Методи оцінки нових генотипів сортів та клонів винограду за допомогою біо- та ДНК-технологій

Authors

  • І. А. Ковальова Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-3166-0808
  • Л. В. Герус Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9907-1436
  • Н. М. Зеленянська Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4851-226X
  • В. Р. Бочарова Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4444-0492
  • Н. А. Мулюкіна Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3176-9827

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2011.66506

Keywords:

Генотипи винограду, адаптивні показники, культура тканин invitro, ДНК-аналіз, методи селекції винограду

Abstract

The paper presents the results on the development and optimization of modern breeding methods and the study of grapes belonging to a new generation with the application of modern techniques (tissue culture in vitro, DNA – analysis) and improved classical methods. The possibility to obtain full-valued grape plants from immature seeds permitting to select early-matured large-sized genotypes of grapes has been proved. For the purpose of acceleration of breeding process and the study of adaptive prop-erties of new genotypes of grapes the investigation on salt-tolerance and drought-resistance under the controlled conditions of tissue culture in vitro is carried out. The methods of genetical and molecular -genetical analysis at different breeding process stages were effectively used in order to investi-gate grape hybrid, variety and clone polymorphism

Published

2016-04-15

Issue

Section

METHODS AND RESULTS SELECTION