Жирнокислотний склад трави горлянки повзучої (Ajuga reptans L.)
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.178320Ключові слова:
горлянка повзуча, газова хромато-мас-спетрометрія, , жирні кислоти, насичені кислоти, ненасичені кислотиАнотація
Мета. Ідентифікація та визначення якісного складу та кількісного вмісту жирних кислот у траві горлянки повзучої.
Методи дослідження. Дослідження жирних кислот горлянки повзучої проводили методом газової хромато-мас- спектрометрії, який заснований на утворенні метилових естерів жирних кислот з наступним їх визначенням.
Результати дослідження. Методом хромато-мас-спектрометрії вперше проведено вивчення жирнокислотного складу трави горлянки повзучої (Ajugareptans L.). В результаті дослідження в траві горлянки повзучої було виявлено 22 речовини, з них ідентифіковано - 9 жирних кислот. За кількісним вмістом переважали поліненасичені - ліноленова та лінолева жирні кислоти та насичені – пальмітинова. Їх загальний вміст в перерахунку на суму жирних кислот складав 56,71 % (ненасичені), 28,18 %- насичена. В незначній кількості виявлені - стеаринова, ейкозанова, тетракозанова, бегенова кислоти (6,65 %).
Висновки. Жирні кислоти є важливими біосполуками, які беруть участь у складних метаболічних шляхах, є істотними компонентами ліпідів і клітинних мембран у вигляді фосфоліпідів, тим самим мають велику біологічну роль.
В траві горлянки повзучої в значній кількості містилися ненасичені жирні кислоти, вміст суми яких дорівнював 4706,78 мг/кг, що майже в 1,4 рази вище вмісту суми насичених жирних кислот (3380,83 мг/кг). Результати досліджень можуть бути використані при розробці методів контролю якості на сировину горлянки повзучої та одержанні біологічноактивних субстанцій з досліджуваної сировини
Посилання
- Barbarych, A. I., Bradis, Ye. M., Visiulin, O. D.; Zerov, D. K. (Ed.) (1965). Vyznachnyk roslyn Ukrainy. Kyiv: Urozhai, 875.
- Hrodzinskyi, A. M. (Ed.) (1990). Likarski roslyny. Kyiv: Holov. red. URE, 544.
- Qing, X., Yan, H.-M., Ni, Z.-Y., Vavricka, C. J., Zhang, M.-L., Shi, Q.-W. et. al. (2017). Chemical and pharmacological research on the plants from genus Ajuga. Heterocyclic Communications, 23 (4), 245–268. doi: http://doi.org/10.1515/hc-2017-0064
- Ványolós, A., Simon, A., Tóth, G., Polgár, L., Kele, Z., Ilku, A. et. al. (2009). C-29 Ecdysteroids fromAjuga reptansvar.reptans. Journal of Natural Products, 72 (5), 929–932. doi: http://doi.org/10.1021/np800708g
- Sahakyan, N. Zh., Petrosyan, M. Т., Volodin, V. V., Volodina, S. O., Aghajanyan, J. A., Popov, Yu. G. (2008). Isolated culture of Ajuga genevensis L. as a potential source of biological active substances. New Armenian Medical Journal, 2 (4), 65–74.
- Makhlaiuk, V. P. (1991). Lekarstvennye rasteniia v narodnoi medicine. Moscow: Voennoe izdatelstvo, 148–149.
- Toiu, A., Mocan, A., Vlase, L., Pârvu, A. E., Vodnar, D. C., Gheldiu, A.-M. et. al. (2018). Phytochemical Composition, Antioxidant, Antimicrobial and in Vivo Anti-inflammatory Activity of Traditionally Used Romanian Ajuga laxmannii (Murray) Benth. (“Nobleman’s Beard” – Barba Împăratului). Frontiers in Pharmacology, 9. doi: http://doi.org/10.3389/fphar.2018.00007
- Atay, I., Kirmizibekmez, H., Kaiser, M., Akaydin, G., Yesilada, E., Tasdemir, D. (2016). Evaluation ofin vitroantiprotozoal activity ofAjuga laxmanniiand its secondary metabolites. Pharmaceutical Biology, 54 (9), 1808–1814. doi: http://doi.org/10.3109/13880209.2015.1129542
- Ramazanov, N. S. (2005). Phytoecdysteroids and Other Biologically Active Compounds from Plants of the Genus Ajuga. Chemistry of Natural Compounds, 41 (4), 361–369. doi: http://doi.org/10.1007/s10600-005-0153-4
- Doneckaia, E. (2017). Lekarstvennye rasteniia v bytu, medicine, kosmetike. Opisanie rastenii, vyraschivanie i sbor, sroki khraneniia, pokazaniia, recepty, protivopokazaniia, kosmetika. Vol. 3. Moscow, 496.
- Hrytsyniak, I. I., Smolianinov, K. B., Vudmaska, I. V., Yanovych, D. O., Ivaniak, V. V., Halias, H. M. (2010). Biolohichna diia polinenasychenykh N- 3-zhyrnykh kyslot v orhanizmi liudyny ta osnovni dzherela zabezpechennia yikh potreby. Biolohiia tvaryn, 12 (2), 34–40.
- Yushchyshena, O. V., Tsurkan, O. O., Korablova, O. A. (2014). Zhyrni kysloty lystia , stebel ta sutsvit viteksu sviashchennoho (Vitex agnus-castus L.). Zdobutky klinichnoi i eksperymentalnoi medytsyny, 1, 139–141.
- Mamedova, S. O., Pavlii, O. I. (2011). Vyvchennia lipofilnykh spoluk vehetatyvnykh orhaniv sunytsi lisovoi. Medychna khimiia, 13 (3), 44–46.
- Mozaffarian, D. (2005). Does alpha-linolenic acid intake reduce the risk of coronary heart disease? A review of the evidence. Alternative therapies in health and medicine, 11, 24–30.
- Frezza, C., Venditti, A., Pizzoli, F., Serafini, I., Ciccòla, A., Pitorri, M. et. al. (2018). Essential oil composition and total metabolite content of a chemotype of Ajuga reptans L. (Lamiaceae) collected in Central Italy. Plant Biosystems – An International Journal Dealing with All Aspects of Plant Biology, 153 (4), 552–558. doi: http://doi.org/10.1080/11263504.2018.1515121
- Ghita, G., Cioanca, O., Gille, E., Necula, R., Zamfirache, M. M., Stanescu, U. (2011). Contributions to the phytochemical study of some samples of Ajuga reptans L. and Ajuga genevensis L. Bulletin of the Transilvania University of Braşov. Series VI: Medical Sciences, 4 (2 (53)), 7–14.
- De Sousa, D. P. (2011). Analgesic-like Activity of Essential Oils Constituents. Molecules, 16 (3), 2233–2252. doi: http://doi.org/10.3390/molecules16032233
- Lisec, J., Schauer, N., Kopka, J., Willmitzer, L., Fernie, A. R. (2006). Gas chromatography mass spectrometry–based metabolite profiling in plants. Nature Protocols, 1 (1), 387–396. doi: http://doi.org/10.1038/nprot.2006.59
- Vahedi, H., Lari, J., Halimi, M., Nasrabadi, M., Vahedi, A. (2012). Chemical Composition of the n-Hexane Extract ofVerbascum speciosumGrowing Wild in Iran. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 15 (6), 895–899. doi: http://doi.org/10.1080/0972060x.2012.10662591
- Sahakyan, N. Z., Petrosyan, M. T., Popov, Y. G., Volodin, V. V., Matistov, N. V., Gruzdev, I. V., Shirshova, T. I. (2010). Content of Neutral Lipids and Fatty Acids in Callus Cultures and Leaves of Intact Plants ofAjuga GenevensisandAjuga Chia. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 24 (1), 87–90. doi: http://doi.org/10.1080/13102818.2010.10817817
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Andriy Grytsyk, Svitlana Maliuvanchuk
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.