Агробіологічна характеристика сортів озимого тритикале для використання у хлібопекарській промисловості

Автор(и)

  • Р. С. Щеченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, Україна
  • Г. В. Щипак Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2025.347594

Ключові слова:

озиме тритикале, сорт, селекція, урожайність, якість борошна, тіста та хліба, хлібопекарські властивості

Анотація

Викладено результати агробіологічних досліджень (2022-2024 рр.) з використанням різнихсучасних  сортотипів озимого тритикале з високими хлібопекарськими властивостями та врожайністю зерна, які створені методом внутрішньовидової гібридизації. Встановлено, що за сприятливих погодних умов найбільшу врожайність серед короткостеблових сортів мав сорт Златоуст (7,14 т/га), серед середньорослих — Трифон (6,35 т/га) та серед високорослих сорт Букет (5,56 т/га). Також визначено вплив агроекологічних факторів на врожайність і якість зерна озимого тритикале та встановлено, що найвищу врожайність зерна в середньому за роки досліджень серед короткостеблових сортів мали сорт ХАД 650 – 5,02 т/га і Златоуст – 5,09 т/га. У цих же сортів спостерігалася найбільша прибавка врожаю зерна при застосування підживлення: 1,30 т/га (N120) та  1,20 т/га (N180), відповідно. Серед середньорослих сортів найвищу врожайність та прибавку зерна від підживлення (N120) сформував сорт Трифон – 4,66 т/га та 1,30 т/га відповідно. При вивченні високорослих сортів найвищу врожайність та прибавку зерна отримано у сорту Букет – 4,52 т/га та 1,10 т/га відповідно. Високою натурою зерна відзначались сорти Тимофій (704 г/л), Раритет (726 г/л) та Букет (707 г/л). Водночас за основними показниками якості зерна досліджувані сорти були на рівні стандарту, зокрема, вміст клейковини в борошні складав понад 20%, індекс деформації клейковини 50-60), об’єм хліба зі 100 г борошна більше 500 см3, загальна хлібопекарська оцінка - 8-9 балів

Посилання

Vasyliev S.V. Economic importance of triticale and prospects for its use to expand the raw material base of food production. Zernovi Produkty i Kombikormy. 2016. Vol. 62. No. 2. P. 13-18. [in Ukrainian]

Levchenko O.S., Golyk L.M., Shtakal M.I., Berezovskyi O.V. Creation of winter triticale varieties for different purposes. Visnyk Ahrarnoi Nauky. 2023. No. 12 (849). P. 58-63. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202312-08 [in Ukrainian]

Yehupova T.V., Romaniuk P.V. Modern technologies for growing winter triticale in the Right-Bank Forest-Steppe. Visnyk Ahrarnoi Nauky. 2020. No. 7 (808). P. 31–37. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk 202007-04. [in Ukrainian]

Pelekh L.V., Zabarnyi O.S. Formation of bushiness of spring triticale varieties depending on the predecessor and fertilizer. Agriculture and Forectry. 2023. Vol. 29 (2). P 18-31. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-2

Bratyshko N. I., Prytulenko O.V. Triticale in poultry feeding. Nashe Ptakhivnytstvo. 2012. No. 1. P. 28-29. [in Ukrainian]

Kaszuba J., Kapusta I., Posadzka Z. Content of phenolic acids in the grain of selected polish triticale cultivars and its products. Molecules. 2021. No. 26. R. 562–572. https://doi.org/10.3390/molecules26030562

Kamanova S., Yermekov Y., Shah K., Mulati A., Liu X., Bulashev B., Toimbayeva D., Ospankulova G. Review on nutritional benefits of triticale. Czech Journal of Food Sciences. 2023. No. 41. R. 248–262. https://doi.org/10.17221/67/2023-CJFS

Skowrońska R., Mariańska M., Ulaszewski W. Development of triticale × wheat prebreeding germplasm with loci for slow-rusting resistance. Front Plant Sci. 2020. Vol. 11. P. 1-8. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00447

Katarzyna A. Pachota Comparison of tissue culture induced variation in triticale regenerants obtained by androgenesis and somatic embryogenesis. Cereal Research Communications. 2023. Vol. 51. P. 337–349. https://doi.org/10.1007/s42976-022-00300-2

Marciniak A., Obuchowski W., Makowska A. Technological and nutritional aspects of utilization of triticale for extruded food production. Food Science and Technology. 2008. Vol. 11. P. 3–7

Wos H., Brzezinski W. Triticale for Food – The Quality Driver. Springer International Publishing Switzerland. 2015. P. 213–232.

Buhaiov V.D., Tromsiuk V.D., Lilyk T.V., Hultiaieva O.V. Formation of major productivity constituents and grain quality indicators in collection winter forage triticale accessions. Kormy i Kormovyrobnytstvo. 2021. Issue 91. P. 47-60. DOI: 10.31073/kormovyrobnytstvo202191-04 [in Ukrainian]

Kyrychenko V.V., Petrenkova V.P., Kobyzeva L.N., Riabchun V.K. Theoretical studies and practical achievements of the Yuriev Plant Production Institute of NAAS: history and present (1908−2018). Kharkiv, 2018. 574 p. [in Ukrainian]

Karpenko V.V. Crop productivity and grain quality of biologically treated winter triticale. Ahrobiolohiia, 2023, No. 2. P. 155-162. doi: 10.33245/2310-9270-2023-183-2-155-162 [in Ukrainian]

Hospodarenko H.M., Liubych V.V. Bread-making properties of spring triticale grain at various doses and timing of nitrogen fertilization. Visnyk Poltavskoi Derzhavnoi Ahrarnoi Akademii. No. 1. 2010. P. 6-9. [in Ukrainian]

Sheiko D.V. Photosynthetic potential of winter wheat varieties depending on methods of applying biologically active agents in the Western Forest-Steppe. Aharani Innovatsii. 2023. No. 19. P. 115-119. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.19.18 [in Ukrainian]

Shchypak H.V., Tsupko Yu.V., Shchypak V.H . et al. Creation of short winter triticale with high bread-making properties. Visnyk Tsentru Naukovoho Zabezpechennia APV Kharkivskoi Oblasti. 2016. Issue 20. P. 202–219. [in Ukrainian]

Rybalka O.I., Lytvynenko M.I. Bread-making quality of triticale. Visnyk Ahrarnoi Nauky. 2008. No. 5. P.29-33. [in Ukrainian]

Kyrylchuk A.M. Gluten content in winter triticale (Triticosecale wittmack el. Camus) grain for use in baking industry. Ahroekolohichnyi Zhurnal. 2021. No. 4. P. 98-104. https://doi.org/10.33730/2077-4893.4.2021.252962 [in Ukrainian]

Pirych A. V., Fedorenko M. V., Fedorenko I. V., Kuzmenko Ye. A., Blyzniuk R. M. Adaptive potential of winter triticale (×Triticosecale Wittmack) breeding lines in the Forest-Steppe of Ukraine. Zernovvi Kultury. 2023. Vol. 7. No. 1 P. 28–36. https://doi. org/10.31867/2523-4544/0255 [in Ukrainian]

Methods of examination of cereal varieties for distinctness, uniformity and stability. Kyiv, 2020. 312 p. [in Ukrainian]

Methods of qualifying examination of plant varieties for suitability for dissemination in Ukraine (General Part). Ukrainian Institute of Plant Variety Examination /ed. By S.I. Melnyk, L.M. Prysiazhniuk, S.M. Hryniv. Vinnytsia: TVORY, 2024. 83 p. [in Ukrainian]

Methods of qualifying examination of plant varieties for suitability for dissemination in Ukraine. Methods for determining quality indicators of plant products. Kyiv: UIYeSR, 2016. 159 p. [in Ukrainian]

Rozhkov A.O., Puzik V.K., Kalenska S.M. Experimentation in agronomy: Manual: in 2 books. Book 2. Statistical processing of data of agronomic studies. Kharkiv: Maidan. 2016. 342 p. [in Ukrainian]

DSTU 4762:2007. TRITICALE. Industrial crops. Effective from 08/01/2007. Official edition. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy. 2006. 11 p. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-12-25

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ СТАТТІ