Особливості схрещування м’якої пшениці та жита залежно від дії різних доз гамма-променів

Автор(и)

  • О. В. Панкова Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва, Україна
  • В. К. Пузік Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2012.59830

Ключові слова:

Тверда і м’яка пшениця, жито, віддалена гібридизація, схрещування, гібридна зернівка, мутагенез, гамма-промені

Анотація

У роботі наведено результати вивчення схрещуваності м’якої пшени- ці і жита залежно від дії гамма-променів на насіння материнської форми, дози опромінення, вибору материнської форми при схрещуваннях і комбі- нації схрещувань. Показана ефективність дії на насіння материнської форми гамма-променів у дозі 150 Гр у всіх комбінаціях схрещування. Отримано дані, які свідчать, що для схрещуваності пшениці і жита характерна сортова специфічність. Найкращі результати отримано при використанні в якості материнської форми сорту Харківська 26, та батьківської - жита сорту Gazelle

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-02-15

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ