Скринінг зразків нуту з комплексом цінних господарських ознак

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2018.134365

Ключові слова:

нут, колекційний зразок, цінна господарська ознака

Анотація

Наведено результати вивчення в умовах півдня України (2013–2015 рр.) 349 зразків нуту, які походять із Міжнародного інституту  напівпосушливих тропіків (Індія, Патанчеру) та Національного центру генетичних ресурсів України (м. Харків). Виділені джерела цінних ознак: продуктивності, тривалості фази «сходи–цвітіння» та вегетаційного періоду, маси 1000 насінин, умісту білка в насінні можуть бути використані як вихідний матеріал у селекції.

Посилання

Bushulyan OV, Pasichnyk SM, Sichkar VI. Prospective chickpea gene pool with increased seed size. Proc. of the International scientific conference «Breeding and genetics of legumes: modern aspects and perspectives», 2014 June 23-26, Odesa. SGI–NTSNS. Odesa: Astroprint, 2014. P. 106–107.

Pasichnyk SM. The economically valuable signs of collecting forms of chickpea in dry conditions of southern Ukraine. Proc. of the All-Ukrainian scientific conference of young scientists «Innovations in modern breeding and genetics of agricultural crops», Odessa, 2014 October 28–30. SGI-NTSNS. Odessa: Astroprint, 2014. P. 26–28.

Pasichnyk SM. Original material for breeding of large-seeded varieties of chickpea for the steppe zone of Ukraine. Proc. of the International scientific and practical conference of young scientists, postgraduates and students «Energy and resource-efficient technologies of production and storage of agricultural products», 2014 October 30–31. Kharkiv: KhNUU, 201. P. 136–139.

Pasichnyk SM, Sichkar VI. Biochemical and technological qualities of collecting varieties of chickpea. Sel. Nasinn. 2015; 110: 162–170.

Pasichnyk SM. Technological qualities of collecting forms and varieties of chickpea. Proc. of the International scientific and practical conference «Status and prospects of development and introduction of resource-saving, energy-saving technologies of cultivation of agricultural crops». Dnipro, 2016. P. 154–156.

Bushulyan OV, Sichkar VI. Chickpea: genetics, breeding, seed production, technology of cultivation. Odessa, GHI-NTSNS, 2009. 246 p.

Sichkar VI, Bushulyan OV. Prospects of chickpea breeding in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Visnyk Agrarnoyi Nauky. 2000; 1: 38–40.

Bushulyan OV, Sichkar VI. The modern technology of chickpea cropping system. Odessa: SGI-NCSS, 2011. 32 p.

Dospekhov BA. Method of field experiment. Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.

Korsakov NI. Methodical instructions of VIR on the study of leguminous crops. Leningrad, 1975. 40 p.

Germantseva NI. Biological features, breeding and seed production in the arid Volga region. [dissertation]. Penza, 2001. 54 p.

Bushulyan OV. A model of high-yielding chickpea variety for the steppe zone of Ukraine. Zbirnyk naukovykh prats SGI-NTSNS. 2009; 14(54): 160–165.

Sichkar VI, Babayantz OV, Pasichnik SM et al. Evaluation of the resistance to Fusarium in chickpea collection and breeding materials. Zernobobovyie I krupianyie kultury. 2018; 25(1): 67–76.

Murrieta PFO, Leyva GAF, Valenzuela IP et al. Blanoro, nueva variedad de garbanzo blanco de grano extra grande para exportacion. Rev. Mex. Cienc. Agri. 2016; 7(1): 209–216.

Muhammad AA, Nausherwan NN, Amjad Abbas et al. Evaluation of selection criteria in Cicer arietinum L. using correlation coefficients and path analysis. Australian Journal of Crop Science. 2009; 3(2): 65–70.

Muhammad AM, Muhammad A, Hina A et al. Evaluation of advanced chickpea (Cicer arietinum L.) accessions based on drought tolerance indices and SSR markers against different water treatments. Pak. J. Bot. 2016; 48(4): 1421–1429.

Gaur PM, Samineni S, Krishnamurthy L et al. High temperature tolerance in grain legumes. URL: http: // oar.icrisat.org/8663. 2015; 7: 23–24.

Muhammad AM, Muhammad A, Hina A. Breeding for improved drought tolerance in chickpea (Cicer arietinum L.). Plant Breeding. 2017; 136(3): 300–318.

Madrid E, Bouhadida M, Dolar S et al. Chickpea production in Mediterranean Basin. Legume Perspectives. 2015; 10: 5–7.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-07-30

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ