Успадкування f1 гібридами пшениці м’якої озимої Стійкості до фузаріозної кореневої гнилі

Автор(и)

  • С. В. Чугаєв Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2013.54086

Ключові слова:

Пшениця озима, сорт, гібрид, продуктивність, фузаріозна коренева гниль

Анотація

У статті наведено результати вивчення успадкування стійкості F1 гібридами пшениці м’якої озимої до фузаріозної кореневої гнилі на основі аналізу схеми повного діалельного схрещування у розрізі 42 гібридних комбінацій, одержаних від гібридизації семи сортів пшениці м’якої озимої. Визначено низку гібридних комбінацій, за яких відбувається повне та часткове успадкування ознаки стійкості або сприйнятливості до збудників фузаріозної кореневої гнилі.

У більшості гібридів F1 встановлено відсутність чіткої закономірності в успадкуванні стійкості до фузаріозної кореневої гнилі. При залученні сорту Подолянка до прямого та оберненого схрещування значення hp у гібридних комбінаціях коливалось в межах від проміжного успадкування до позитивного наддомінування. У комбінаціях схрещувань за участю сорту Подолянка як батьківської форми значення hp підвищувалось, що свідчить про передачу генів стійкості до фузаріозної кореневої гнилі F1 гібридам. У зворотніх схрещуваннях, коли сорт використовували як материнську форму у різних комбінаціях, спостерігали проміжне успадкування ознаки, позитивне домінування та позитивне наддомінування.

При залученні до схрещування зимостійкого сорту пшениці Миронівська 808 та високопосухостійкого і зимостійкого сорту пшениці Антонівка в різних комбінаціях відмічали варіювання ознаки від негативного наддомінування до позитивного наддомінування. Так при прямому схрещуванні з сортом пшениці Антонівка спостерігали позитивне наддомінування у комбінації Антонівка / Подолянка, зі значенням hp на рівні 2,18, а за оберненого схрещування у комбінації Подолянка / Антонівка (hp = 0,45), що свідчить про проміжне успадкування ознаки. У комбінації Миронівська 808 / Подолянка та оберненого схрещування Подолянка / Миронівська 808 відмічали позитивне домінування, показник hp = 0,78 та 0,70 відповідно.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-23

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ