Нові селекційні розробки як фактор збільшення виробництва зерна жита озимого

Автор(и)

  • Д. К. Єгоров Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-2680-0714
  • В. А. Циганко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Україна https://orcid.org/0000-0003-4416-8254
  • В. А. Циганко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Україна https://orcid.org/0000-0003-4416-8254
  • В. П. Дерев’янко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Україна
  • В. П. Дерев’янко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Україна
  • О. О. Ісаєнко Харківський обласний державний центр експертизи сортів рослин, Україна
  • О. О. Ісаєнко Харківський обласний державний центр експертизи сортів рослин, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.84714

Ключові слова:

Озиме жито, селекція, гетерозис, гібрид

Анотація

За результатами Державного сортовипробування (2001-2007 рр.), до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні, занесено три гібрида жита озимого селекції Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва. У зв’язку з цим вивчалася залежність прояву гетерозису від регулюючих факторів середовища та вибору для них оптимальних варіантів технології вирощування. Встановлено, що найбільш доцільним способом отримання гібридного насіння жита озимого є вирощування механічної суміші батьківських компонентів, відсоток опилювача в механічній суміші – 7-10%

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-29

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ