Порівняльний аналіз полісахаридів Rosa × damascena Mill. пуп’янків та пелюсток квітів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2025.323305Ключові слова:
Rosa × damascena, ефірна олія, водорозчинні полісахариди, пектинові речовини, фракціонування, газова хроматографія/мас-спектрометріяАнотація
Мета. Метою роботи було порівняльне дослідження полісахаридів пуп’янків та пелюсток квіток Rosa × damascena після одержання ефірних олій.
Матеріали і методи. Методом гідродистиляції одержано ефірні олії (ЕО) з пуп’янків і пелюсток квітів R.× damascena та визначено їх вміст. Вихід водорозчинних полісахаридів (ВРПС) і пектинових речовин (ПР) з пуп’янків і пелюсток квітів R. × damascena визначали методом фракціонування після одержання ефірних олій. Вільні та зв’язані моносахариди у ВРПС з пуп’янків і пелюсток квітів R. × damascena визначали методом газової хромато-мас-спектрометрії (ГХ/МС). Газову хромато-мас-спектрометричну систему Agilent 6890N / 5973 inert (Agilent technologies, USA) використовували для хроматографічного розділення із застосуванням капілярої колонки HP-5ms (30 m × 0.25 mm × 0.25 mm, Agilent Technologies, USA). Фільтрати, отримані після осадження ВРПС, аналізували хімічними реакціями.
Результати. Результати показали, що вихід ЕО в пуп’янках і пелюстках квітів R. × damascena становив 0,033 ± 0,005 % і 0,015 ± 0,002 % відповідно. Вміст ВРПС становив 10,33 ± 0,31 % у пуп’янках та 9,69 ± 0,25 % у пелюстка квітів. Крім того, вміст ПР у пуп’янках становив 4,35 ± 0,14 %, а в пелюстках – 7,88 ± 0,15 %. Аналіз ГХ/МС виявив, що ВРПС з пуп’янків R. × damascena складається з моносахаридів арабінози, фукози, манози, глюкози, галактози, інозитолу. ВРПС пелюсток квітів R. × damascena складається з арабінози, фукози, глюкози, галактози, інозитолу. Аналіз фільтратів, отриманих після осадження ВРПС пуп’янків і пелюсток квітів R. × damascena шляхом хімічних реакцій, показує наявність флавоноїдів, дубильних речовин і тритерпенових сапонінів.
Висновки. Загальний вміст ВРПС у пуп’янках не значно перевищував вміст цих сполук у пелюстках R. × damascena. Вміст ПР, навпаки, у пуп’янках був значно менший (4,35±0,14 %), ніж у пелюстках (7,88±0,15 %). Вірогідно саме ВРПС і ПР відповідають за високий індекс набухання сировини.
Дослідження ВРПС методом ГХ/МС свідчить про перевагу глюкози та галактози у обох видах сировини, а також про відмінності у якісному та кількісному вмісті моносахаридів в складі ВРПС пуп’янків і пелюсток рослини.
Дослідження фільтрату пуп’янків і пелюсток R. × damascena, отриманого після осадження ВРПС шляхом хімічних реакцій, свідчить про наявність фенольних сполук та сапонінів.
Одержані результати свідчать про можливість одержання ВРПС, ПР і екстракту багатого на фенольні сполуки та сапоніни після одержання ефірних олій з пуп’янків і пелюсток квітів R. × damascena методом гідродистиляції
Посилання
- Mohammed, A. S. A., Naveed, M., Jost, N. (2021). Polysaccharides; Classification, Chemical Properties, and Future Perspective Applications in Fields of Pharmacology and Biological Medicine (A Review of Current Applications and Upcoming Potentialities). Journal of Polymers and the Environment, 29 (8), 2359–2371. https://doi.org/10.1007/s10924-021-02052-2
- Guo, H., Zhang, W., Jiang, Y., Wang, H., Chen, G., Guo, M. (2019). Physicochemical, Structural, and Biological Properties of Polysaccharides from Dandelion. Molecules, 24 (8), 1485. https://doi.org/10.3390/molecules24081485
- Michaud, P. (2018). Polysaccharides from Microalgae, What’s Future? Advances in Biotechnology & Microbiology, 8 (2). https://doi.org/10.19080/aibm.2018.08.555732
- van Dam, J. E. G., van den Broek, L. A. M., Boeriu, C. G. (2017). Polysaccharides in Human Health Care. Natural Product Communications, 12 (6), 821–830. https://doi.org/10.1177/1934578x1701200604
- Di Donato, P., Poli, A., Taurisano, V., Nicolaus, B.; Ramawat, K., Mérillon, J. M. (Eds.) (2014). Polysaccharides: Applications in Biology and Biotechnology/Polysaccharides from Bioagro-Waste New Biomolecules-Life. Polysaccharides. Cham: Springer 1–29. https://doi.org/10.1007/978-3-319-03751-6_16-1
- Slavov, A., Kiyohara, H., Yamada, H. (2013). Immunomodulating pectic polysaccharides from waste rose petals of Rosa damascena Mill. International Journal of Biological Macromolecules, 59, 192–200. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2013.04.054
- Yang, L., Zhang, L.-M. (2009). Chemical structural and chain conformational characterization of some bioactive polysaccharides isolated from natural sources. Carbohydrate Polymers, 76 (3), 349–361. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2008.12.015
- Yamada, H., Kiyohara, H. (2007). Immunomodulating Activity of Plant Polysaccharide Structures. Comprehensive Glycoscience, 4, 663–694. https://doi.org/10.1016/b978-044451967-2/00125-2
- Elleuch, M., Bedigian, D., Roiseux, O., Besbes, S., Blecker, C., Attia, H. (2011). Dietary fibre and fibre-rich by-products of food processing: Characterisation, technological functionality and commercial applications: A review. Food Chemistry, 124 (2), 411–421. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.077
- Baydar, H. (2006). Oil-bearing rose (Rosa damascena Mill.) cultivation and rose oil industry in Turkey. Euro Cosmetics, 14 (6), 13–17.
- Abudayeh, Z. H., Karpiuk, U., Armoon, N., Abualassal, Q., Mallah, E., Hassouneh, L. K., Aldalahmeh, Y. (2022). Phytochemical, Physiochemical, Macroscopic, and Microscopic Analysis of Rosa damascena Flower Petals and Buds. Journal of Food Quality, 2022, 1–10. https://doi.org/10.1155/2022/5079964
- Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Vol. 3 (2014). Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 732.
- Upyr, T., Basim Mohammed, S., Bashar, A.-J. A. S., Lenchyk, L., Senyuk, I., Kyslychenko, V. (2018). Phytochemical and pharmacological study of polysaccharide complexes of prunus domestica fruit. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 3 (13), 32–37. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2018.135825
- Kurzyna-Szklarek, M., Cybulska, J., Zdunek, A. (2022). Analysis of the chemical composition of natural carbohydrates – An overview of methods. Food Chemistry, 394, 133466. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133466
- Sydora, N. V., Kovaleva, A. M., Iakovenko, V. K. (2018). The study of the carbohydrate composition of hawthorn fruits. News of Pharmacy, 3 (95), 14–18. https://doi.org/10.24959/nphj.18.2203
- Derzhavna Farmakopeia Ukrainy (2021). Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 424.
- Ashour, A. S., El Aziz, M. M. A., Gomha Melad, A. S. (2019). A review on saponins from medicinal plants: chemistry, isolation, and determination. Journal of Nanomedicine Research, 7 (4), 282–288. https://doi.org/10.15406/jnmr.2019.07.00199
- Hiai, S., Oura, H., Nakajima, T. (1976). Color reaction of some sapogenins and saponins with vanillin and sulfuric acid. Planta Medica, 29 (2), 116–122. https://doi.org/10.1055/s-0028-1097639
- Pasaribu, T., Sinurat, A. P., Wina, E., Cahyaningsih, T. (2021). Evaluation of the phytochemical content, antimicrobial and antioxidant activity of Cocos nucifera liquid smoke, Garcinia mangostana pericarp, Syzygium aromaticum leaf, and Phyllanthus niruri L. extracts. Veterinary World, 14 (11)3048–3055. https://doi.org/10.14202/vetworld.2021.3048-3055
- Nikitina, O. (2021). Pharmacognostic Study of the galls of wild representatives of Quercus robur L., created by insects. Research Journal of Pharmacy and Technology, 14 (1), 122–128. https://doi.org/10.5958/0974-360x.2021.00022.6
- Shaikh, J. R., Patil, M. (2020). Qualitative tests for preliminary phytochemical screening: An overview. International Journal of Chemical Studies, 8 (2), 603–608. https://doi.org/10.22271/chemi.2020.v8.i2i.8834
- Das, B. K., Al-Amin, M. M., Russel, S. M., Kabir, S., Bhattacherjee, R., Hannan, J. M. A. (2014). Phytochemical screening and evaluation of analgesic activity of Oroxylum indicum. Indian journal of pharmaceutical sciences, 76 (6), 571–575.
- Scaglione, F., Musazzi, U. M., Minghetti, P. (2021). Considerations on D-mannose Mechanism of Action and Consequent Classification of Marketed Healthcare Products. Frontiers in Pharmacology, 12. https://doi.org/10.3389/fphar.2021.636377
- Dinicola, S., Unfer, V., Facchinetti, F., Soulage, C. O., Greene, N. D., Bizzarri, M. et al. (2021). Inositols: From Established Knowledge to Novel Approaches. International Journal of Molecular Sciences, 22 (19), 10575. https://doi.org/10.3390/ijms221910575

##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Zead Helmi Abudayeh, Uliana Karpiuk, Qais Abualassal, David K Robinson, Yevheniia Vereskun, Rami Yousef Mohammed Ayoub

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.