Селекційно-генетичні особливості різновидностних форм ячменю ярого

Автор(и)

  • М. Р. Козаченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-7679-4252
  • П. М. Солонечний Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна
  • Н. І. Васько Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2010.70225

Ключові слова:

Ячмінь, кількісні ознаки, діалельні схрещування, F1 і F2 гібриди, компоненти генетичної дисперсії, успадковуваність

Анотація

Встановлено селекційно-генетичні особливості 10 форм різних різновидностей ячменю ярого за компонентами генетичної дисперсії, успадковуваністю кількісних ознак в F1 і F2 гібридів діалельних схрещувань. В цілому в досліді у батьківських форм переважають домінантні ефекти генів, так як компоненти H1 і H2 домінантних ефектів генів значно перевищують компонент D адитивних ефектів. Це підтверджується також рівнем середнього ступеня домінування (H1/D) і його міри (√H1/D), які більші одиниці, що вказує на наддомінування, а також позитивним значенням компоненти F відносної частоти розподілу домінантних і рецесивних алелей в цілому по досліду. Проте конкретні компоненти схрещування мають свої особливості відносно переважання неадитивних при F>0 чи адитивних при F<0 ефектів генів, а також при різних рівнях і співвідношеннях коефіцієнтів успадковуваності в широкому та вузькому розумінні. Це дає можливість передбачити, до деякої міри, прояв ознак і ефективність добору за ними в потомстві гібридів

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-01

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ