: https://doi.org/10.15673/2073-8684.4/2015.55871. [in Ukrainian]

Zhyhunov D., Kovaliova V., Kovaliov M., Korytniuk O. Determination of quality parameters of individual flour flows from a plant with technological process. Tekhnichni Nauky ta Tekhnolohii. 2019; 1(15): 195–203. DOI: https://doi.org/10.25140/2411-5363-2019-1(15)-195-203. [in Ukrainian]

Pravdziva I.V., Vasylenko N.V., Volohdina H.B., Zamlila N.P., Koliuchyi V.T. Factors affecting grain and flour quality of new winter bread wheat varieties. 2. Flour quality characteristics. Myronivkyi Visnyk. 2016; 3: 191–202. DOI: https://doi.org/10.21498/2518-7910.0.2016.119569. [in Ukrainian]

Žilić S., Šukalović V.H.-T., Srebrić M. Dodig D., Maksimović M., Mladenović-Drinić S., Crevar M. Chemical compositions as quality parameters of ZP soybean and wheat genotypes. Genetika. 2009; 41(3): 297–308. DOI: https://doi.org/10.2298/GENSR0903297Z.

Siroshtan A.A., Kavunets V.P., editors. Production of pre-basic, basic and certified seeds of winter and spring wheat. Myronivka; 2019: 72 p. [in Ukrainian]

Methodology for qualification examination of plant varieties for suitability for dissemination in Ukraine. General part. 4th revised and extended edition. Vinnytsia: FOP Korzun D.Yu. 2016: 120 p. [in Ukrainian]

Wheat. Specifications: State Standard of Ukraine 3768:2019. Kyiv: Ukrainian Scientific-Research and Training Centre for Standardization, Certification & Quality Problems, State Enterprise. 2019: 21 p. [in Ukrainian]

Tkachyk S.O., editor. Methodology for qualification examination of plant varieties. Methods of determination of plant production quality parameters. 3rd revised and extended edition. Vinnytsia: FOP Korzun D.Yu. 2017: 159 p. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ