Динаміка селекції квасолі в Україні
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2025.347602Ключові слова:
Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, Phaseolus vulgaris L., заявник, походженняАнотація
Квасоля звичайна – важлива овочева культура, яка користується популярністю в Україні. Обсяги промислового виробництва квасолі невеликі через невелику кількість сортів, адаптованих до різних грунтово-кліматичних умов та придатних для механізованого вирощування. Селекцією квасолі займається низка наукових установ як в Україні, так і за кордоном. Метою роботи став аналіз часової еволюції асортименту сортів квасолі звичайної, включених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, у 2017–2025 роках. Були проаналізовані такі дані: кількість сортів квасолі звичайної, роки їх включення до Реєстру, заявники та країни походження. У 2017–2021 роках до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, було включено 15–21 сорт квасолі звичайної. У 2022–2025 роках було включено 58–77 сортів. У 2018–2020 роках до Реєстру було включено 1–4 сорти; у 2022 році — 38, у 2023–2025 роках — 5–6. У 2018, 2020, 2022 та 2024 роках з Реєстру виключалося по одному сорту; у 2025 році було виключено три сорти. У 2017–2021 роках серед сортів, що включалися до Реєстру, один був голландським, а інші — вітчизняними. У 2025 році в Реєстрі налічується 38 українських сортів, 17 голландських, 6 польських, 6 французьких, 3 німецьких, 3 італійських, 3 швейцарських та 1 турецький сорт.
Посилання
Ivaniuk S.V., Lekhman A.A., Ovcharuk O.V. Variability of grain quality indicators of common bean varieties in the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Kormy i Kormovyrobnytstvo. Vinnytsia. 2015. Issue 80. Р. 17-24. http://nbuv.gov.ua/UJRN/kik_2015_80_5. [in Ukrainian]
Dupliak O. Bean breeding in Ukraine: historical aspects, effectiveness and current state. Istoriia Nauky i Bibliohrafistyka, No. 4, 2023. P.58-75. [in Ukrainian]
Mazur V. A., Didur I. M., Mazur O. V., Mazur O. V. Peculiarities of expression of economic and biological traits of common bean (Phaseolus vulgaris L.) in the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe: a monograph. Vinnytsia, 2021. 256 p. [in Ukrainian]
Acreage, gross harvest and yields of agricultural crops by species and regions. Archive. https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2022/sg/pvzu/arch_pvxu_reg.htm. [in Ukrainian]
Khoroshun I.V. Selection and creation of starting material for breeding bush bean varieties: Author’s synopsis of the thesis for the Academic Degree of Candidate of Agricultural Sciences: specialty 06.01.05 - Plant Breeding. Dnipropetrovsk. 2010. 19 p. [in Ukrainian]
Sylenko S. I. Analysis of common bean varieties for suitability for mechanized harvesting. Visnyk Poltavskoi Derzhavnoi Ahrarnoi Akademii. 2010. No 3. P. 68-71. [in Ukrainian]
Bezuhla O. M., Kobyzieva L. N., Sylenko S. I., Holokharynska M. H. Genus Phaseolus L., systematics and polymorphism of collection of National Center for Plant Genetic Resources of Ukraine. Genetičnì Resursi Roslin . 2022. No 31. P. 27–42. DOI: 10.36814/pgr.2022.31.03 [in Ukrainian]
Evans A.M. Structure, variations, evolution and classification in Phaseolus. Advances in Legume science. Kew, 1980. P. 327–347.
Boudet J.C. Origin and classification of cultivated species of the genus Phaseolus. Bull. Soc. Roy. Bot. Beld. 1977. Vol. 110, No 1/2. P.65–76. [in French]
Bezuhla O.M., Kobyzieva L.N., Riabchun V.K. Extended harmonized classifier of the genus Phaseolus L. Kharkiv. 2004. 50 p. [in Ukrainian]
Theoretical foundations of field crops breeding. Collection of scientific papers. Edited by V.V. Kyrychenko. Kharkiv, Plant Production Institute nd. A. V.Ya. Yuriev of NAAS, 2007. 400 p. [in Ukrainian]
Bezuhla O.M., Kobyzeva L.N., Vus N.M., Solonechnyi P.M. Environmental trials of a model population of Phaseolus vulgaris L. in contrast climates. Plant Breeding and Seed Production. 2020. Issue 118. P. 8–21. DOI: 10.30835/2413-7510.2020.222257.
Dupliak O., Barban O., Pysarets M. Inheritance of the performance and its constituents by common bean (Phaseolus vulgaris L.) hybrids and lines. 2021. Plant Breeding and Seed Production. 2021. Issue 119. P. 15–24.
Semeniushko A. A. Bean breeding in the activities of specialised research institutions of Ukraine: methodological approaches and main results. Istoriia Nauky i Bibliohrafistyka. 2013. No. 3. http://nbuv.gov.ua/UJRN/INB_Title_2013_3_14. [in Ukrainian].
Dupliak O., Kovalchuk T., Veselovska O. Peculiarities of inheritance of traits of suitability for mechanised harvesting by intervarietal F1-F3 common bean hybrids. Selektsiia i Nasinnytstvo. 2011. Issue 100. P. 264-270. DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2011.66635. [in Ukrainian].
Dupliak O.T., Hanina O.O. Peculiarities of expression of economically valuable traits in common bean in the Northern Forest-Steppe of Ukraine. Selektsiia i Nasinnytstvo. 2009. Issue 97. P. 113-118. DOI:https://doi.org/10.30835/2413-7510.2009.77052. [in Ukrainian]
Mazur O.V., Kolisnyk O.M., Telekalo N.V. Genotypic differences of common bean varieties in terms of technological efficiency. Silske Hospodarstvo ta Lisivnytstvo. 2017. No 7 (Vol. 2). P. 33-39. [in Ukrainian]
James D. Kelly. The Story of Bean Breeding White paper prepared for BeanCAP & PBG Works on the topic of dry bean production and breeding research in the U.S. June 2010. 30 рр. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.canr.msu.edu/beanbreeding/_pdf/Story_of_Bean_Breeding_in_the_US.pdf [in English]
Rie Sadohara, Jason A. Wiesinger, Henry J. Thompson, Raymond P. Glahn, Karen Cichy. Yellow bean (Phaseolus vulgaris L.) germplasm with less dietary fiber have shorter cooking times and more bioavailable iron. Current Research in Food Science. 10 (2025) 100942. DOI10.1016/j.crfs.2024.100942/ https://www.ivysci.com/en/articles/7308040__Yellow_bean_Phaseolus_vulgaris_L_germplasm_with_less_dietary_fiber_have_shorter_cooking_times_and_more_bioavailable_iron. [in English].
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2017. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. Kyiv, 2017. 392 p. [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2018. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. Kyiv, 2018. 434 p. [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2019. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. Kyiv, 2019. 492 p. [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2020. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. Kyiv, 2020. 523 p. [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2021. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. Kyiv, 2021. 521 p. [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2022. https://minagro.gov.ua/napryamki/roslinnictvo/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini. Added 04/03/2022. [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2023. https://minagro.gov.ua/napryamki/roslinnictvo/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini. Added 03/25/2023. [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine for 2024. https://minagro.gov.ua/napryamki/roslinnictvo/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini. Added 04/11/2024. [in Ukrainian]
State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine for 2024. https://minagro.gov.ua/napryamki/roslinnictvo/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini. Added 05/02/2025. [in Ukrainian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Ia. S. Rіabovol, Zh. M. Novak, V. P. Kulyk

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.