Хімічний склад насіння та вегетативної маси гірчиці залежно від погодних умов періоду вегетації

Автор(и)

  • Ю. В. Вовченко Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Україна https://orcid.org/0000-0002-0826-6271
  • Г. К. Фурсова Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.84817

Ключові слова:

Гірчиця біла, гірчиця сиза, насіння, вегетативні органи, суха речовина, олія, білок, зола, жирні кислоти, урожайність, винос N P K

Анотація

Виявлено розбіжності між гірчицею сизою (Brassica juncea) сорту Тавричанка 5 і гірчицею білою (Sinapis alba) сорту Талісман за хімічним складом насіння, вегетативної маси та олії. У насінні гірчиці сизої більше олії, ніж у білої (у середньому 42,08 проти 31,87); у гірчиці білої – більше білка, ніж у сизої (27,70 проти 23,11). В олії гірчиці сизої переважає олеїнова кислота (у середньому 46,68%), гірчиці білої – ерукова (44,0%). Гірчиця сиза у порівнянні з білою накопичує більший урожай сухої речовини насіння, гірчиця біла – більше вегетативної маси. Гірчиця сиза на створення 1 ц сухої речовини витрачає азоту й калію менше, а фосфору – більше, ніж біла

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-29

Номер

Розділ

СОРТОВИВЧЕННЯ ТА СОРТОЗНАВСТВО