Вплив гідротермічних чинників довкілля на урожайність і біохімічний склад насіння сої

Автор(и)

  • С. С. Рябуха Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна, Україна
  • П. В. Чернишенко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна, Україна
  • С. І. Святченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна, Україна
  • О. О. Садовой Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, Україна, Україна
  • Т. О. Тесля ХНАУ ім. В.В. Докучаєва МОН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2019.172785

Ключові слова:

соя, урожайність, вміст білка та олії, збір, гідротермічний чинник, кореляція

Анотація

Встановлено значну диференціацію за господарсько-біологічними показниками у селекційних ліній сої за роками. Врожайність коливалась від 0,84 т/га до 2,59 т/га при середньому значенні 1,40 т/га. Вміст в насінні білка знаходився у межах 29,9–38,2 %, вміст олії – 16,8–19,2 %. Середній вміст білка в насінні дорівнював 34,8 %, вміст олії –18,1 %. Визначено кореляцію між показниками врожайності і якості та гідротермічними чинниками довкілля. Встановлено зв’язки: позитивний сильний – між урожайністю і відносною вологістю повітря (r=0,723); позитивний середній – між урожайністю та сумою опадів (r=0,605); негативний середній – між урожайністю та середньою температурою повітря (r= -0,666); негативний слабкий – між урожайністю та сумою ефективних температур (r= -0,373). Урожайність обумовлює продуктивність агроценозу сої за збором білка і олії 1 га (r=0,994). Вміст білка в насінні дуже сильно корелював із сумарним вмістом білка і олії (r=0,948).

Посилання

Poberezhna A. Soybean at the global market of high-protein feed. Propozytsiia. 2002; 12: 20–22.

Vaschenko AP, Mudrik NV, Fisenko PP, Dega LA, Chayka NV, Kapustin YuS. Soybean in the Far East. Vladivostok: Dalnauka, 2010. 435 p.

Babych AO, Babych-Poberezhna AA. World resources of vegetable protein. Sel. Nasinn. 2008; 96: 215–222.

Petibskaya VS. Soybean: chemical composition and use: In: VM Lukomets, ed. Maykop: OAO Poligraf-YuG, 2012. 432 p.

Levkina OV, Vasilev VV. Current trends in the development of the global soybean market. Vestnik Belorusskoy gosudarstvennoy selskohozyaystvennoy akademii. 2017; 3: 12–18.

Babych AO, Babych-Poberezhna AA. Global and domestic trends in the placement of soybean production and use to solve the protein problem. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2012; 71: 12–26.

Petrychenko VF. Production of grain legumes and soybean in Ukraine: current challenges and prospects. Proc. of Intern. conf. "2016: Grain Legumes and Soybean for Sustainable Development of the Agrarian Sector of Ukraine", Vinnytsia, Aug 11–12 2016. Vinnytsia: Dilo, 2016. P. 10–11.

Babych AO, Ivaniuk SV, Temchenko IV, Semtsov AV, Vilhota MV, Kokhaniuk NV, Tsytsiura TV. Assessments of the adaptability and breeding value of soybean varieties bred at the Institute of Fodder and Agriculture of Podillia NAAS. Proc. of Intern. conf. "2016: Grain Legumes and Soybean for Sustainable Development of the Agrarian Sector of Ukraine", Vinnytsia, Aug 11–12 2016. Vinnytsia: Dilo, 2016. P. 18–19.

Petrychenko VF, Korniichuk OV, Zadorozhna IS. Formation and development of feed production in Ukraine. Visnyk agrarnoi nauky. 2018; 11: 54–62.

Soybean. In: YuP Myakushko, VF Baranov, eds. Moscow: Kolos, 1984. 331 p.

Soybean. Biology and technology of cultivation. In: VF Baranov, VM Lukomets, eds. Krasnodar, 2005. 430 p.

Leschenko AK, Sichkar VI, Mihaylov VG, Maryushkin VF. Soybean (genetics, breeding, seed industry). Kyiv: Naukova dumka, 1987. 256 p.

Lukomets VM, Kochegura AV, Baranov VF, Makhonin VL. Soybean in Russia - reality and opportunity. Krasnodar, 2013. 101 p.

Sichkar VI. The current state and prospects of grain legume growing on our planet. Proc. of Intern. conf. "2016: Grain Legumes and Soybean for Sustainable Development of the Agrarian Sector of Ukraine", Vinnytsia, Aug 11–12 2016. Vinnytsia: Dilo, 2016. P. 14–15.

Zaytsev NI, Bochkarev NI, Zelentsov SV. Prospects and trends in the soybean breeding in Russia in the context of implementation of the national strategy of import substitution. Maslichnyie kultury. 2016; 2(166) ; 3–11.

Vozhehova RA, Kokovikhin SV. Irrigated agriculture is a guarantor of Ukraine's food security upon climatic changes. Visnyk ahrarnoi nauky. 2018; 11: 28–34.

Nidzelskyi VA. Nutrition area optimization for soybean plants. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2012; 74: 94–99.

Lykhochvor VV, Petrychenko VF, Ivashchuk PV. Grain production. Lviv: NVF «Ukrainski tekhnolohii», 2008. 624 p.

Vozhehova RA. Breeding and technological aspects of soybean cultivation on irrigation in the South of Ukraine. Proc. of Intern. conf. "2016: Grain Legumes and Soybean for Sustainable Development of the Agrarian Sector of Ukraine", Vinnytsia, Aug 11–12 2016. Vinnytsia: Dilo, 2016.P. 16–17.

Adamen FF, Vergunov VA, Lazer PN, Vergunova IN. Agrobiological features of soybean cultivation in Ukraine. Kyiv: Agrarna nauka, 2006. 456 p.

Petrychenko VF, Ivaniuk SV. Influence of varietal and hydrothermal resources on the soybean performance in the Forest-Steppe. Zbirnyk naukovykh prats Instytutu zemlerobstva UAAN. 2000; 3–4: 19–24.

Yusova OA, Asanov AM, Omelyanyuk LV. Grain yield and quality of soybean varieties bred at Siberian Research Institute of Agriculture in the southern forest-steppe of Western Siberia. Maslichnyie kultury. 2017; 4(172): 18–24.

Ojo DK, Adebisi MA, Tijani BO. Influence of environment on protein and oil contents of soybeans seed (Glycine max (L.) Merril). Global J. Agric. Sci. 2002; 1(1): 27–32.

Sudaric A, Simic D, Vrataric M. Characterization of genotype by environment interactions in soybean breeding programmes of Southeast Europe. Plant Breed. 2006; 125: 191–194.

Ermolina OV, Antonov SI, Korotkova OV. Changes in the soybean seed quality in the breeding process in the Don region. Zernovoie khoziaystvo Rossii. 2011; 6: 20–28.

Piper E, Boote KI. Temperature and cultivar effects on soybean seed oil and protein concentrations. J. Am. Oil Chem. Soc. 1999; 76(10): 1233–1241.

Bellaloui N, Bruns HA, Abbas HK, Mengistu A, Fisher DK, Reddy KN. Agricultural practices altered soybean seed protein, oil, fatty acids, sugars, and minerals in the Midsouth USA. Front. Plant Sci. 2015; 6: 31.

Song W, Yang R, Wu T, Wu C, Sun S, Zhang S, Jiang B, Tian S, Liu X, Han T. Analyzing the effects of climate factors on soybean protein, oil contents, and composition by extensive and high-density sampling in China. J. Agric. Food Chem. 2016; 64(20): 4121–4130.

Novikova LYu, Seferova IV, Nekrasov AYu, Perchuk IN, Shelenga TV, Samsonova MG, Vishnyakova MA. Influence of weather-climatic conditions on the protein and oil contents in soybean seeds in the North Caucasus. Vavilovskiy zhurnal genetiki i selektsii. 2018; 22(6): 708–715.

Dzyubenko NI, Seferova IN. Soybean collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding at the Beginning of the 21st Century: composition and breeding potential. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2011; 69: 20–25.

Methods of the state variety trials of agricultural crops. Kyiv, 2000. Issue 1. 100 p.

GOST 10846-91. Cereals, legumes and oil crops. Collection of state standards. Moscow: Izd-vo standartov, 1991. P. 156–161.

Methods of biochemical studies on plants. In: AI Ermakov, ed. Leningrad: Kolos LO, 1972. 456 p.

Dospekhov BA. Methods of field experience. Moscow: Kolos, 1985. 423 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-07-08

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ