Хімічний склад сортів та селекційних номерів цикорію коренеплідного селекції уманської дослідно-селекційної станції інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків

Автор(и)

  • П. В. Миколайко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2015.54044

Ключові слова:

цикорій коренеплідний, селекційний номер, форма коренеплоду, суха речовина, відновлюючий цукор, сума цукрів, інулін

Анотація

У статті наведено результати досліджень хімічного складу сортів та селекційних номерів цикорію коренеплідного. Вивчено індивідуальну та групову мінливість за вмістом сухих речовин, відновлюючих цукрів, суми цукрів і інуліну та за формою коренеплоду сортів цикорію коренеплідного Уманський 90, Уманський 95, Уманський 96, Уманський 97 та Уманський 99, які занесено до Державного реєстру сортів рослин України та селекційних номерів, які було отримано на Уманській дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків (ІБКІЦБ) з інтродукованих генотипів — Польщі (Sleska), Угорщини (Fredonia) і Франції (Cassel х Dagerade). Наявність індивідуальної та групової мінливості досліджуваних сортозразків за вмістом інуліну характеризує широкий спектр створеного вихідного матеріалу цикорію коренеплідного, який підтверджується і варіабельностю за кількістю сухих речовин у коренеплодах.

Досліджено основні ознаки – сухі речовини 28,6–31,6 %, полісахарид інуліну
11,5–15,7 %; вміст суми цукрів від 13,6 % до 18,1 % до маси сирої речовини. Проведення доборів за цими ознаками в наступних поколіннях дасть змогу отримувати новий вихідний матеріал для селекції сортів з підвищеним вмістом сухих речовин, інуліну та полісахариду.

Посилання

Borysiuk VO, Makovetskiy KA, Yatsenko AO. Relationship between dry matter and inulin in roots of common chicory. Tsukrovі buriaky. 2001; 3:8–9.

Yatsenko, AO. Chicory: biology, breeding, production and processing of root crops. Uman; 2003. 157 p.

Yatsenko AO, Kornyenko AV, Zhuzhzhalova TP. Chicory root. Voronezh: VNIISS; 2002. 135 p.

Shicheva, LA. Botanical description of chicory. In: Chicory. Moscow: Izdatelstvo VNII Syria spirtovoy promyshlennosti; 1935. P. 17, 18, 22, 25.

Panshin, BA. Biochemistry of chicory. In: Chicory. Moscow: Izdatelstvo VNII Syria spirtovoy promyshlennosti; 1935. P. 88, 91.

Vilchik, VA. Chicory. Yaroslavl: Verkhnie-Volzhskoye knizhnoie izdatelstvo; 1982. P. 3, 5, 8-11.

Volkov, NN. Theoretical basis of plant breeding to produce new chicory varieties and to improve old ones. Scientists notes MOPI nd. a Krupskaya. 1960; 89(2):23.

Stepanov, VN. Chicory. In: Crop. Moscow, Rosselkhozizdat; 1959. P. 167–168.

Stelmakh VM, Burlaka VA. Research trends on the use of chicory and chicory-derived products with prophylactic and therapeutic purposes. Visnyk Zhytomyrskogo NAEU. 2010; 2:65-72.

Shapiro, DK. Workshop on biological chemistry. Minsk: Vysheyshaya shkola; 1976. 288 p.

Moyseychenko VF, Yeshchenko VO. Basic principles of research in agronomy. Kyiv: Vyshcha Shkola; 1994. 334 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-24

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ