Вивчення складу інулінового комплексу «Жоржин-ч» з коренебульб жоржини сорту Ken’s flame та його стандартизація
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.112581Ключові слова:
Фітополісахариди, моносахариди, фруктоза, глюкоза, інулін, пектини, кислотний гідроліз, хроматографія на папері, спектрофотометрія, жоржинаАнотація
Аналіз даних літератури показав, що фітополісахариди є перспективними джерелами для вивчення і створення активних фармацевтичних інгредієнтів, а в подальшому можуть бути використані в якості нових лікарських засобів або біологічно активних добавок. Тому полісахаридний комплекс, одержаний нами з коренебульб жоржини сорту Ken’s Flame є перспективним для подальшого вивчення та виділення нових фармацевтичних інгредієнтів.
Методи. Інуліновий комплекс одержано з коренебульб жоржини сорту Ken’s Flame. Для ідентифікації моносахаридів полісахаридного комплексу використовували метод паперової хроматографії. Кількісне визначення фруктози у комплексі проводили з α-нафтолом методом адсорбційної спектрофотометрії.
Результати. Методом паперової хроматографії після кислотного гідролізу полісахаридного комплексу в обраних нами стандартних умовах ідентифіковані фруктоза та глюкоза. Для кількісного визначення фруктози використана реакція Діше: з α-нафтолом у кислому середовищі. Досліджено вплив добавок борної кислоти та сечовини на величини оптичного поглинання фруктози та глюкози при проведені вищевказаної реакції. Вивчено кінетику гідролізу полісахаридного комплексу, підібрані умови для проведення реакції фруктози з α-нафтолом у кислому середовищі.
Висновки. Обрано стандартні умови гідролізу інулінового комплексу с подальшою ідентифікацією моносахаридів: фруктози та глюкози методом паперової хроматографії. Розроблено методику визначення фруктози з α-нафтолом у кислому середовищі для інулінового комплексу, одержаного з коренебульб жоржини сорту «Ken’s Flame».
В статті представлені експериментальні дослідження по ідентифікації інулінового комплексу (ІК) методом хроматографії, вивчені умови проведення реакції фруктози з α-нафтолом у кислому середовищі, умови гідролізу ІК та стандартизація ІК
Посилання
- Patova, O. A., Golovchenko, V. V., Ovodov, Yu. S. (2014). Pektinovyie polisaharidyi: struktura, svoystva [Pectic polysaccharides: structure, properties]. Izvestiya Akademii Nauk. Seriya khimicheskaya, 9, 1901–1901.
- Huang, G., Chen, X., Huang, H. (2016). Chemical Modifications and Biological Activities of Polysaccharides. Current Drug Targets, 17 (15), 1799–1803. doi: 10.2174/1389450117666160502151004
- Kochetkov, N. A., Bochkov, A. F., Dmitriev, B. A. (1965). Khimiya uglevodov [Сarbohydrate chemistry]. Moscow: Khimiya, 619.
- Caregaro L., Menon F., Angeli P., Amodio P., Merkel C., Bortoluzzi, A., Alberino, F. et. al. (1994). Limitations of serum creatinine level and creatinine clearance as filtration markers in cirrhosis. Archives of Internal Medicine, 154 (2), 201–205. doi: 10.1001/archinte.154.2.201
- Kelly, G. (2008). Inulin-type prebiotics: a review: part I. Alternative Medicine Review, 13 (4), 315–330.
- Kelly, G. (2009). Inulin-type prebiotics: a review part II. Alternative Medicine Review, 14 (1), 36–55.
- Saeed, M., Yasmin, I., Pasha, I., Randhawa, M. A., Khan, M. I., Shabbir, M. A., Khan, W. A. (2015). Potential application of inulin in food industry: A review. Pakistan Journal Food Science, 25 (3), 110–116.
- Fontana, J. D., Grzybowski, A., Tiboni, M., Passos, M. (2011). Fructo-Oligosaccharide Production from Inulin Through Partial Citric or Phosphoric Acid Hydrolyses. Journal of Medicinal Food, 14 (11), 1425–1430. doi: 10.1089/jmf.2010.0273
- Kosasih, W., Pudjiraharti, S., Ratnaningrum, D., Priatni, S. (2015). Preparation of Inulin from Dahlia Tubers. Procedia Chemistry, 16, 190–194. doi: 10.1016/j.proche.2015.12.035
- Melanie, H., Susilowati, A., Iskandar, Y. M., Lotulung, P. D., Andayani, D. G. S. (2015). Characterization of Inulin from Local Red Dahlia (Dahlia sp. L) Tubers by Infrared Spectroscopy. Procedia Chemistry, 16, 78–84. doi: 10.1016/j.proche.2015.12.027
- Kupin, G. A., Ruvinskiy, O. E., Zayko, G. M. (2002). Issledovanie protsessa gidroliza inulina v soke iz topinambura [Studies of inulin hydrolysis in Jerusalem artichoke]. Izvestiya Vuzov. Pischevaya tehnologiya, 5-6, 77–78.
- Litvyak, V. V., Lukin, N. D., Mihaylenko, A. A., Kanarskiy, A. V. (2015). Morfologicheskie, strukturnyie i degidratatsionnyie svoystva inulina «Raftilingr» [Morphological, structural and dehydration properties of inulin «Raftilingr»]. Vestnik Kazanskogo tehnologicheskogo universiteta, 18 (1), 94–99.
- Zubaidah, E., Akhadiana, W. (2013). Comparative Study of Inulin Extracts from Dahlia, Yam, and Gembili Tubers as Prebiotic. Food and Nutrition Sciences, 4 (11), 8–12. doi: 10.4236/fns.2013.411a002
- Glibowski, P., Bukowska, A. (2011). The effect of pH, temperature and heating time on inulin chemical stability. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 10 (2), 189–196.
- Vistler, R. L. (1965). Metodyi himii uglevodov [Methods of carbohydrate chemistry]. Moscow: Mir, 512.
- The United States Pharmacopeia. The National Formulary. USP30-NF25 (2010). Rockville: The United States Pharmacopeial Convention, 4638.
- Ilyinska, N. I., Gontova, T. M., Kryukova, Ya. S., Matkovski, A. (2016). Pat. No. 107819 UA. Sposib oderzhannya Inulinu z bulb zhorzhini nimfeynoyi dlya medichnih tsiley [Method for obtaining inulin from dill vials for medical purposes]. МPK: C08B 37/18, A61K 36/28, A61K 31/733. No. u201512167; declareted: 08.12.2015; published: 24.06.2016, Bul. No. 12.
- Chushenko, V. N., Dihtyarev, S. I., Litvinenko, V. I., Ivanov, A. A. (2000). Biologicheski aktivnyie polisaharidyi rasteniy [Biologically active polysaccharides of plants]. Tehnologiya i standartizatsiya lekarstv, 2, 265–278.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Nonna Ilyinska, Tetiana Gontova, Valentina Chushenko, Petro Bezugly

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.




