Ідентифікація та визначення кількісного вмісту стероїдних сполук у сировині капусти городньої

Автор(и)

  • Maryna Kuznetsova Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1024-751X
  • Oleksandra Kyslychenko Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-1579-1234
  • Iryna Zhuravel Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-5305-5406

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.118169

Ключові слова:

капуста городня, листя, насіння, качани, стероїдні сполуки, газова хроматографія, мас/спектрометрія

Анотація

Овочеві культури є невичерпним джерелом біологічно активних речовин. Капуста городня (Brassica oleracea L.) – рослина, яка здавна застосовується в народній медицині багатьох країнах світу для лікування різноманітних захворювань, та проявляє протизапальну, відхаркувальну, бронхолітичну, сечогінну, загальнозміцнювальну дії. В Україні сировина капусти городньої є неофіцінальною і тому потребує комплексного фармакогностичного дослідження.

Мета. Ідентифікація та визначення кількісного вмісту стероїдних сполук у листі, насінні та качанах капусти городньої.

Методи дослідження. Ідентифікацію стероїдних сполук та визначення їх кількісного вмісту у сировині капусти городньої проводили методом газової хроматографії/мас-спектрометрії (ГХ/МС).

Результати дослідження. В результаті проведеного дослідження були ідентифіковані: у листі капусти городньої сорту «Білосніжка» - 3 сполуки стероїдної природи , сортів «Українська осінь» та «Ярославна» – 4, у насінні сорту «Білосніжка» - 4, сортів «Українська осінь» та «Ярославна» – по 3 сполуки, у качанах всіх сортів виявлено по 3 стероїдних речовини. За кількісним вмістом в усіх досліджуваних зразках переважав β-ситостерол. Його найбільший вміст складав у листі (2499 мг/кг) та насінні (1728 мг/кг) сорту «Ярославна», а також у качанах (1148 мг/кг) сорту «Українська осінь».

Висновки. Результати досліджень можуть бути використані при розробці методів контролю якості на сировину капусти городньої та при одержанні перспективних біологічно активних субстанцій з досліджуваної сировини

Біографії авторів

Maryna Kuznetsova, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра хімії природних сполук 

Oleksandra Kyslychenko, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра фармакогнозії 

Iryna Zhuravel, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кафедра хімії природних сполук

Національний фармацевтичний університет

Посилання

  1. Arnoldi, A. (2004). Functional foods, cardiovascular disease and diabetes. Cambridge: Woodhead Publishing, 488. doi: 10.1201/9781439823385
  2. De Stefani, E., Boffetta, P., Ronco, A. L., Brennan, P., Deneo-Pellegrini, H., Carzoglio, J. C., Mendilaharsu, M. (2000). Plant Sterols and Risk of Stomach Cancer: A Case-Control Study in Uruguay. Nutrition and Cancer, 37 (2), 140–144. doi: 10.1207/s15327914nc372_4
  3. Lockwood, B. (2007). Nutraceuticals: A quide for healthcare professionals. Vol. 5. London: Pharmaceutical Press, 426.
  4. Hall, R. D., de Vos, R. C. H., Ward, J. L. (2010). Plant metabolomics applications in the brassicaceae: added value for science and industry. Acta Horticulturae, 867, 191–206. doi: 10.17660/actahortic.2010.867.24
  5. Jesch, E. D., Carr, T. P. (2017). Food Ingredients That Inhibit Cholesterol Absorption. Preventive Nutrition and Food Science, 22 (2), 67–80.
  6. Ostlund, R. E., Racette, S. B., Stenson, W. F. (2003). Inhibition of cholesterol absorption by phytosterol-replete wheat germ compared with phytosterol-depleted wheat germ. The American Journal of Clinical Nutrition, 77 (6), 1385–1589.
  7. Valsta, L. M., Lemstrom, A., Ovaskainen, M.-L., Lampi, A.-M., Toivo, J., Korhonen, T., Piironen, V. (2004). Estimation of plant sterol and cholesterol intake in Finland: quality of new values and their effect on intake. British Journal of Nutrition, 92 (4), 671–678. doi: 10.1079/bjn20041234
  8. Gunstone, F. D. (1996). Fatty Acid and Lipid Chemistry. Boston: Springer US, 252–253. doi: 10.1007/978-1-4615-4131-8
  9. Li, T., Beveridge, T., Drover, J. (2007). Phytosterol content of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil: Extraction and identification. Food Chemistry, 101 (4), 1633–1639. doi: 10.1016/j.foodchem.2006.04.033
  10. Samec, D., Pavlovic, I., Salopek-Sondi, B. (2016). White cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba): botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochemistry Reviews, 16 (1), 117–135. doi: 10.1007/s11101-016-9454-4
  11. Singh, J., Upadhyay, A. K., Bahadur, A., Singh, B., Singh, K. P., Rai, M. (2006). Antioxidant phytochemicals in cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata). Scientia Horticulturae, 108 (3), 233–237. doi: 10.1016/j.scienta.2006.01.017
  12. Park, S., Valan Arasu, M., Lee, M.-K., Chun, J.-H., Seo, J. M., Lee, S.-W. et. al. (2014). Quantification of glucosinolates, anthocyanins, free amino acids, and vitamin C in inbred lines of cabbage (Brassica oleracea L.). Food Chemistry, 145, 77–85. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.08.010
  13. Barnes, P. J., Adcock, I., Spedding, M., Vanhoutte, P. M. (1993). Anti-inflammatory actions of steroids: molecular mechanisms. Trends in Pharmacological Sciences, 14 (12), 436–441. doi: 10.1016/0165-6147(93)90184-l
  14. Dovhal, Ye. O., Gurieva, I. G., Kyslychenko, V. S., Zhuravel, I. O. (2016). Identification and assay of steroid compounds in narrow-leaved catoptric raw material. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 3 (3), 4–7. doi: 10.15587/2519-4852.2016.79473

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-31

Як цитувати

Kuznetsova, M., Kyslychenko, O., & Zhuravel, I. (2017). Ідентифікація та визначення кількісного вмісту стероїдних сполук у сировині капусти городньої. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (6 (10), 10–16. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.118169

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки