Морфометричні показники та вміст фенольних сполук у ліній та гібридів соняшнику за ураження вовчком

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2016.87618

Ключові слова:

соняшник, лінія, гібрид, вовчок, фенольна сполука, ростовий процес

Анотація

У статті описано результати досліджень щодо впливу вовчка на ростові процеси і вміст фенольних сполук у ліній та гібридів соняшнику. Було встановлено, що за інокуляції вовчком переважна більшість морфометричних показників рослин соняшнику були нижчими, ніж у контрольних зразків. За ураження досліджених ліній і гібридів вовчком у стійких генотипів соняшнику збільшується вміст фенольних сполук, тоді як у сприйнятливих відмічено їх зниження

Посилання

CherifMohamed, ArfaouiArbia, RhaiemAzza.Phenoliccompoundsandtheirroleinbio-controlandresistanceofchickpea to fungal pathogenic attacks. Tunisian journal of Plant Protection. 2007; 2(1): 7–21.

Saftic-Pakovic D, Veljovic-Jovanovic S et al. Phenolic compounds and peroxidases in sunflower near-isogenic lines after downymildew infection. Helia. 2006; 29(45): 33–42.

Lanoue Arnaud, Burlat Vincent et al. Induced root-secreted phenolic compounds as a belowground plant defense. Plant signaling and behavior. 2010; 5(8): 1037–1038.

Wittstock Ute, Gershenzon Jonathan. Constitutive plant toxins and their role in defense against herbivores and pathogens. Current Opinion in Plant Biology. 2002; 5(4): 300–307.

Kyrychenko VV, Makliak KM, Kolomatska VP et al. Catalog of sunflower hybrids produced by Plant Production Institute nd. a VYa Yuriev. Kharkiv, 2010. 44 p.

Panchenko AYa, Antonova TS. Peculiarities of resistant sunflower samples protective reaction to the introduction of broomrape. Selskokhoziaistvennaya biologya. 1974; 9(4): 554–557.

Avksentieva OO, Zhmurko VV, Shchogoliev AS, Yukhno YuYu. Plant physiology and biochemistry – small workshop. Kharkiv: KhNU nd. a VN Karazin, 2013. 152 p.

Priecina Liga, Karlina Daina. Total polyphenol, flavonoid content and antiradical activity of dried parsley (Petroselinum crispum), celery (Apium graveolens) and dill (Anethum graveolens L.). J. of international scientific publications: Agriculture and Food. 2013; 1(1): 279–286.

Dospekhov, BA. Methods of field experiment (with statistical processing basics of research results). Moscow: Kolos, 1979. 416 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-25

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ