Селекція waxy–ячменю

Автор(и)

  • О. Г. Наумов Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, Україна
  • М. Р. Козаченко Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, Україна
  • Н. І. Васько Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, Україна
  • П. М. Солонечний Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, Україна
  • О. Є. Важеніна Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2014.42052

Ключові слова:

Ячмінь ярий, зразок, сорт, waxy-лінія, крохмаль, амілопектин, кількісна ознака, генетичний аналіз, селекція, урожайність

Анотація

В Інституті рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН встановлено біохімічні та селекційно-генетичні особливості кількісних морфологічних ознак і вмісту амілопектину в крохмалі 13 зразків і сортів ячменю ярого з різним фракційним складом крохмалю. Створено waxy-лінії ячменю ярого з комплексом цінних господарських ознак. 

Посилання

Wurzburg OB, ed. 1986. Modified Starches: Properties and Uses. Boca Raton (Fl): CRC Press Inc., 429 p.

Duffus C, Rosie R. 1973. Starch hydrolyzing enzymes in the developing barley grain. Planta. 109:153–160.

Hylton CM, Denyer H, Keeling PL, Chang M-T, Smith AM. 1996. The effect of waxy mutations of the granule-bound starch syntheses of barley and maize endosperms. Planta. 198:230–237.

McDonald AM, Stark JR, Morrison WR, Ellis RP. 1991. The composition of starch granules from developing barley genotypes. J. Cereal Sci. 13(1):93–97.

Nakamura T, Yamamori M, Hirano H, Hidaka S. 1993. The waxy (wx) proteins of maize, rice and barley. Phytochemistry. 33:749–753.

Ronde W, Becker D, Salamini F. 1988. Structural analysis of waxy locus from Hordeum vulgare. Nucleic Acide Res. 16:71–85.

Sun C, Sathish P, Ahlandsberg S, Jansson C. 1999. Analyses of isoamylase gene activity in wild-type barley indicate its involvement in starch syntheses. Plant Mol. Biol. 40:431–433.

White P. 1994. Properties of corn starch. In: Hallauer AR, editor. Speciality Corns. Boca Raton (Fl): CRC Press Inc. p. 29–54.

Пат. 4,116,770 Waxy barley starch with unique self-liquefying properties / Kenneth J. Goering, Robert F. Eslick; Заявник – Research Corporation (US). – 553,680; Febuary 27, 1975. – September 26, 1978.

Norberg O, Shock C, Saunders L, Eldredge EЕ, Ross A, Hayes P, Ray J. 2007. Performance of winter barley (Hordeum vulgare ssp. vulgare) and spring waxy barley varieties planted in the fall. Oregon State University Agriculture Experiment Station Special Report. 1075:157-159.

Vaculova K, Ehrenbergerova J, Pouch M. 2000. Breeding of waxy barleys using molecular markers. Czech Republic: Agriculture Research Institute Kromeriz. 4 р.

Fedin MA, Silis DYa, Smiriaev AV. 1980. Statistical methods of genetic analysis. Мoskva: Коlos. 207 p.

Dospekhov BA. 1985. Methods of field experience (with the fundamentals of statistical processing of study results ). 5th ed., revised and enlarged. Moskva: Agropromizdat. 351 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-27

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ