Підготовка майбутніх фахівців готельно-ресторанного господарства в закладах вищої освіти в умовах дистанційного навчання

Автор(и)

  • Valentyna Burak Херсонський державний університет вул. Університетська, 27, м. Херсон, Україна, 73003, Україна https://orcid.org/0000-0001-9085-9000

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4984.2020.217512

Ключові слова:

готельно-ресторанне господарство, майбутні фахівці, дистанційне навчання, методика викладання та навчання фахових дисциплін

Анотація

У даній статті проведено структурно-системний аналіз вивчення досвіду підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанного господарства в умовах дистанційного навчання. Охарактеризовано особливості підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанного господарства у вітчизняних закладах вищої освіти. Установлено, що мета їхньої підготовки полягає в забезпеченні індустрії гостинності висококваліфікованими кадрами, конкурентоспроможними, затребуваними на вітчизняних і закордонних ринках праці, на підставі реального суспільного попиту на послуги, у формуванні здібностей провадити якісну сервісну діяльність та обслуговування споживачів індустрії гостинності. Визначено, що професійна підготовка майбутніх фахівців готельно-ресторанного господарства – процес, який здійснюється в закладах вищої освіти різних форм власності та спрямовується на здобуття здобувачами освіти кваліфікацій відповідно до освітньо-професійних програм освітніх рівнів «бакалавр» і «магістр», що забезпечать конкурентоспроможність і професійну мобільність в індустрії гостинності.

Проаналізовано нормативні документи Міністерства освіти і науки України щодо вимог до організації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання, яке ототожнюється з індивідуалізованим процесом, пов’язаним з набуттям знань, умінь, навичок і способів навчально-пізнавальної діяльності людини за опосередкованої взаємодії віддалених один від одного учасників освітнього процесу в спеціальному середовищі, створеному сучасними психолого-педагогічними та інформаційно-комунікаційними технологіями. Визначено принципи, форми, види навчальних занять, методи й технології викладання та навчання під час організації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання.

Вироблено рекомендації щодо створення вимог для підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанного господарства в умовах дистанційного навчання. Необхідним визнано забезпечення закладу освіти відповідним технічним обладнанням, кадровим забезпеченням для створення, підтримки роботи сайту та безпеки роботи в мережі, уможливлення організації вільного доступу до робочих місць, цифрова компетентність викладачів, систематичне оновлення навчальних і методичних матеріалів, формування й розвиток інформаційної культури всіх учасників освітнього процесу

Біографія автора

Valentyna Burak, Херсонський державний університет вул. Університетська, 27, м. Херсон, Україна, 73003

Кандидат технічних наук

Кафедра готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Посилання

  1. Bezkorovaina, L. V. (2018). Teoretychni i metodychni zasady profesiinoi pidhotovky maibutnikh fakhivtsiv z turyzmoznavstva u vyshchykh navchalnykh zakladakh. Zaporizhzhia, 698.
  2. Bezruchenkov, Yu. V. (2014). The Formation of professional culture of future experts in restaurant business in higher educational institution. Luhansk, 20.
  3. Vasylenko, O. V. (2016). Methods of teaching innovative restaurant technologies to future restaurant business professionals at higher education establishments. Kyiv, 242.
  4. Vindiuk, A. V. (2011). Profesiina pidhotovka maibutnikh fakhivtsiv z hotelno-kurortnoi spravy v umovakh stupenevoi osvity: teoriia ta metodyka. Zaporizhzhia: KPU, 340.
  5. Knodel, L. V. (2007). Teoriia i praktyka pidhotovky fakhivtsiv sfery turyzmu v krainakh-chlenakh Vsesvitnoi turystskoi orhanizatsii. Ternopil, 40.
  6. Litovka-Demenina, S. H. (2018). Formuvannia hotovnosti maibutnikh fakhivtsiv sfery turyzmu do ekskursiinoi diialnosti v protsesi profesiinoi pidhotovky. Kyiv, 278.
  7. Pro zatverdzhennia Polozhennia pro dystantsiine navchannia (2013). Miniust Ukrainy No. 466. 25.04.2013. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13#Text
  8. Ponochovna-Rysak, T. M. (2019). The problems of professional training of future specialists of hotel and catering. Pedahohika formuvannia tvorchoi osobystosti u vyshchii i zahalnoosvitnii shkolakh, 1 (62), 66–69.
  9. Tkachenko, M. V. (2018). Formuvannia pidpryiemnytskoi kompetentnosti maibutnikh fakhivtsiv restorannoho hospodarstva u profesiino-tekhnichnykh navchalnykh zakladakh. Kyiv, 20.
  10. Fedorchenko, V. K.; Nychkalo, N. H., Fedorchenko, V. K. (Eds.) (2004). Teoretychni ta metodychni zasady pidhotovky fakhivtsiv dlia sfery turyzmu. Kyiv: Slovo, 472.
  11. Yakymchuk, D., Dzyundzya, O., Burak, V., Shvets, I., Shvets, Y., Myrhorodska, N. et. al. (2018). Ekonomic efficiecy of textile terials cuttinq designer costumes of hospitality facilities. Vlakna a textil, 25 (4), 45–65.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-30

Як цитувати

Burak, V. (2020). Підготовка майбутніх фахівців готельно-ресторанного господарства в закладах вищої освіти в умовах дистанційного навчання. ScienceRise: Pedagogical Education, (6 (39), 16–20. https://doi.org/10.15587/2519-4984.2020.217512

Номер

Розділ

Педагогічна освіта