Хімічний склад насіння та вегетативної маси гірчиці залежно від погодних умов періоду вегетації
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.84817Ключові слова:
Гірчиця біла, гірчиця сиза, насіння, вегетативні органи, суха речовина, олія, білок, зола, жирні кислоти, урожайність, винос N P KАнотація
Виявлено розбіжності між гірчицею сизою (Brassica juncea) сорту Тавричанка 5 і гірчицею білою (Sinapis alba) сорту Талісман за хімічним складом насіння, вегетативної маси та олії. У насінні гірчиці сизої більше олії, ніж у білої (у середньому 42,08 проти 31,87); у гірчиці білої – більше білка, ніж у сизої (27,70 проти 23,11). В олії гірчиці сизої переважає олеїнова кислота (у середньому 46,68%), гірчиці білої – ерукова (44,0%). Гірчиця сиза у порівнянні з білою накопичує більший урожай сухої речовини насіння, гірчиця біла – більше вегетативної маси. Гірчиця сиза на створення 1 ц сухої речовини витрачає азоту й калію менше, а фосфору – більше, ніж біла##submission.downloads##
Опубліковано
2016-11-29
Номер
Розділ
СОРТОВИВЧЕННЯ ТА СОРТОЗНАВСТВО
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Ю. В. Вовченко, Г. К. Фурсова
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.