Особливості біохімічного складу насіння сої для добору сортів продовольчого напряму
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2016.87622Ключові слова:
соя, білок, 7S та 11S глобуліни, ізофлавони, якість насінняАнотація
Проведено дослідження біохімічних показників, що визначають харчову цінність насіння, у сортів сої української та закордонної селекції. Показано, що досліджені сорти сої значно відрізнялися за вмістом сумарного білка, 7S і 11S глобулінових фракцій та ізофлавонів. Установленo міжсортовий поліморфізм за компонентним складом 7S та 11S глобулінів насіння сої, визначено особливості вмісту, співвідношення та компонентного складу 7S і 11S глобулінових білків у генотипів різного філогенетичного походження, гібридів F2–F8 сої та їх батьківських форм. Розроблено та рекомендовано для наукових установ, які займаються селекцією сої продовольчого напряму, експрес-метод виділення та ідентифікації 7S та 11S глобулінових фракцій насіння сої, який дозволяють швидко вести оцінку селекційного матеріалу за даними показниками. Отримані результати можуть бути використані для добору сортів сої продовольчого напрямуПосилання
KlymenkoVG. Proteins of legume seeds. Cisinau: Shtiintsa, 1978. 275 p.
MoraesRMAde, Jose IC, RamosFG, BarrosEGde, MoreiraMA. Caracterizaçãobioquímicadelinhagensdesojacomaltoteor de proteína. Pesquisa Agropecuária Brasileira. 2006; 41: 725–729.
Kimatura K. Genetic improvement of nutritional and food processing quality in soybean. Nippon Jyouzokyoukai Kaisi.1994; 12: 926–931.
Hayashi M, Harada K, Fujiwara T, Kitamura K. Characterization of a 7S globulin-deficient mutant of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Mol.Gen.Genet. 1998; 258: 208–214.
YaklichRW. β-Congycininandglycinininhigh-proteinsoybean.G. Agric. Food.Chem.2000; 49: 729–735.
MakarenkoOA, LevitskiyAP. Physiological functions of flavonoids. Phiziologya I biokhimya kulturnykh rfsteniy. 2013; 45(2): 100–111.
AdamovskaVG, MolodchenkovaOO, SichkarVI, TsiselskaLY, SagaydakTV. PatentforutilitymodelNo 42181. Ukraine. Amethodofsoybeanbreeding. 2009.06.25.
VasiukovaAN. Study on total flavonoid content in soybean seeds and seedlings. SelskokhoziaystvennyenaukiIagropromyshlennyikompleks. 2013; 4: 9–13.
LevitskiyAP. An extraction method for fat determination in plant material using a new type of extractors. In: Biochemical research methods of breeding material. Odesa; VSGI,1979. Т. 15. P. 78–84.
LevitskiyAP. Methodsfordeterminationoftrypsininhibitors. In: Biochemical research methods of breeding material.Odesa; VSGI, 1979. Т. 15. P. 68–72.
BudnitskayaEV. Study on lipoxygenase activity in forage grasses by carotene oxidation method. Biokhimya. 1955; 20(5): 615–621.
AdamovskaVG, MolodchenkovaOO, SichkarVI, TsiselskaLY. Varietal features of protein-enzyme complex and technological characteristics of varieties. Khranenye I pererabotka zerna. 2003; 10(52): 27–32.
TakahashiM, HajikaM, MatsunagaR. Breedingsoybeanvarietylackyngβ-conglycininbyintroductionofScggenefromwildsoybean. In International soybean processing and utilization conference 3. Tsukuba proceedings. Tsukuba. The Japanese Society for food and science and technology. 2000. P. 45–46.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 О. О. Молодченкова, В. Г. Адамовська, В. І. Січкар, Т. В. Картузова, Л. Я. Безкровна, О. Б. Лихота, Г. Д. Лаврова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.