Зерноутворення та насіннєутворення гірчиці

Автор(и)

  • Ю. В. Вовченко Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Україна https://orcid.org/0000-0002-0826-6271
  • Г. К. Фурсова Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Україна https://orcid.org/0000-0001-9476-6493

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2010.70292

Ключові слова:

Гірчиця сиза, гірчиця біла, формування, налив, достигання, дозрівання, технічна стиглість, фізіологічна зрілість, повна стиглість

Анотація

Зерноутворенням називається процес формування насіння як сировини (зерна), насіннєутворенням – як посівного матеріалу. Установлені розбіжності між гірчицею сизою (Brassica juncea) і гірчицею білою (Sinapis alba) за кількістю й тривалістю фаз зерноутворення та насіннєутворення. Зерноутворення гірчиці сизої тривало в середньому 42 доби, насіннєутворення – 27 діб. У гірчиці білої тривалість зерноутворення й насіннєутворення була однакова – 50 діб. Насіння гірчиці сизої при збиранні у фазу збиральної стиглості не потребувало післязбирального дозрівання, гірчиці білої дозрівало протягом 17 діб

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-01

Номер

Розділ

НАСІННИЦТВО І НАСІННЄЗНАВСТВО