Характеристика сортів тритикале ярого селакції Інституту рослинництва імені В.Я. Юр'єва НААН
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2023.293848Ключові слова:
тритикале яре, сорт, якість, урожайність, кореляціяАнотація
Мета дослідження. Метою досліджень 2019–2021 рр. було оцінити та порівняти господарські та технологічні особливості зареєстрованих та нових сортів тритикале ярого селекції Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН України.
Матеріали та методи. Матеріалом досліджень були 10 зареєстрованих та нових сортів тритикале ярого, які було оцінено за господарськими особливостями та технологічними властивостями. Польові оцінки проводили за методикою кваліфікаційної експертизи сортів рослин. Лабораторні дослідження включали оцінку технологічних властивостей зерна, борошна та хліба за рядом ознак.
Результати та обговорення. За вегетаційним періодом усі сорти належать до групи середньостиглих (від 90 діб (сорт Воля харківська) до 94 діб (еталон Дархліба харківський, Боривітер харківський та Булат харківський).
Висота рослин сортів тритикале ярого – оптимальна (98–108 см). Лише сорт тритикале ярого Кріпость харківська мав висоту 84 см (низькостеблові тритикале).
Урожайність варіювала від 4,07 до 5,00 т/га. Найбільшу врожайність мав сорт Свобода харківська – 5,00 т/га, що перевищує еталон на 0,73 т/га. Сорти Опора харківська та Кріпость харківська мали врожайність 4,74 та 4,61 т/га відповідно, що перевищує еталон Дархліба харківський на 0,37 та 0,24 т/га відповідно.
Маса 1000 зерен становила від 38,1 до 40,9 г. Найбільшу масу 1000 зерен мали сорти Булат харківський, Боривітер харківський та Кріпость харківська – 40,9, 40,9 та 40,2 г відповідно, що перевищувало еталон Дархліба харківський на 1,8–2,5 г.
Натура зерна сортів тритикале ярого була високою – від 717 до 753 г/л. Найбільшу натуру зерна мали Зліт харківський (753 г/л) та Булат харківський (751 г/л). Даний показник у сорту Боривітер харківський був на рівні еталону Дархліба харківський і становив 745 г/л.
Склоподібність сортів тритикале ярого була середньою (від 31 до 49 %). Найбільшим даний показник був у сорту Кріпость харківська та сорту Булат харківський – 49 і 47 % відповідно.
За твердістю зерна до групи м’якозерні було віднесено Боривітер харківський (121 Н), Дархліба харківський (118 Н), Свобода харківська (109 Н), Воля харківська (106 Н) та Опора харківська (105 Н); до дуже м’якозерних – Достаток харківський (101 Н), Зліт харківський та Булат харківський (по 98 Н відповідно), Скарб харківський (92 Н) та Кріпость харківська (90 Н).
Вміст білка на рівні еталону Дархліба харківський мали Боривітер харківський (13,0 %) та Воля харківська (12,8 %). Виявлено сорти, в яких вміст крохмалю в зерні більший, ніж у еталону Дархліба харківський – Зліт харківський (60,1 %), Достаток харківський (60,0 %), Булат харківський (60,0 %), Скарб харківський (59,2 %), Свобода харківська (58,9 %).
Найбільший вміст клейковини у борошні мав сорт Воля харківська – 22,0 %, ІДК – 82 од. (ІІ група якості). Нижчий вміст клейковини мали сорти Зліт харківський, Булат харківський та Достаток харківський – 20,3, 20,0 та 19,8 % відповідно, ІДК – 80 од. (ІІ група якості), 73 та 73 од. відповідно (І група якості).
Сила борошна варіювала від 68 до 154 о.а. Найбільшою вона була у еталону Дархліба харківський – 154 о.а.; Зліт харківський, Булат харківський та Достаток харківський – 109–118 о.а., Кріпость харківська, Опора харківська, Воля харківська та Боривітер харківський – 92–100 о.а.
Пружність сортів (P) тритикале ярого становила від 35 до 69 мм, розтяжність (L) – від 53 до 74 мм. Найбільшим співвідношення P/L було у еталону Дархліба харківський – 1,3. Сорти Достаток харківський та Кріпость харківська мали збалансованість 1,2 та 1,0 відповідно.
Об’ємний вихід хліба тритикале ярого становив від 400 до 500 мл. Кращий об’єм хліба був у сортів Кріпость харківська, еталону Дархліба харківський, Достаток харківський та Скарб харківський.
Загальна хлібопекарська оцінка тритикале ярого становила 7,4–8,8 балів. Еталон Дархліба харківський мав найвищий рівень загальної хлібопекарської оцінки – 8,8 балів. Найменшим даний показник був у сортів Булат харківський (7,4 балів) та Опора харківська (7,8 балів).
Загальна хлібопекарська оцінка позитивно корелювала з показниками об’єму хліба (r = 0,86), якості клейковини (r = 0,51) та пружності тіста (r = 0,30). Встановлено зворотні кореляції між загальною хлібопекарською оцінкою та показниками розтяжності тіста (r = –0,47), вмісту крохмалю в зерні (r = –0,46) та натури зерна (r = –0,35).
Урожайність зерна мала тісну середню кореляцію з масою 1000 зерен (r = 0,55). Водночас показник врожайності перебував у зворотній кореляції з силою борошна (r = –0,64) та пружністю тіста (r = –0,51).
Посилання
Zakomornyi D.S., Honchar L.M. Spring triticale as a promising crop for organic production. Trends and Challenges of Current Agricultural Science: Theory And Practice: Abstracts of the 2nd International Scientific Internet Conference, October 20–22, 2021, Ternopil, 2021. P. 108–109. [in Ukrainian]
Rozhkov A.O., Puzik V.K., Kalenska S.M., Bobro M.A., Puzik L.M. Performance of spring triticale in the Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine: team monograph. Kharkiv: Maidan, 2015. 354 p. (Kharkiv NAU named after V.V. Dokuchaiev, National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine). [in Ukrainian]
Riabchun V.K., Kapustina T.B., Melnyk V.S., Chernobai S.V., Shchechenko O.Ye. Triticale - new opportunities for stabilization of grain production (Scientific edition). Kharkiv: PP "Styl-Izdat". 2013. 18 p. [in Ukrainian]
State register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine for 2022 (as of 07/17/2023). Kyiv: Minahropolityky. 2023. 537 p. [in Ukrainian]
Riabchun V.K., Melnyk V.S., Illichov Yu.H., Kharchenko Yu.V., Chernobai S.V., Kapustina T.B., Shchechenko O.Ye. Adaptability and stability of new spring triticale cultivars and lines. Selektsiia i Nasinnytstvo. No. 121 (2022). P. 51–62. DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2022.260996 [in Ukrainian]
Kyrychenko V.V., Shchypak H.V., Suvorova K.Yu., Panchenko I.A. Winter triticale cultivars of the Plant Production Institute named after V.Ya. Yuriev. Kharkiv: Mahda LTD, 2005. 23 p. [in Ukrainian]
Shulyndin A.F. Triticale is a new grain and fodder crop. K.: Urozhay, 1981. 49 p. [in Russian]
Puzik L.M., Puzik V.K., Rozhkov A.O. Qualitative characteristics of spring triticale grain. Inzheneriia Pererobnykh i Kharchovykh Vyrobnytstv. 2017. No. 2 (1). P. 67–71. [in Ukrainian]
Koryachkina S. Ya. Kuznetsova Ye. A., Cherepnina L. V.. Whole grain triticale bread technology. Oryol: FGBOU BPO "Gosuniversitet, UPNK". 2012. 177 p. [in Russian]
Flas A. Golebiewska K., Golubiewskiy D., Mankowski D.R., Boros D. Triticale – oat bread as a new Polish product with health-promoting value. International Conference on Triticale Biology, Breeding and Production. INAR PIB Radzikow. Pl. July 2–5, 2017. P. 36.
Yakymchuk R., Shchipak G., Shchipak V., Matviets V., Matviets N., WOŚ. H. Breeding triticale with high productivity and improved grain quality. Science and Innovation, 18(6), 2022. P. 113–126. https://doi.org/10.15407/scine18.06.113
Vasyliev V.S. The national economic importance of triticale and prospects of its use to expand the raw material basis of food production. Zernovi Produkty i Kombikormy, 62(2). https://doi.org/10.15673/gpmf.v62i2.138 [in Ukrainian]
Liubych V.V., Zheliezna V.V., Stratutsa Ya.S. Prospects for using triticale in the bakery industry. Tavriiskyi Naukovyi Visnyk. Series: Tekhnichni Nauky, No. 3, 2022. P. 133–143. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.15 [in Ukrainian]
Methods of qualification examination of plant varieties for suitability for dissemination in Ukraine. General part. Kyiv, 2016. 117 p. [in Ukrainian]
Merezhko A.F., Udachin R.A., Zuyev V.Ye., Filatenko A.A., Serbin A.A., Lyapunova O.A., Kosov V.Yu., Kurkiyev U.K., Okhotnikova T.V., Navruzbekov N.A., Boguslavskiy R.L., Abdulayeva A.K., Chikida N.N., Mitrofanova O.P., Potokina S.A. Enrichment, preservation in living state and studies of a world collection of wheat, aegylops and triticale: methodical instructions: VIR. St. Petersburg, 1999. 82 p. [in Russian]
Tsybulko V.S. Methodological recommendations for grain quality assessments in breeding. Kharkiv, 1982. 56 p. [in Russian]
Fedin M.A. Methods of the state trials of agricultural crop varieties. Technological assessments of cereals, groats crops and grain legumes. M, 1988. 121 p. [in Russian]
Berkutova N.S. Methods of evaluation and formation of grain quality. M.: Rosagropromizdat, 1991. 205 p. [in Russian]
Yarosh A.V., Riabchun V.K., Leonov O.Yu. A method for assessing kernel hardness in winter bread wheat. Genetičnì Resursi Roslin, 2014. P. 120–131. [in Ukrainian]
Dospekhov B.A. Methods of field experimentation. Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p. [in Russian]
Soil resources of the Kharkivska Oblast: state, reserves of productive capacity: analytical note / compilers: S.A. Baliuk, R.S. Truskavetskyi, M.M. Miroshnychenko, V.B. Solovei, A.V. Kucher, H.F. Momot, R.V. Akimova. Kharkiv: "Styl-Izdat", 2018. 52 p. [in Ukrainian]
Bratyshko N.I. Fodder value of different triticale cultivars depending on the growing year. Visnyk TsNZ APV Kharkivskoi Oblasti. Kharkiv, 2009. Issue 6. P. 29–35. [in Ukrainian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 S. V. Chernobai, V. K. Riabchun, V. S. Melnyk, T. B. Kapustina, Yu. M. Nosenko, O. Ye. Shchechenko, T. A. Sheliakina
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.