Мінливість жирнокислотного складу олії гірчиці сарептської і селекція на поліпшення її якості
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2013.42022Ключові слова:
Гірчиця сиза (сарептська), селекція, добір, мінливість, олія, жирнокислотний складАнотація
У статті наведено результати створення перспективного селекційного матеріалу гірчиці сизої з поліпшеним жирнокислотним складом олії. Шляхом прямого добору з гетерогенної популяції протягом чотирьох років отримано перспективний селекційний матеріал, що характеризується підвищеним вмістом олеїнової та лінолевої та зниженим вмістом ерукової та ліноленової кислот. Загальний вміст олеїнової і лінолевої кислот кращих зразків складає 80-84 %, ліноленової і ерукової – 11-15 %.
Посилання
Ivanov NI. 1939. Biochemistry crops. Moscow: Sel'khozgiz, 3:398.
Mahlayuk VP. 1992. Medicinal plants in folk medicine. Moscow: Russian Niva, p. 230.
Zhuravel VN, Lyakh VO. 2004. Morphological mutants with changed fatty acid composition of oils. Scientific works of Institute of Oilseed Crops UAAN, p. 28–33.
Shpota VI, Podkolozina VE. 1987. Creation of the source material for breeding non erucic low linolenic mustard. Agricultural Biology 8:16–18.
Stoliarov BV, Savin IM, Witenberg AG. 1978. Guide to the practical work on the gas chromatography. Textbook for high schools. Lenigrad: Khimya, p. 288.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 В. М. Журавель, І. Б. Комарова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.