Результати структурного аналізу лікарських призначень препаратів кверцетину та його похідних в Україні
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.190543Ключові слова:
ангіопатії, ангіопротектори, кверцетин, лікарські призначення, частота лікарських призначеньАнотація
Мета: провести аналіз структури лікарських призначень препаратів кверцетину та його похідних в Україні.
Матеріали і методи. Використовувалися дані експертного опитування лікарів із 25 міст України, що проводилося упродовж 2017-2018 рр.. В опитування приймали участь лікарі різних спеціальностей, що мали «дуже високий» (k ≥ 0,91), «високий» (k = 0,71-0,90) та «задовільний» (k = 0,51-0,70) рівень компетентності. Зазначений показник визначався з використанням п’яти коефіцієнтів (k1+n), які характеризували рівень теоретико-прикладної підготовки фахівців з питань організації лікувально-діагностичного процесу хворих з різними видами ангіопатій. Використано історичний, аналітико-порівняльний, системний, логічний, гіпотетико-дедуктивний, математико-статистичний методи, а також метод експертного опитування.
Результати дослідження. Встановлено, що найбільша кількість призначень (51,82%) здійснювалась терапевтами/сімейними лікарями, а найменша – ендокринологами (3,6%). У переважній більшості респонденти (окрім алергологів та ендокринологів) призначали зазначені препарати за основним діагнозом хворого. При цьому, лише терапевти/сімейні лікарі та кардіологи здійснювали призначення препаратів кверцетину та його похідних за широким спектром розвитку клінічної картини перебігу патології, а саме за основним діагнозом, його ускладненнями та супутніми захворюваннями. Лікарі всіх спеціальностей, окрім отоларингологів відмітили факт використання у лікуванні супутніх патологій хворих препаратів кверцетину та його похідних. Першу позицію (1-й рівень МКХ-10) займали лікарські призначення у разі лікування І-Хвороб системи кровообігу (78,97%), другу позицію – J-Хвороб системи дихання (11,30%), а третю – К-Хвороб системи травлення (6,04%). У структурі призначень для хворих на серцево-судинні патології найбільшу питому вагу мали призначення у разі лікування стенокардії (49,60%), на другій позиції – хронічної ішемічної хвороби серця (21,61%), а на третій – інших цереброваскулярних хвороб (10,60%).
Висновки. Доведено, що найвищі показники призначень препаратів кверцетину та його похідних здійснювалися терапевтами/сімейними лікарями у лікування захворювань серцево-судинної системи за основним діагнозом, його ускладненнями та супутніми патологіями Низький рівень або відсутність призначень препаратів із означеної групи у лікарів інших спеціальностей потребує проведення подальших досліджень у зазначеному напрямку
Посилання
- Del Bo', C., Bernardi, S., Marino, M., Porrini, M. et. al. (2019). Systematic Review on Polyphenol Intake and Health Outcomes: Is there Sufficient Evidence to Define a Health-Promoting Polyphenol-Rich Dietary Pattern. Nutrients, 11 (6), 1355. doi: http://doi.org/10.3390/nu11061355
- Davis, J. M., Murphy, E. A., Carmichael, M. D. (2009). Effects of the Dietary Flavonoid Quercetin Upon Performance and Health. Current Sports Medicine Reports, 8 (4), 206–213. doi: http://doi.org/10.1249/jsr.0b013e3181ae8959
- Aguirre, L., Arias, N., Macarulla, M. T., Gracia, A., Portillo, M. P. (2011). Beneficial effects of quercetin on obesity and diabetes. The Open Nutraceuticals Journal, 4 (1), 189–198. doi: http://doi.org/10.2174/1876396001104010189
- Tutel'ian, V. A., Lashneva, N. V. (2013). Biologically active substances of plant origin. Flavonols and flavones: prevalence, dietary sourses and consumption. Vopr Pitan, 82 (1), 4–22.
- Herrmann, K. (1976). Flavonols and flavones in food plants: a review. International Journal of Food Science & Technology, 11 (5), 433–448. doi: http://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1976.tb00743.x
- Moon, Y. J., Wang, L., DiCenzo, R., Morris, M. E. (2008). Quercetin pharmacokinetics in humans. Biopharmaceutics & Drug Disposition, 29 (4), 205–217. doi: http://doi.org/10.1002/bdd.605
- Kleinedler, J. J., Foley, J. D., Alexander, J. S., Roerig, S. C., Hebert, V. Y., Dugas, T. R. (2011). Synergistic effect of resveratrol and quercetin released from drug-eluting polymer coatings for endovascular devices. Journal of Biomedical Materials Research Part B: Applied Biomaterials, 99B (2), 266–275. doi: http://doi.org/10.1002/jbm.b.31894
- Tapsell, L. C., Neale, E. P., Probst, Y. (2019). Dietary Patterns and Cardiovascular Disease: Insights and Challenges for Considering Food Groups and Nutrient Sources. Current Atherosclerosis Reports, 21 (3). doi: http://doi.org/10.1007/s11883-019-0770-1
- Galkina, E., Ley, K. (2007). Vascular Adhesion Molecules in Atherosclerosis. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 27 (11), 2292–2301. doi: http://doi.org/10.1161/atvbaha.107.149179
- Maksiutina, N. P., Moibenko, A. A., Mokhart, N. A. et. al. (2012). Bioflavonoidy kak organoprotektory (kvercitin, korvitin, kvertin). Kyiv: Naukova dumka, 274.
- McKay, T. B., Karamichos, D. (2017). Quercetin and the ocular surface: What we know and where we are going. Experimental Biology and Medicine, 242 (6), 565–572. doi: http://doi.org/10.1177/1535370216685187
- Chirumbolo, S. (2010). The Role of Quercetin, Flavonols and Flavones in Modulating Inflammatory Cell Function. Inflammation & Allergy – Drug Targets, 9 (4), 263–285. doi: http://doi.org/10.2174/187152810793358741
- Li, Y., Yao, J., Han, C., Yang, J., Chaudhry, M., Wang, S. et. al. (2016). Quercetin, Inflammation and Immunity. Nutrients, 8 (3), 167. doi: http://doi.org/10.3390/nu8030167
- Probst, Y., Guan, V., Kent, K. (2018). A systematic review of food composition tools used for determining dietary polyphenol intake in estimated intake studies. Food Chemistry, 238, 146–152. doi: http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.11.010
- Men, K., Duan, X., Wei, X., Gou, M., Huang, M., Chen, L. et. al. (2014). Nanoparticle-Delivered Quercetin for Cancer Therapy. Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, 14 (6), 826–832. doi: http://doi.org/10.2174/1871520614666140521122932
- Andriichuk, Ya. R., Davtian, L. L. (2015). (2015). Investigation of antineoplastic activity of chewing tablets based on dry oat extract and quercetin. ScienceRise, 7 (1 (12)), 71–73. doi: http://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.47015
- Huang, R.-Y., Yu, Y.-L., Cheng, W.-C., OuYang, C.-N., Fu, E., Chu, C.-L. (2010). Immunosuppressive Effect of Quercetin on Dendritic Cell Activation and Function. The Journal of Immunology, 184 (12), 6815–6821. doi: http://doi.org/10.4049/jimmunol.0903991
- Shi, Y., Su, X., Cui, H., Yu, L., Du, H., Han, Y. (2019). Combination of quercetin and Adriamycin effectively suppresses the growth of refractory acute leukemia. Oncology Letters, 18 (1), 153–160. doi: http://doi.org/10.3892/ol.2019.10299
- Lukiienko, O. V., Kvitchata, H. I., Oklei, D. V., Plys, S. V. (2014). Doslidzhennia vitchyznianoho rynku likarskykh zasobiv dlia mistsevoho zastosuvannia pry khronichnii venoznii nedostatnosti. Aktualni pytannia farmatsevtychnoi i medychnoi nauky ta praktyky, 3 (16), 102–105.
- Davtian, L. L., Andriichuk, Ya. R. (2014). Problemni aspekty formuvannia asortymentu likarskykh zasobiv z adaptohennoiu ta zahalnotonizuiuchoiu aktyvnistiu v Ukraini. Farmatsevtychnyi zhurnal, 4, 73–76.
- Hodge, A., Bassett, J. (2016). What can we learn from dietary pattern analysis? Public Health Nutrition, 19 (2), 191–194. doi: http://doi.org/10.1017/s1368980015003730
- Cespedes, E. M., Hu, F. B. (2015). Dietary patterns: from nutritional epidemiologic analysis to national guidelines. The American Journal of Clinical Nutrition, 101 (5), 899–900. doi: http://doi.org/10.3945/ajcn.115.110213
- Rodríguez-Monforte, M., Flores-Mateo, G., Sánchez, E. (2015). Dietary patterns and CVD: a systematic review and meta-analysis of observational studies. British Journal of Nutrition, 114 (9), 1341–1359. doi: http://doi.org/10.1017/s0007114515003177
- Terenda, N. O. (2015). Smertnist vid sertsevo-sudynnykh zakhvoriuvan yak derzhavna problema. Visnyk naukovykh doslidzhen, 4, 11–13.
- GBD 2016 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 328 diseases and injuries for 195 countries, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016 (2017). Lancet, 390 (10100), 1211–1259. doi: http://doi.org/10.1016/s0140-6736(17)32154-2
- Roth, G. A., Johnson, C., Abajobir, A., Abd-Allah, F. et. al. (2017). Global, regional, and national burden of cardiovascular diseases for 10 causes, 1990 to 2015. Journal of the American College of Cardiology, 70 (1), 1–25.
- Rothwell, J. A., Knaze, V., Zamora-Ros, R. (2017). Polyphenols: dietary assessment and role in the prevention of cancers, 20 (6), 512–521.
- Ford, E. S., Capewell, S. (2011). Proportion of the Decline in Cardiovascular Mortality Disease due to Prevention Versus Treatment: Public Health Versus Clinical Care. Annual Review of Public Health, 32 (1), 5–22. doi: http://doi.org/10.1146/annurev-publhealth-031210-101211
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Serhii Bobokalo, Lyudmila Almakaieva, Hanna Panfilova, Oksana Tsurikova
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.