Скринінг штамів мікроскопічних грибів ― продуцентів лаккази

Автор(и)

  • Ольга Михайлівна Демків Інститут біології клітини НАН України вул. Драгоманова, 14/16, м. Львів, Україна, 79005, Україна https://orcid.org/0000-0002-7999-4436
  • Соломія Ярославівна Банах Львівський національний університет ім. Івана Франка вул. Грушевського, 4, м. Львів, Україна, 79005, Україна
  • Сергій Вікторович Притула Львівський національний університет ім. Івана Франка вул. Грушевського, 4, м. Львів, Україна, 79005, Україна
  • Галина Зуфарівна Гайда Інститут біології клітини НАН України вул. Драгоманова, 14/16, м. Львів, Україна, 79005, Україна https://orcid.org/0000-0003-4015-8083
  • Михайло Васильович Гончар Інститут біології клітини НАН України вул. Драгоманова, 14/16, м. Львів, Україна, 79005 Жешувський університет вул. Соколовська, 26, пмт Кольбушова, Польща, 36-100, Україна https://orcid.org/0000-0001-8861-4477

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-8025.2016.83698

Ключові слова:

мікроскопічнi гриби, скринінг продуцентів, лакказа, штам Stachybotris chartarum, умови культивування

Анотація

Здійснено скринінг штамів мікроскопічних грибів за здатністю до синтезу лаккази та відібрано кращі продуценти позаклітинного ферменту – штами Stachybotris chartarum та Monilinia fructicola. Вперше показано здатність гриба S. сhartarum екскреторно продукувати лакказу, оптимізовано умови культивування клітин цього штаму, в аналітичній кількості одержано цільовий фермент та встановлено молекулярну масу субодиниці лаккази (50 кДа)

Біографії авторів

Ольга Михайлівна Демків, Інститут біології клітини НАН України вул. Драгоманова, 14/16, м. Львів, Україна, 79005

Кандидат біологічних наук

Відділ аналітичної біотехнології, молодший науковий співробітник

Галина Зуфарівна Гайда, Інститут біології клітини НАН України вул. Драгоманова, 14/16, м. Львів, Україна, 79005

Кандидат хімічних наук

Відділ аналітичної біотехнології, старший науковий співробітник

Михайло Васильович Гончар, Інститут біології клітини НАН України вул. Драгоманова, 14/16, м. Львів, Україна, 79005 Жешувський університет вул. Соколовська, 26, пмт Кольбушова, Польща, 36-100

доктор біологічних наук, професор, завідувач відділу

відділ аналітичної біотехнології

науковий консультант

Інститут прикладної біотехнології і фундаментальних наук

Посилання

  1. Piscitelli, A., Pezzella, C., Lettera, V., Giardina, P., Faraco, V., Sannia, G. (2013). Fungal Laccases. Fungal Enzymes, 113–151. doi: 10.1201/b15247-6
  2. Levine, W. G. (1965). Laccase, a review. In: The biochemistry of copper New York: Academic Press Inc., 371–385.
  3. Kües, U. (2015). Fungal enzymes for environmental management. Current Opinion in Biotechnology, 33, 268–278. doi: 10.1016/j.copbio.2015.03.006
  4. Brijwani, K., Rigdon, A., Vadlani, P. V. (2010). Fungal Laccases: Production, Function, and Applications in Food Processing. Enzyme Research, 2010, 1–10. doi: 10.4061/2010/149748
  5. Viswanath, B., Rajesh, B., Janardhan, A., Kumar, A. P., Narasimha, G. (2014). Fungal Laccases and Their Applications in Bioremediation. Enzyme Research, 2014, 1–21. doi: 10.1155/2014/163242
  6. Rodríguez Couto, S., Toca Herrera, J. L. (2006). Industrial and biotechnological applications of laccases: A review. Biotechnology Advances, 24 (5), 500–513. doi: 10.1016/j.biotechadv.2006.04.003
  7. Moin, S., Omar, M. (2013). Laccase Enzymes: Purification, Structure to Catalysis and Tailoring. PPL, 21 (8), 707–713. doi: 10.2174/09298665113209990058
  8. Madhavi, V., Lele, S. S. Laccase: properties and applications. (2009). BioResources, 4 (4), 1694–1717. Available at: http://ncsu.edu/bioresources
  9. Shleev, S. V., Morozova, O. V., Nikitina, O. V., Gorshina, E. S., Rusinova, T. V., Serezhenkov, V. A. et. al. (2004). Comparison of physico-chemical characteristics of four laccases from different basidiomycetes. Biochimie, 86 (9-10), 693–703. doi: 10.1016/j.biochi.2004.08.005
  10. Valle, J. S., Vandenberghe, L. P. S., Santana, T. T., Almeida, P. H., Pereira, A. M., Linde, G. A. et. al. (2014). Optimum conditions for inducing laccase production in Lentinus crinitus. Genetics and Molecular Research, 13 (4), 8544–8551. doi: 10.4238/2014.october.20.31
  11. Khan, M., Motiar, R., Ray, M., Ray, L., Guha, A. K. (2016). Extracellular laccase from Pleurotus sajor-caju: Fermentative conditions and influence of nitrogenous sources. Indian Journal of Biotechnology, 15, 230–235.
  12. El-Fakharany, E. M., Hassan, M. A., Taha, T. H. (2016). Production and Applicationof Extracellular Laccase Produced by Fusarium oxysporum EMT. International Journal of Agriculture and Biology, 18 (05), 939–947. doi: 10.17957/ijab/15.0190

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-18

Як цитувати

Демків, О. М., Банах, С. Я., Притула, С. В., Гайда, Г. З., & Гончар, М. В. (2016). Скринінг штамів мікроскопічних грибів ― продуцентів лаккази. ScienceRise: Biological Science, (3 (3), 64–69. https://doi.org/10.15587/2519-8025.2016.83698

Номер

Розділ

Біологічні науки