Хімічний склад насіння та вегетативної маси гірчиці залежно від погодних умов періоду вегетації
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.84817Ключові слова:
Гірчиця біла, гірчиця сиза, насіння, вегетативні органи, суха речовина, олія, білок, зола, жирні кислоти, урожайність, винос N P KАнотація
Виявлено розбіжності між гірчицею сизою (Brassica juncea) сорту Тавричанка 5 і гірчицею білою (Sinapis alba) сорту Талісман за хімічним складом насіння, вегетативної маси та олії. У насінні гірчиці сизої більше олії, ніж у білої (у середньому 42,08 проти 31,87); у гірчиці білої – більше білка, ніж у сизої (27,70 проти 23,11). В олії гірчиці сизої переважає олеїнова кислота (у середньому 46,68%), гірчиці білої – ерукова (44,0%). Гірчиця сиза у порівнянні з білою накопичує більший урожай сухої речовини насіння, гірчиця біла – більше вегетативної маси. Гірчиця сиза на створення 1 ц сухої речовини витрачає азоту й калію менше, а фосфору – більше, ніж біла##submission.downloads##
Опубліковано
2016-11-29
Номер
Розділ
СОРТОВИВЧЕННЯ ТА СОРТОЗНАВСТВО
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Ю. В. Вовченко, Г. К. Фурсова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.