Вплив зміни клімату на особливості морфологічного аналізу при оцінці стану перезимівлі пшениці м΄якої озимої
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2013.54075Keywords:
Конус наростання, пшениця м’яка озима, зимостійкість, морфологічний аналіз, період, стан, сортAbstract
В умовах зміни клімату восени 2010-2012 рр. у пшениці м’якої озимої за оптимальних строків сівби відмічено прискорення розвитку рослин на І і ІІ етапі органогенезу в середньому на 3-5 днів.
За роки досліджень виділено 2012 рік з аномально теплим осіннім періодом, коли довжина конуса наростання рослин сорту Подолянка за всіх строків сівби знаходилась в межах 0,43-0,30 мм, з якою пшениця озима зазвичай виходила б після перезимівлі. Довготривала, м’яка з частими відлигами зима 2012/13 р. призвела до збільшення приросту конусу наростання на 0,43-0,21 мм і рослини за строків сівби 15 і 25 вересня вийшли із зими вже на ІІІ етапі органогенезу.
У зв’язку зі змінами клімату і різною реакцією генотипів на підвищений температурний режим в осінньо-зимовий період слід звернути особливу увагу на строки сівби сортів пшениці м’якої озимої. Метод біологічного контролю озимих зернових культур можна використовувати при вивченні різних агротехнічних прийомів з метою виявлення оптимальних, а також для своєчасного проведення планомірних заходів під час формування елементів урожайності озимих культур.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 О. М. Кучеренко, Л. О. Хоменко, Г. М. Ковалишина, В. С. Кочмарський
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
When placing the text in electronic resources, the copyright is reserved by the author of a publication.
Authors may not agree with referee’s(s’) comments and remarks of the Editorial Board, rationalizing their point of view.
Authors may require clarification from or the Editorial Board or changes in the event of significant errors in their article.
Authors can use materials published in the journal Selection and Seed Industry in their work, mandatorily referring to our journal.