Обґрунтування складу поверхнево-активних речовин при розробці крему з срібла цитратом

Автор(и)

  • Zhanna Polova Національний медичний університет імені О. О. Богомольця бул. Тараса Шевченка, 13, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-1874-2841
  • Ievgenii Gladukh Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-5739-9257
  • Halyna Kukhtenko Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-7914-8053

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.119890

Ключові слова:

emulsion system, surfactants, cream, silver citrate, stability

Анотація

Фармацевтичним емульсіям нині приділяється все більша увага, оскільки вони нашли широке застосування в медичній практиці. Це стало можливим завдяки якісно новому рівню наукових досліджень та досягнень в області створення емульсійних систем, а також розширенню асортименту допоміжних речовин та використанню нового сучасного обладнання. Емульсії являють собою гетерогенні дисперсні системи, що потенційно нестабільні. Тому питання стабілізації емульсійних систем є головним в технології емульсій.

Мета. Вивчення структурно-механічних властивостей концентрованих емульсійних систем в залежності від сумарної концентрації ПАР та дослідження колоїдної та термічної стабільності зразків для обґрунтування складу поверхнево-активних речовин при розробці крему з срібла цитратом.

Методи. Фармако-технологічні методи досліджень проводили згідно з вимогами Державної Фармакопеї України.

Результати дослідження. Досліджено колоїдну та термічну стабільність зразків крему емульсійного з срібла цитратом, за якими встановлено, що використання емульгаторів в концентрації 4 % та 6 % не забезпечує фізичної стабільності. Виконано дисперсний аналіз гетерогенних систем, за якими встановлено, що зразки із використанням комбінації емульгаторів є однорідними за розміром частинок масляної фази, які не перевищують 10 мкм. Досліджено поведінку зразків емульсійного крему з срібла цитратом під час та після механічної деструкції, результати яких гарантують стабільність системи під впливом механічної обробки в процесі промислового виробництва та використання.

Висновки. В результаті експерименту обґрунтовано використання для стабілізації емульсійної системи з срібла цитратом комбінацію поверхнево-активних речовин: емульгатор №1 та цетостеариловий спирту у кількості 8 – 10 %

Біографії авторів

Zhanna Polova, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця бул. Тараса Шевченка, 13, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра аптечної та промислової технології ліків

Ievgenii Gladukh, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра промислової фармації

Halyna Kukhtenko, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра промислової фармації

Посилання

  1. Vasconcelos, T., Marques, S., Sarmento, B. (2017). Measuring the emulsification dynamics and stability of self-emulsifying drug delivery systems. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 123, 1–8. doi: 10.1016/j.ejpb.2017.11.003
  2. Zafeiri, I., Smith, P., Norton, I. T., Spyropoulos, F. (2017). Fabrication, characterisation and stability of oil-in-water emulsions stabilised by solid lipid particles: the role of particle characteristics and emulsion microstructure upon Pickering functionality. Food & Function, 8 (7), 2583–2591. doi: 10.1039/c7fo00559h
  3. Chuieshov, V. I., Gladukh, I. V., Saiko, I. V. et. al. (2013). Technology of medicines for industrial production. Kharkiv: NFaU: Oryhinal, 638.
  4. Kutts, G., Friss, S., Khenning, S. et. al. (2004). Cosmetic creams and emulsions: Composition. Receiving. Test methods. Moscow: Klavel, 272.
  5. Sakamoto, K., Lochhead, R., Maibach, H., Yamashita, Y. (Eds.) (2017). Cosmetic science and technology: Theoretical principles and applications. Amsterdam: Elsevier, 854.
  6. Pletnev, M. Yu. (2002). Surface-active substances and compositions. Moscow: "Firma Klavel", 768.
  7. Walters, Y., Roberts, M. (Eds.) (2007). Dermatologic, cosmeceutic and cosmetic development. Boca Raton: CRC Press, 648. doi: 10.3109/9780849375903
  8. Cheng, Q., Zhang, B., He, Y., Lu, Q., Kaplan, D. L. (2017). Silk nanofibers as robust and versatile emulsifiers. ACS Applied Materials & Interfaces, 9 (41), 35693–35700. doi: 10.1021/acsami.7b13460
  9. Yang, Y., Fang, Z., Chen, X., Zhang, W., Xie, Y., Chen, Y. et. al. (2017). An Overview of Pickering Emulsions: Solid-Particle Materials, Classification, Morphology, and Applications. Frontiers in Pharmacology, 8. doi: 10.3389/fphar.2017.00287
  10. Tadros, Т. (2006). Principles of emulsion stabilization with special reference to polymeric surfactants. Journal of Cosmetic Science, 57, 153–169.
  11. Aidarova, S., Sharipova, A., Kragel, J., Miller, R. (2014). Polyelectrolyte/surfactant mixtures in the bulk and at water/oil interfaces. Advances in Colloid and Interface Science, 205, 87–93. doi: 10.1016/j.cis.2013.10.007
  12. Pertsev, I. M., Dmytriievskyi, D. I., Rybachuk, V. D. et. al.; Pertsev, I. M. (Ed.) (2010). Dopomizhni rechovyny v tekhnolohii likiv: vplyv na tekhnolohichni, spozhyvchi, ekonomichni kharakterystyky i terapevtychnu aktyvnist [Excipients in drugs technology: influence on technological, consumer, economic characteristics and therapeutic activity]. Kharkiv: Gold pages, 600.
  13. Kukhtenko, H., Gladukh, I., Kukhtenko, O., Soldatov, D. (2017). Influence of excipients on the structural and mechanical properties of semisolid dosage forms. Asian Journal of Pharmaceutics, 11 (3), 575–578. doi: 10.22377/ajp.v11i03.1462
  14. Polova, Zh. N. (2017). Justification of the composition of the cream of antimicrobial action on the basis of rheological studies. Republican scientific journal "VESTNIK" of the South Kazakhstan State Pharmaceutical Academy, 1 (78), 140–144.
  15. Polova, Zh. N. (2017). Determination of the stability of veterinary cream containing silver citrate. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 4 (8), 21–26. doi: 10.15587/2519-4852.2017.108947
  16. Estanqueiro, M., Amaral, M. H., Sousa Lobo, J. M. (2016). Comparison between sensory and instrumental characterization of topical formulations: impact of thickening agents. International Journal of Cosmetic Science, 38 (4), 389–398. doi: 10.1111/ics.12302
  17. Calixto, L. S., Maia Campos, P. M. B. G. (2017). Physical-Mechanical characterization of cosmetic formulations and correlation between instrumental measurements and sensorial properties. International Journal of Cosmetic Science, 39 (5), 527–534. doi: 10.1111/ics.12406

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-31

Як цитувати

Polova, Z., Gladukh, I., & Kukhtenko, H. (2017). Обґрунтування складу поверхнево-активних речовин при розробці крему з срібла цитратом. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (6 (10), 44–51. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2017.119890

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки