Скринінг штамів мікроскопічних грибів ― продуцентів лаккази
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-8025.2016.83698Ключові слова:
мікроскопічнi гриби, скринінг продуцентів, лакказа, штам Stachybotris chartarum, умови культивуванняАнотація
Здійснено скринінг штамів мікроскопічних грибів за здатністю до синтезу лаккази та відібрано кращі продуценти позаклітинного ферменту – штами Stachybotris chartarum та Monilinia fructicola. Вперше показано здатність гриба S. сhartarum екскреторно продукувати лакказу, оптимізовано умови культивування клітин цього штаму, в аналітичній кількості одержано цільовий фермент та встановлено молекулярну масу субодиниці лаккази (50 кДа)
Посилання
- Piscitelli, A., Pezzella, C., Lettera, V., Giardina, P., Faraco, V., Sannia, G. (2013). Fungal Laccases. Fungal Enzymes, 113–151. doi: 10.1201/b15247-6
- Levine, W. G. (1965). Laccase, a review. In: The biochemistry of copper New York: Academic Press Inc., 371–385.
- Kües, U. (2015). Fungal enzymes for environmental management. Current Opinion in Biotechnology, 33, 268–278. doi: 10.1016/j.copbio.2015.03.006
- Brijwani, K., Rigdon, A., Vadlani, P. V. (2010). Fungal Laccases: Production, Function, and Applications in Food Processing. Enzyme Research, 2010, 1–10. doi: 10.4061/2010/149748
- Viswanath, B., Rajesh, B., Janardhan, A., Kumar, A. P., Narasimha, G. (2014). Fungal Laccases and Their Applications in Bioremediation. Enzyme Research, 2014, 1–21. doi: 10.1155/2014/163242
- Rodríguez Couto, S., Toca Herrera, J. L. (2006). Industrial and biotechnological applications of laccases: A review. Biotechnology Advances, 24 (5), 500–513. doi: 10.1016/j.biotechadv.2006.04.003
- Moin, S., Omar, M. (2013). Laccase Enzymes: Purification, Structure to Catalysis and Tailoring. PPL, 21 (8), 707–713. doi: 10.2174/09298665113209990058
- Madhavi, V., Lele, S. S. Laccase: properties and applications. (2009). BioResources, 4 (4), 1694–1717. Available at: http://ncsu.edu/bioresources
- Shleev, S. V., Morozova, O. V., Nikitina, O. V., Gorshina, E. S., Rusinova, T. V., Serezhenkov, V. A. et. al. (2004). Comparison of physico-chemical characteristics of four laccases from different basidiomycetes. Biochimie, 86 (9-10), 693–703. doi: 10.1016/j.biochi.2004.08.005
- Valle, J. S., Vandenberghe, L. P. S., Santana, T. T., Almeida, P. H., Pereira, A. M., Linde, G. A. et. al. (2014). Optimum conditions for inducing laccase production in Lentinus crinitus. Genetics and Molecular Research, 13 (4), 8544–8551. doi: 10.4238/2014.october.20.31
- Khan, M., Motiar, R., Ray, M., Ray, L., Guha, A. K. (2016). Extracellular laccase from Pleurotus sajor-caju: Fermentative conditions and influence of nitrogenous sources. Indian Journal of Biotechnology, 15, 230–235.
- El-Fakharany, E. M., Hassan, M. A., Taha, T. H. (2016). Production and Applicationof Extracellular Laccase Produced by Fusarium oxysporum EMT. International Journal of Agriculture and Biology, 18 (05), 939–947. doi: 10.17957/ijab/15.0190
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Ольга Михайлівна Демків, Соломія Ярославівна Банах, Сергій Вікторович Притула, Галина Зуфарівна Гайда, Михайло Васильович Гончар
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.