Визначення вмісту амінокислот у коренях софори жовтіючої
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2018.146716Ключові слова:
софора жовтіюча, корені, амінокислотний склад, незамінні амінокислоти, високоефективна рідинна хроматографіяАнотація
Софора жовтіюча (Sophora flavescens L.) родини бобові (Fabaceae) – багаторічна рослина, яка поширена у Росії, в Японії, Кореї, Північно-східному, Північному і Центральному Китаї. Корені цієї рослини містять 1-2 % алкалоїдів (алломатрін, анагірин, ізоматрін, матрін, софокарпін, софорамін, софоранол), тритерпенові сапоніни (соясапонін I), флавоноїди (софорафлавозіди I, II, III, IV, біозанін А, курарідін, курарінон, кушеноли А, В, С, D, I, K, L, M; (-) - маакіанін, неокурарінол, норкурарінон) та амінокислоти (пролін, аспарагінова кислота, гліцин, аргенін). Рослинні амінокислоти утворюють велику групу органічних сполук та мають унікальні біологічні та фармакологічні властивості. Тому останнім часом науковці приділяють велику увагу вивченню амінокислотного складу лікарських рослин.
Метою нашої роботи було визначення вмісту амінокислот у софори жовтіючої коренях (roots of Sophora flavescens L.).
Матеріали та методи: Дослідження проводили методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Ідентифікацію амінокислот проводили шляхом порівняння часів утримання з сумішшю стандартів амінокислот (Agilent 5061-3334). Вміст зв‘язаних амінокислот визначали шляхом віднімання вмісту вільних амінокислот від їх загального вмісту.
Результати та обговорення: В результаті проведеного дослідження у софори жовтіючої коренях у вільному і зв’язаному стані було виявлено та визначено вміст 15 амінокислот, з яких 6 є незамінними (треонін, валін, метіонін, лейцин, ізолейцин, фенілаланін).
У вільному стані у великій кількості накопичується пролін (3,61 мкг/мг) і аспарагінова кислота (0,73 мкг/мг); у зв’язаному стані – гліцин (1,25 мкг/мг), аргінін (0,87 мкг/мг), серин (0,84 мкг/мг) та глутамінова кислота (0,80 мкг/мг) .
У вільному стані у найменшій кількості накопичується метіонін (0,024 мкг/мг), гліцин (0,040 мкг/мг) та треонін (0,046 мкг/мг); у зв’язаному – пролін (0,079 мкг/мг), аспарагінова кислота (0,229 мкг/мг) та метіонін (0,231 мкг/мг). Така амінокислота, як лізин не була знайдена у софорі жовтіючої коренях.
Висновки: за допомогою метода ВЕРХ нами був визначений вміст 15 вільних та зв’язаних амінокислот у софори жовтіючої коренях, з яких 6 є незамінними. В ряду аналізованих кислот були виявлені моноаміномонокарбонові, моноамінодікарбонові, діаміномонокарбонова, ароматичні та гетероциклічні амінокислоти.
З огляду на те, що амінокислоти сприяють швидкому засвоєнню і потенціюванню дії інших біологічно активних речовин (фенольних сполук, полісахаридів, органічних кислот, макро- та мікроелементів), що містяться у рослинній сировині, вивчення амінокислот roots of Sophora flavescens L. є перспективним для використання в офіційній медицині та дає можливість створення нових препаратів комбінованої дії на основі зазначеного виду лікарської рослинної сировини
Посилання
- Shumova, H. S., Vladymyrova, I. M., Nizhenkovska, I. V., Kichapina, T. V. (2018). Perspektyvy zastosuvannia sofory zhovtiuchoi u medytsyni ta farmatsiyi. Materialy naukovo-praktychnoi konferentsiyi z mizhnarodnoiu uchastiu «Aktualni pytannia narodnoi i netradytsiinoi medytsyny v kompleksniyi terapiyi». Kyiv.
- Sandanov, D. V., Shobolova, A. B. (2011). Farmakologicheskie svoystva Sophora flavescens Soland. i ee primenenie v narodnoy i tradicionnoy medicine. Byulleten' VSNC SO RAMN, 1 (77), 268–270.
- Syrovaya, A. O., Shapoval, L. G., Makarov, V. A., Petyunina, V. N., Graboveckaya, E. R., Andreeva, S. V. et. al. (2014). Aminokisloty glazami himikov, farmacevtov, biologov. Vol. 1. Kharkiv: Shchedra sadiba plyus, 228.
- Lee, H., Lee, S., Jang, D., Chung, S.-Y., Shim, I. (2017). Sedative Effect of Sophora flavescens and Matrine. Biomolecules & Therapeutics, 25 (4), 390–395. doi: https://doi.org/10.4062/biomolther.2016.156
- Nagai, N. (1889). Study on Sophora flavescens. Yakugaku Zasshi, 84, 54–87.
- Olennikov, D. N., Sandalov, D. V. (2010). Fenol'nye soedineniya Sophorae flavescens (Fabaceae). Komponentnyy sostav i biologicheskaya aktivnost' (obzor literatury). Rastitel'nye resursy, 46 (2), 126–159.
- Olennikov, D. N., Sandalov, D. V. (2010). Spektrofotometricheskiy metod opredeleniya summarnogo soderzhaniya flavonoidnyh soedineniy v podzemnyh organah Sophorae flavescens (Fabaceae). Rastitel'nye resursy, 46 (3), 131–138.
- Samoryadova, A. B. (2015). Ispol'zovanie fiziko-himicheskih metodov dlya opredeleniya soderzhaniya flavonoidov v sofore zhelteyushchey (Sophora flavescens) kornyah. Farmaciya i farmakologiya, 1 (8), 43–45.
- Ganzul, G., Byambasuren, M., Sukhdolgor, J. (2018). A study of biochemical composition on Sophora flavescens Soland. International journal of research – Granthaalayah, 6 (1), 480–483. doi: http://doi.org/10.5281/zenodo.1172284
- Liu, G., Dong, J., Wang, H., Hashi, Y., Chen, S. (2011). Characterization of alkaloids in Sophora flavescens Ait. by high-performance liquid chromatography–electrospray ionization tandem mass spectrometry. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 54 (5), 1065–1072. doi: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2010.12.024
- Jianhua, Z. Determination of the Contents of Free Amino Acids in Sophora alopecuroides Linn. Available at: http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-AJSH704.010.htm
- Henderson, J. W., Ricker, R. D., Bidlingmeyer, B. A., Woodward, C. (1999). Rapid, Accurate, Sensitive, and Reproducible HPLC Analysis of Amino Acids. Amino Acid Analysis Using Zorbax Eclipse-AAA Columns and the Agilent 1100 HPLC. Agilent Technical Note, 5980–1193E. Available at: https://www.agilent.com/cs/library/chromatograms/59801193.pdf
- Jámbor, A., Molnár-Perl, I. (2009). Quantitation of amino acids in plasma by high performance liquid chromatography: Simultaneous deproteinization and derivatization with 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride. Journal of Chromatography A, 1216 (34), 6218–6223. doi: https://doi.org/10.1016/j.chroma.2009.06.083
- Jámbor, A., Molnár-Perl, I. (2009). Amino acid analysis by high-performance liquid chromatography after derivatization with 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride. Journal of Chromatography A, 1216 (15), 3064–3077. doi: https://doi.org/10.1016/j.chroma.2009.01.068
- Wu, G. (2009). Amino acids: metabolism, functions, and nutrition. Amino Acids, 37 (1), 1–17. doi: https://doi.org/10.1007/s00726-009-0269-0
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Ganna Shumova, Irina Nizhenkovska, Inna Vladymyrova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.