Особливості сучасних сортів пшениці м’якої озимої за комбінаційною здатністю в f1 гібридів топкросів

Авторы

  • О. О. Кібліцька Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН., Ukraine
  • М. Р. Козаченко Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН., Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0729-2347
  • А. Ф. Звягін Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН., Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2013.54076

Ключевые слова:

Пшениця озима, сорт, гібрид, топкрос, загальна та специфічна комбінаційна здатність, ознака

Аннотация

Установлено особливості 14 сортів пшениці м’якої озимої в чотирьох-тестерних схрещуваннях. Визначено неоднаковий рівень загальної (ЗКЗ) та специфічної (СКЗ) комбінаційної здатності за ознаками продуктивності рослин (продуктивна кущистість, маса зерна з колосу, маса 1000 зерен та маса зерна з рослини) та іншими кількісними ознаками. Установлено неоднакові рівні варіанс ЗКЗ та СКЗ за ознаками рослин материнських сортів і на основі цього прояв адитивних чи неадитивних ефектів генів при успадкуванні величини ознак у гібридів від схрещування певних сортів.

Опубликован

2015-11-23

Выпуск

Раздел

ФИЗИОЛОГО–ГЕНЕТИЧЕСКИЕ И БИОХИМИЧЕСКИЕ ИССЛЕДОВАНИЯ