Особливості технології вирощування соняшнику кондитерського напряму використання
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2023.293894Ключевые слова:
соняшник, кондитерський напрям використання, технологія вирощування, сорт, гібрид, урожайність, маса 1000 насінин, якість насінняАннотация
У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, у 2022 році було представлено 22 найменування соняшнику кондитерського напряму використання, що становило майже 2 % від загальної кількості сортів і гібридів культури в Реєстрі.
На цінні господарські ознаки кондитерського соняшнику суттєво впливають погодні умови. Зокрема мінливість врожайності насіння на 39 % визначено погодними умовами року; мінливість маси 1000 насінин – на 32 %; лушпинності – на 26 %; умісту фракції 3,8+ – на 41 %; умісту білка – на 12 %.
Аналіз літературних даних, присвячених елементам технології вирощування кондитерського соняшнику, дозволив виділити основні фактори агротехніки, що впливають на такі комерційно важливі ознаки, як врожайність і якісні показники насіння. Це система основного обробітку ґрунту, оптимальні дози внесення мінеральних добрив, густота стояння рослин.
Зростанню врожайності кондитерських генотипів сприяє збільшення густоти стояння рослин. Але, в розрідженому посіві (до 20 тис. росл./га) підвищується вихід комерційно важливої крупної фракції насіння. Виробники надають перевагу сортам і гібридам, здатним формувати як високу масу 1000 насінин, так і економічно рентабельний рівень урожайності. Більшість дослідників погоджуються, що розмір насіння зменшується зі збільшенням густоти рослин, і тому бажано прагнути до такої щільності рослин у посіві, за яку можна отримати достатньо крупне насіння без серйозного зниження загального врожаю. Кращі генотипи поєднують як високу врожайність, так і велику масу 1000 насінин.
Стосовно впливу способів основного ґрунту на врожайність кондитерського соняшнику думки науковців суперечливі. В умовах південного Степу України, найвищий урожай насіння кондитерського соняшнику був отриманий за полицеву оранку на глибину 25-27 см.
Позитивний вплив внесення азоту на масу 1000 насінин за дози внесення 120-160 кг/га установлено численними дослідженнями. Але слід враховувати, що надлишок азотного живлення призводить до подовження тривалості вегетаційного періоду, знижує стійкість до хвороб, сприяє більш сильної негативної реакції на посушливі умови.
Виробники кондитерського насіння намагаються підвищити показник «вихід крупної фракції насіння». Дослідники повідомляють про високий вихід крупної (4,5+) фракції насіння, який в окремих випадках може сягнути 83,6 %. Економічно значущою вважають фракцію насіння 3,8+. В умовах північного Степу вихід цієї фракції досягав 81,4 %, чому сприяв вибір генотипу, відвальний обробіток ґрунту і розріджений посів 20,4 тис. росл./га.
На величину показника «питома вага насіння» впливає значна кількість чинників, зокрема погодні умови, сортові особливості та агротехнічні прийоми вирощування. Збільшується питома вага при загущенні посівів.
Отже, господарським ознакам кондитерських генотипів соняшнику притаманний широкий спектр варіабельності, обумовлений сортовими особливостями та умовами вирощування (погодно-кліматичними, агротехнічними). Технологія вирощування соняшнику кондитерського напряму за основними елементами відповідає технології вирощування олійного соняшнику, але має певні особливості. Досягненню високої врожайності та потрібних технологічних властивостей насіння сприяють такі фактори агротехніки, як система основного обробітку ґрунту, оптимальні дози внесення мінеральних добрив, густота стояння рослин, вибір попередника в сівозміні. Головне завдання – зберегти економічно вигідний рівень врожайності насіння в розрідженому посіві, необхідному для отримання високої маси 1000 насінин. Особливої уваги потребує вивчення комплексного впливу агроприйомів вирощування на процеси росту, розвитку і формування продуктивності соняшнику кондитерського напряму використання. Результати таких комплексних досліджень дозволять розробити рекомендації щодо оптимального застосування агроприйомів для зниження витрат та підвищення економічної ефективності вирощування кондитерського соняшнику.
Библиографические ссылки
Demir I. The evaluation of confectionery sunflower (Helianthus аnnuus L.) cultivars and populations for yield and yield components. International Journal of Agriculture. Environment and Bioresearch. 2021; 06 (01): 179–186. DOI: 10.35410/IJAEB.2021.5612.
Shevchenko I., Aliiev E. Study of the process of calibration of confectionery sunflower seeds. Food Science and Technology. 2018; 12 (4): 135–142. DOI: 10.15673/fst.v12i4.1209.
Aldemir M., Tan A.S., Altunok A. Performance of some confectionary sunflower (Helianthus annuus L.) varieties in Aegean region of Turkey. Proceedings of 19th International Sunflower Conference. Edirne, Turkey (29 May – 2 June). 2016: 563–570.
Konup I. O., Ryabovol L. O., Pariy M. F. Creation of large-fruited parental components of sunflower hybrids for confectionery use. Breeding and genetic science and education: materials of the international scientific conference (Uman National University of Horticulture; March 16-18, 2016). Uman, 2016: 148–151.
Vedmvedeva K.V., Makhova T.V. Results of breeding of confectionery sunflower variety. Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu oliynykh kulʹtur NAAN. 2019; 28: 63–69. DOI: 10.36710/IOC-2019-28-07.
Dmytryshyn D. А., Rozbytska Т. V., Sukhenko V. Yu. Standardized characteristics of the cultivation of confectionery sunflower. Scientific achievements in solving actual problems of production and processing of raw materials, standardization and safety of food products: materials of the VІІІ international scientific conference (NUBIP of Ukraine; April 9-10, 2020). Kyiv, 2020: 52–53.
Pilorgé E. Sunflower in the global vegetable oil system: situation, specificities, and perspectives. OCL. 2020; 27 (34): 1–11. DOI: 10.1051/ocl/2020028.
Zhang Y. Report of the development of the sunflower industry in China. International Symposium on confection sunflower technology and production: symposium abstract (Wuyuan, China; August 8–10). Wuyuan, 2018: 18–21.
Yilmaz M. I., Sezgin M., Tezcan H., Pekcan V., Evci G., Kaya Y. Determining yield stability in confectionery sunflower. II. International Agricultural. Вiological & Life Science Conference (1-3 September). Edirne, Turkey, 2020: 1290–1297.
Hladni N., Miladinović Dr. Confectionery sunflower breeding and supply chain in Eastern Europe. OCL. 2019; 26: 1-9. DOI: 10.1051/ocl/2019019.
Shyriaeva E. Overview of the confectionery sunflower market in Ukraine. APK-Inform. URL: https://www.apkinform.com/ru/exclusive/topic/1053346.
Makliak K.M., Leonova N.M., Syvenko V.I., Udovichenko A.Yu. Manifestation of heterosis in F1 confectionery sunflower hybrids. Selektsiia i nasinnytstvo. 2020; 117: 99–109. DOI: 10.30835/2413-7510.2020.206994.
Korkodola M.M. Expression of economic features in confectionery sunflower in the Northern Steppe of Ukraine. Visnyk Sums´koho Natsional´noho Ahrarnoho Universytetu. 2023; 51 (2): 129–136. DOI: 10.32782/agrobio.2023.2.6.
Kyrychenko V., Makliak K., Leonova N., Kolomatska V., Leonov O., Shepilov B. Peculiarities of the confectionery sunflower cultivation technology in the Eastern Forest-Steppe of Ukraine. Visnyk ahrarnoi nauky. 2023; 1 (838): 14–21. DOI: 10.31073/agrovisnyk202301-02.
State register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine in 2022. URL: https://sops.gov.ua/derzavnij-reestr.
Sunflower. Specifications: DSTU 7011:2009. [Valid from 01.01.2010]. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy; 2010: 1-8.
Kyrychenko V.V., Leonova N.M., Makliak K.M. Scientific basis of heterosis breeding of confectionary sunflower: tutorial manual. NAAN of Ukraine, Plant Production Institute named after V.Ya. Yuriev, 2021: 118.
Ion V., Ion N., Roman Gh.V., Bucata L.I., Dumbravă M., Iştoc V.A. Behaviour of Romanian sunflower hybrids in the meteorological conditions of 2002, on the reddish-brown soil from Royal Mill. Scientific Papers. 2004; XLV: 114–121. (Series A. Agronomy).
Pekcan V., Evci G., Yilmaz I.M., Balkan Nalcaiyi S., Çulha Erdal S., Cicek N., Ekmekci Y., Kaya Y. Drought effects on yield traits of some sunflower inbred lines. Agriculture & Forestry. 2015; 61 (4): 101–107. DOI: 10.17707/AgricultForest.61.4.10.
Makliak K., Korkodola M. Agrotechnical methods of growing of confectionary sunflower. Ahrobiznes s´ohodni. 2023; 5-6: 48–51.
Polyakov O.I., Shcherbak A.D. Productivity of sunflower under the influence of mineral fertilizers and growth regulators. Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu oliynykh kulʹtur NAAN. 2022; 33: 111–122. DOI: 10.36710/IOC-2022-33-11.
Totskyi V.M., Len´ О.І. The influence of the fertilization system on the growth, development and yield of sunflower hybrids. Modern directions of breeding, cultivation and processing technologies of oil crops: proceedings of International scientific internet-conference (November 16, 2017). Institute of Oil Crops of the National Academy of Agrarian Sciences. Zaporizhzhia, 2017: 152–154.
Polyakov O. I., Nikitenko О. V., Soroka A. I. Productivity of sunflower hybrids depending on the density of plant population at different sowing times. Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu oliynykh kulʹtur NAAN. 2022; 32: 99–111. DOI: 10.36710/IOC-2022-32-10.
Ryabovol L.O., Rakul I.O., Kotsuba S.P. Value of created experimental hybrids of sunflower confectionery of use. Naukovi dopovidi NUBIP Ukrainy. Kyiv, 2019; 1 (77): 1–9.
Civi G., Kaya Y. The yield performances of some confectionery sunflower hybrids in Trakya region. II. International Agricultural. Вiological & Life Science Conference (1-3 September). Edirne, Turkey, 2020: 1279–1289.
Hladni N., Miklič V., Jociċ S., Kraljeviċ-Balaliċ M., Škoriċ D. Mode of inheritance and combining ability for plant height and head diameter in sunflower (Helianthus annuus L.). Genetika. 2014; 46 (1): 159–168. DOI: 10.2298/GENSR1401159H.
Mel´nyk A.V., Shevchuk Yu.V. Technological aspects of growing confectionary sunflower in the conditions of the Forest-steppe of Ukraine: materials of the international scientific and practical conference (April 20-29, 2011). Sumy, 2011; ІІІ: 289.
Makliak K.M., Kyrychenko V.V., Syvenko V.I. The duration of the "seedling-flowering" period as a component of heat resistance of sunflower hybrids. Visnyk TSNZ APV Kharkivs´koi oblasti. 2016; 20: 166-173.
Korkodola M.M., Makliak K.M. Variability of the duration of the growing season of confectionary sunflower genotypes depending on agrotechnical methods of cultivation. Oil crops: present and prospects: proceedings of International scientific internet-conference (Institute of Oil Crops of NAAS, March 21, 2023). Zaporizhzhia, 2023: 75–76.
Dudchenko Z.Ya, Glushenko L.T., Butenko A.O., Bondarenko Ya.V. Productivity of sunflower varieties and hybrids of different maturity groups. Visnyk Sums´koho Natsional´noho Ahrarnoho Universytetu. 2005; 12: 44–48.
Joshi V. R., Heitholt J. J., Garcia y A. Garcia. Response of confection sunflower (Helianthus annuus L.) grown in a semi-arid environment to planting date and early termination of irrigation. Journal of Agronomy and Crop Science. 2017; 203 (4): 301–308. DOI:10.1111/jac.12212.
Hladni N., Jocić S., Miklič V., Saftić-Panković D., Kraljević-Balalić M. Interdependence of yield and yield components of confectionary sunflower hybrids. Genetika. 2011; 43(3): 583–594. DOI: 10.2298/GENSR1103583H.
Kharchenko M. I., Turchyn V. V. The influence of sowing dates and depth of seed sowing on the formation of vegetative and reproductive organs of sunflower hybrids. Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu oliynykh kulʹtur of NAAN. 1994; 1: 129–138.
Nikitenko O. V., Polyakov O. I., Aliieva O. Yu. Application of mineral and sideral fertilizers in different systems of basic tillage in sunflower cultivation. Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu oliynykh kulʹtur of NAAN. 2022; 32: 73–83. DOI: 10.36710/IOC-2022-32-08.
Kyrsanova H.V., Puhach A.V., Huba E.P., Sudak V.M. Improving the sunflower cultivation technology by optimizing the background of mineral nutrition. Dynamika naukowych badań-2017: мaterialy ХIII międzynarodowej naukowi-praktycznej conferencji (Przemysl, 7-15 lipca 2017 roku). Przemyśl; 2017: 19–23.
Tursun A. Ö., Killi F. Effects of different sowing arrangements and nitrogen applications on yield and yield components of oilseed sunflower in dryland conditions. KSU J. Nat. Sci. 2016; 19(1): 76–83. DOI:10.18016/ksujns.48996.
Massey J. H. Effects of nitrogen rate and plant spacing on sunflower seed yields and other characteristics. Agronomy Journal. 1971; 63: 137–138.
Zubriski J. C., Zimmerman D. C. Effects of nitrogen, phosphorus, and plant density on sunflower. Agronomy Journal. 1974; 66: 798–801.
Karami E. Effect of nitrogen rate and density of plant population on yield and yield components of sunflower. Ind. J. Agric. Sci. 1980; 50 (9): 666–670.
Goksoy A. T., Turan Z. M. Correlations and path analysis of yield components in synthetic varieties of sunflower (Helianthus annuus L.). Acta Agronomica Hungarica. 2007; 55(3): 339–345. DOI:10.1556/AAgr.55.2007.3.10.
Polyakov О., Nikitenko О., Rozhkovan V. Cultivation of confectionery sunflowerу. Propozytsiia. 2013; 12: 73–74.
Terzić S., Miklič V., Čanak P. Review of 40 years of research carried out in Serbia on sunflower pollination. OCL. 2017; 24 (6): 1–7. DOI:10.1051/ocl/2017049.
Korkodola M.M., Makliak K.M. Efficiency of the applied elements of the technology of growing sunflower of confectionery direction. Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu oliynykh kulʹtur NAAN. 2021; 31: 88-97. DOI: 10.36710/ioc-2021-31-08.
Babanin V.V. The formation of the sunflower yield depending on the application of fertilizers and plant density. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 2008; 59: 40–48.
Koutroubas S. D., Christos A. D. Physiology and yield of confection sunflower under different application schemes of mepiquat chloride. Agriculture. 2020; 10 (1): 1–12. DOI: 10.3390/agriculture10010015.
Coêlho E. D. S., de Souza A.R.E., Lins H., dos Santos M.G. Efficiency of nitrogen use in sunflower. Plants. 2022; 11(18): 1–16. . DOI:10.3390/plants11182390.
Hernández S.T., Carciochi W.D., Diovisalvi N.V., Izquierdo N., Wyngaard N., Barbieri P., Calvo N.I.R. Does nitrogen fertilization rate, timing, and splitting affect sunflower yield and grain quality? Crop Science. 2023; 63(3): 1525–1540. DOI:10.1002/csc2.20932.
Dudiak I.D., Shevchenko L.M. Effect of feeding area on yield and quality of sunflower seeds. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. 2006; 4: 72–75.
Mijić A., Liović I., Sudarić A., Gadžo D., Duvnjak T., Šimić B., Jug D., Markulj Kulundžić A. Influence of plant density and hybrid on grain yield, oil content and oil yield of sunflower. Agricuturae Conspectus Scientificus. 2021; 86 (1): 27–33.
Rezaizad A., Arman S., Sadatasylan K. , Mansourifar S.. Effect of plant density and drought stress on important agronomic characteristics of confectionery sunflower. Environmental Stresses in Crop Sciences. 2022; 15(4): 991–1003. DOI:10.22077/escs.2021.4177.1985.
Mel´nyk A.V. Agrobiological features of sunflower variety “Fahrenheit” in the conditions of the Northern Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Visnyk Sums´koho Natsional´noho Ahrarnoho Universytetu. 2012; 9(24): 109–113 (Seriia "Ahronomiia i biolohiia").
Kovalenko А.М., Taran V.G., Kovalenko A.A. Sunflower growing in crop rotations in the Steppe region. Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu oliynykh kulʹtur UAAN. 2009; 14: 157–161.
Poliakov O.I., Nikitenko O.V., Litoshko S.V. Yield of sunflower hybrid “Ratnyk” under the influence of agricultural cultivation techniques. Modern directions of breeding, growing and processing technologies of oil crops: proceedings of International scientific internet-conference. Institute of Oil Crops of NAAS, November 16, 2017). Zaporizhzhia. 2017: 135–137.
Shevchenko I. A. Management of agrophysical condition of the soil environment. Kiyv: Publishing House "Vinichenko", 2016: 320.
Korkodola M.M., Makliak K.M. Variability of confectionery sunflower seed yields depending on cultivation technology components. Current problems of agricultural production and ways to their solving: proceedings of International scientific-practical conference (NAAS of Ukraine, Plant Production Institute named after VYa Yuriev, July 1-2, 2021). Kharkiv, 2021: 56–60.
Korkodola M.M., Makliak K.M. The influence of agricultural methods on the yield of large-fruited sunflower. Basic, rare and non-traditional types of plants – from study to development (agricultural and biological sciences): materials of VІ International scientific-practical conference (Kruty, March 3, 2022). 2022; 1: 99-103.
Butenco А.О. Effect of plant density on the productivity of sunflower varieties and hybrids of different maturity groups. Visnyk Sums´koho Natsional´noho Ahrarnoho Universytetu. 2005; 12; 39–43 (Seriia "Ahronomiia i biolohiia").
Hrabovskyi M.B. The influence of plant stand density on the manifestation of economic and valuable traits and productivity of sunflower in the conditions of the central forest-steppe of Ukraine. Biuleten Instytutu zernovoho hospodarstva. 2010; 38: 88–91.
Crnobarac J., Balalić I., Marinković B., Jaćimović G., Latković D. Influence of stand density on yield and quality of NS sunflower confectionary hybrids. Influence of stand density on yield and quality of NS sunflower confectionary hybrids Research Journal of Agricultural Science. 2014; 46 (1): 178–183.
Kaya Y. Confectionery sunflower production in Turkey. Research Gate. 2004, August. URL: https://www.researchgate.net /publication/267798816.
Leonova N.M., Kyrychenko V.V., Syvenko V.I., Kuz´myshena N.V. Dependence of indicators of economic and useful traits of confectionary sunflower hybrids on plant stand density. Visnyk TSNZ APV kharkivs´koi oblasti. 2014; 17: 119-128.
Killi F. Influence of different nitrogen levels on productivity of oilseed and confection sunflowers (Helianthus annuus L.) under varying plant populations. International Journal of Agriculture and Biology. 2004; 6 (4): 594–598. DOI: 1560–8530/2004/06–4–594–598.
Feng J., Jan Ch., Seiler G. Breeding, production, and supply chain of confection sunflower in China. OCL. 2022; 29 (11): 1–13. DOI: 10.1051/ocl/2022004.
Dranischev N.I., Samoylov P.N., Malyihin I.I. The influence of plant density and sowing patterns on sunflower yield. Zbirnyk naukovykh prats Luhanskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. 2005; 47 (70): 26–30.
Kohut I.M., Valentiuk N.O., Shchetinikova L.A. The formation of productiveness of the sunflower depending on the spacing of the plants in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 2020; 112: 93−112. DOI: 10.32851/2226-0099.2020.112.13.
Serdytyi O.O. Improvement of the main elements of the technology of growing hybrids and varieties of sunflower for confectionery use. Scientific principles of increasing the efficiency of agricultural production: materials of International scientific and practical conference (Kharkiv National Agrarian University, October 23-24, 2017). 2017: 299–301.
Robinson R.G., Ford J.H., Lueschen W.E., Rabas D.L., Smith L.J., Warnes D.D., Wiersma J.V. Response of sunflower to plant population. Agronomy Journal. 1980; 72: 869–87l .
Kholghi M., Bernousi I., Darvishzadeh R., Pirzad A.. Correlation and path-coefficient analysis of seed yield and yield related traits in Iranian confectionery sunflower populations. Afr. J. Biotechnol. 2011; 10: 13058–13063. DOI: 10.5897/AJB11.1452.
Polyakov О.І., Nikitenko О.В., Litoshko С.В. Improved technology for growing sunflower hybrids in the Southern Steppe of Ukraine. Zaporizhzhia, 2020: 12 p.
Barros J. F. C, Carvalho M, Basch G. Response of sunflower (Helianthus annuus L.) to sowing date and plant density under Mediterranean condition. European Journal of Agronomy. 2004; 21(3): 347–356. DOI:10.1016/j.eja.2003.10.005.
Schultz E., DeSutter T., Sharma L., Endres G., Ashley R., Bu H., Markell S., Kraklau A., Franzen D. Response of sunflower to nitrogen and phosphorus in North Dakota. Agronomy Journal. 2018; 110 (2): 685–695. doi:10.2134/agronj2017.04.0222.
Lukashev A.A. Optimization of sunflower mineral nutrition based on soil diagnostics. Byulleten VIUA. 1988; 86: 52–54.
Kharchenko N.I., Turchin V.V. The influence of fertilizers on the growth and productivity of sunflower. Tekhnicheskie kulturi. 1993; 3–4: 3–5.
Yurkevich E.O., Shishkov I.D. Optimizing individual elements of confectionary sunflower cultivation technology in the conditions of Southern Steppe of Ukraine. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. 2016; 79: 68–77.
Steer T., Coaldrake P. D., Pearson C. J., Canty C.. Effect of nitrogen supply and population density on plant development and yield component of irrigated sunflower (Helianthus annuus L.). Field Crops Res. 1986; 13: 99–115.
Özer H., Öztürk E., Polat T. Determination of the agronomic performances of some oilseed sunflower (Helianthus annuus L.) hybrids grown under Erzurum ecological conditions. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2003; 27: 199–205.
Maheswarappa K. P., Shambolıngappa K. G., Bajavaraju G.V., Kumar D.S.R. Role of nitrogen and phosphorus fertilization and test weight, protein, oil and germination of Bsh.1 sunflower. Seed Farms. 1985; 11(1): 23–25.
Mel´nyk A.V., Stepanenko D.M. The effect of nitrogen nutrition on the confectionery properties of sunflower seeds. Visnyk Sums´koho Natsional´noho Ahrarnoho Universytetu. 2000; 4: 116–120.
Killi F., Altunbay S. G. Seed yield, oil content and yield components of confection and oilseed sunflower (Helianthus annuus L.) cultivars planted in different dates. International Journal of Agriculture & Biology. 2005; 7 (1): 21–24. DOI: 1560–8530/2005/07–1–21–24.
Korkodola M.M., Makliak K.M. Agrotechnical methods of growing sunflower hybrids for confectionary use. Новітні технології в рослинництві: технології та сучасність : proceedings of the International scientific internet-conference (NAAN of Ukraine, Plant Production Institute named after V.Ya. Yuriev, June 17, 2020). Kharkiv. 2020: 32–33.
Leonova N.M. Sunflower breeding with using heterosis effect in confectionery F1 hybrids : dys. kand. s.-h. nauk: 06.01.05. Kharkiv, 2017: 202.
Korkodola M.M Makliak K.M. Agrotechnical methods of increasing the yield of the large fraction of confectionary sunflower seeds in the arid conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Breeding of agricultural crops in conditions of climate change: directions and priorities: materials of International scientific and practical conference (NAAN of Ukraine, IKOSH, September 30, 2022). Odesa. 2022: 207–210.
Chuyko D.V., Bragin О.M., Mykhailenko V.O., Romanova T.A., Romanov O.V. Effects of plant growth regulators on the performance of sunflower lines. Selektsiia i nasinnytstvo. 2020; 117: 215–226. DOI: 10.30835/2413-7510.2020.207186.
Chikkadevaiah, Chakrapani Y., Jagannath D. P., Rames S. Evaluation of sunflower genotypes for confectionery purpose. Helia. 1998; 21 (29): 131-136.
Kalenska S.M., Gorbatyuk E.M., Garbar L.A. Influence of weather factors on growth and development of sunflower hybrids. Roslynnytstvo ta hruntoznavstvo. Kyiv, 2019; 10(2): 5–12. DOI: 10.31548/agr2019.02.005.
Korkodola M.M., Makliak K.M. The formation of the huskiness of confectionary sunflower seeds depending on the agrotechnical methods of cultivation. Scientific basis to raise agricultural production effectiveness: materials of VІ International scientific and practical conference (Kharkiv State Biotechnological University, November 29–30, 2022). Kharkiv. 2022: 159–161.
Ткаліч І. Д. Вплив форми і площі живлення на продуктивність гібридів соняшнику. Vіsnik Dnіpropetrovskogo Derzhavnogo agrarnogo unіversitetu. 2001: 47–50.
Borysenko V.V. The influence of growing technology elements on the productivity of hybrids of different groups of sunflower. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 2022; 123: 15–21.
Kharchenko V.O. Basics of crop yield programming. Sumy. 2003: 295.
Pokoptseva L., Yeremenko O. Creation of the ranked row for the different hybrids of sunflower cultivated in the conditions of the steppe of Ukraine. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. 2017; 4 (96): 98–107. DOI: 10.31521/2313-092X.
Chuiko D.V., Kopa S.V. Evaluation of the productivity of confectionary sunflower seed crops in the conditions of the Eastern Forest Steppe України. Scientific basis to raise agricultural production effectiveness: materials of VІ International scientific and practical conference (Kharkiv State Biotechnological University, November 29–30, 2022). Kharkiv, 2022: 265–267.
Загрузки
Опубликован
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2023 K. M. Makliak, M. M. Korkodola
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
При размещении текстов статей в электронных ресурсах авторские права сохраняются за автором печатной публикации.
Автор может не соглашаться с правками рецензентов и редакции, мотивируя при этом свою точку зрения.
Автор может требовать от редакции разъяснений или изменений в случае обнаружения существенных ошибок в его статье.
Автор может использовать материалы, опубликованные в журнале «Селекция и семеноводство» в своих работах, обязательно ссылаясь на наш журнал.