Современные возможности улучшения качества зерна озимой ржи методами селекции

Автор(и)

  • А. А. Гончаренко Московский научно-исследовательский институт сельского хозяйства «Немчиновка», Російська Федерація

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2011.66279

Ключові слова:

Рожь озимая, качество зерна, пентозаны, вязкость водного экстракта, корреляция признаков

Анотація

Проведено 5 циклів дивергентного відбору по в'язкості водного ек-стракту (ВВЕ) у озимого жита. Дивергенція між популяціями залежала як від генотипу сорту, так і від напряму відбору. Відбір в плюс-напрямку був більш ефективним, ніж у мінус-напрямку. Величина реалізованої насліду-ваності ознакою ВВЕ варіювала у межах h2 = 0,70…0,74 при плюс-відборі і h2 = 0,33…0,44 при мінус-відборі.Відбір по в'язкості корелятивно торк-нувся інших ознак. Популяції з високою в'язкістю давали стійкий до розп-ливання хліб зі щільним, пружним і дрібнопористим м'якушем, але більш низького обсягу. Популяції з низькою ВВЕ мали хліб більш високого об'єму, але з великопористим і липким м'якушем, нерідко з великими тріщинами і порожнинами. На базі синтетиків з низькою (3,2 сП) і висо-кою (8,5 сП) ВВЕ проведені досліди по годівлі курчат. На раціоні з низко-вязким житом С-4115 без добавки ферментного препарату курчата давали середньодобовий приріст на 14,6% вище і забезпечували витрати корму на 13,0% нижче, ніж на раціоні з високов'язким житом З-4120. По дії на ріст курчат раціони з низковязким житом не поступалися раціону з пшеницею. Дія ферменту була ефективною при додаванні до раціону з високов'язким житом. Перетравність сухої речовини в раціоні з низковязким житом до-рівнювала перетравності пшениці і не залежала від добавки ферменту

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-15

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ