Генетичний аналіз основних ознак якості гранулярного крохмалю у кукурудзи на основі мутації SU1

Authors

  • С. М. Тимчук Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • М. М. Мартинюк Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7756-3109
  • В. В. Поздняков Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5575-7279
  • В. М. Тимчук Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • О. В. Анциферова Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • Ю. В. Харченко Устимівська дослідна станція рослинництва, Ukraine
  • Л. Я. Харченко Устимівська дослідна станція рослинництва, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2012.59827

Keywords:

Кукурудза, мутант su1, якість гранулярного крохмалю, генетичний аналіз

Abstract

It have been established that the general characters of granular starch qual- ity in the carriers of maize endospermic mutation su1 were notable as having the quantitative nature an depended under the gene: genotype interactions. Starch granules’s diameter and starch content in the grain of the carriers of mutation su1 were inherited as the type of positive over-dominance, whereas the content of amylose in the starch – as the type of incomplete dominance with the significant contribution of additive effects to the variance. The inbreds – carriers of mutation su1 with the high effects of combining ability for the general characters of granular starch quality were identified

Published

2016-02-15

Issue

Section

PHYSIOLOGICAL, GENETICAL AND BIOCHEMICAL STUDIES