Фітохімічне дослідження листя Salvia grandiflora та Salvia officinalis для встановлення перспективи використання у медичній та фармацевтичній практиці
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2020.197299Ключові слова:
рід Шавлія, нефармакопейний вид, листя, хімічний склад, фенольні сполукиАнотація
Сировинна база лікарських рослин України є достатньою тільки для половини фармакопейних видів. Велика частина ЛРС зростає у недостатній кількості та виникає потреба в їх імпортуванні. В умовах імпортозалежності та дефіциту вітчизняної рослинної сировини, пошук нових джерел біологічно активних речовин серед представників флори України є актуальним завданням сучасної фармацевтичної науки.
Мета роботи – провести порівняльне фітохімічне дослідження листя S. grandiflora та S. officinalis для встановлення можливості використання нефармакопейного виду у фармацевтичній та медичній практиці.
Матеріали та методи. Об’єктоми дослідження було листя S. grandiflora та S. officinalis, яке було заготовлено у ботанічному саду Львівського національного університету імені І. Франка. Дослідження макро- та мікроелементного складу у листі S. officinalis та S. grandiflora проводили атомно-емісійним спектрографічним методом. Визначення якісного складу та кількісного вмісту основних груп БАР проводили методом ВЕРХ. Кількісне визначення фенольних сполук також проводили спектрофотометричним методом.
Результати. В обох досліджуваних видах виявлено вміст 15 мікро- та макроелементів. У листі S. officinalis та S. grandiflora було ідентифіковано 15 амінокислот та 8 сапонінів. Методом ВЕРХ було встановлено якісний склад та кількісний вміст речовин фенольної природи у листі S. officinalis та S. grandiflora (13 та 9 сполук відповідно).
Обговорення. Домінуючими мікро- та макроелементів у обох видах сировини були силіцій, фосфор, магній, кальцій, натрій та калій. Загальний вміст мікроелементів у листі S. grandiflora у 1,67 раз більший ніж у фармакопейному виді S. officinalis. Домінуючими амінокислотами в листі обох видів є глутамінова кислота, аспарагінова кислота, валін та лейцин.
Домінуючими сапонінами у листі S. officinalis були урсолова та олеанолова кислоти, загальний вміст яких становить 75,82 %. У листі S.grandiflora домінуючими були урсолова та еускапова кислоти, загальний вміст яких становить 63,25 %.
Загальний вміст флавоноїдів найбільший в листі S. officinalis та становить 4,90 мг/г. Загальний вміст гідроксикоричних кислот найбільший в листі S. grandiflora та становить 4,49 мг/г, що на 221,18 % (в 2,21 рази) більше ніж у фармакопейному виді S. officinalis (2,03мг/г). Загальний найбільший вміст похідних кавової кислоти переважає в листі Salvia officinalis (0,77 мг/г). Найбільший вміст суми всіх виявлених сполук фенольної природи характерний для листя S. officinalis та становить 6,93 мг/г.
Висновки. У результаті проведеного порівняльного фітохімічного дослідження листя S. grandiflora та S. officinalis встановлено, що S. grandiflora є перспективним видом для впровадження у медичну та фармацевтичну практику саме як джерело фенольних сполук
Посилання
- Koshovyi, O. M. (2013). Suchasni pidkhody do stvorennia likarskykh zasobiv na osnovi roslyn rodiv Evkalipt ta Shavliia. Kharkiv: NFaU, 41.
- Minarchenko, V. M., Butko, A. Yu. (2017). Doslidzhennia vitchyznianoho rynku likarskykh zasobiv roslynnoho pokhodzhennia. Farmatsevtychnyi zhurnal, 1, 30–36. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pharmazh_2017_1_5
- Nykytiuk, Yu. A. (2016). Orhanizatsiino-ekonomichni vazheli derzhavnoho stymuliuvannia importozamishchennia na rynku likarskoi roslynnoi syrovyny. Zbalansovane pryrodokorystuvannia, 4, 202–207.
- Tildesley, N., Kennedy, D., Perry, E., Ballard, C., Wesnes, K., Scholey, A. (2005). Positive modulation of mood and cognitive performance following administration of acute doses of Salvia lavandulaefolia essential oil to healthy young volunteers. Physiology & Behavior, 83 (5), 699–709. doi: http://doi.org/10.1016/j.physbeh.2004.09.010
- Koshevoi, O. N. (2011). Amino-acid and monosaccharide compositions of Salvia officinalis leaves. Chemistry of Natural Compounds, 47 (3), 492–493. doi: http://doi.org/10.1007/s10600-011-9976-3
- Cherniavskyi, A. V., Terenteva, N. H. (1987). Yzuchenye vydov roda Salvia L. Flori Ukrayni pry pomoshchy dyskrymynalnoho analyza. Ukrainskyi botanichnyi zhurnal, 5 (44), 63–67.
- Lopresti, A. L. (2016). Salvia (Sage): A Review of its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects. Drugs in R&D, 17 (1), 53–64. doi: http://doi.org/10.1007/s40268-016-0157-5
- Myha, M. M., Koshovyi, O. M., Ilina, T. V., Borodina, N. V., Skybitska, M. I. (2019). Research in phenolic compounds in leaves of non-pharmacopoeial species of the genus Salvia from Ukrainian flora. Current Issues in Pharmacy and Medicine: Science and Practice, 3, 291–297. doi: http://doi.org/10.14739/2409-2932.2019.3.184191
- Baranauskiene, R., Dambrauskiene, E., Venskutonis, P. R., Viskelis, P. (2011). Influence of harvesting time on the yield and chemical composition of sage (Salvia officinalis L.). Foodbalt, 104–109.
- Raal, A., Orav, A., Arak, E. (2007). Composition of the essential oil ofSalvia officinalisL. from various European countries. Natural Product Research, 21 (5), 406–411. doi: http://doi.org/10.1080/14786410500528478
- Kovalenko, V. N. (Ed.) (2014). Kompendyum 2014 – lekarstvennie preparaty. Kyiv: MORYON, 2700.
- Xu, J., Wei, K., Zhang, G., Lei, L., Yang, D., Wang, W. et. al. (2018). Ethnopharmacology, phytochemistry, and pharmacology of Chinese Salvia species: A review. Journal of Ethnopharmacology, 225, 18–30. doi: http://doi.org/10.1016/j.jep.2018.06.029
- Firuzi, O., Miri, R., Asadollahi, M., Eslami, S., Jassbi, A. R. (2013). Cytotoxic, antioxidant and antimicrobial activities and phenolic contents of eleven Salvia species from Iran. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 12, 801–810.
- Mahdizadeh, R., Moeln, S., Soltani, N., Malekzadeh, K., Moein, M. (2018). Study of molecular mechanism of Salvia species in prevention of diabetes. International Journal of Pharmaceutical Science and Research, 9, 4512–4521.
- Wu, Y.-B., Ni, Z.-Y., Shi, Q.-W., Dong, M., Kiyota, H., Gu, Y.-C., Cong, B. (2012). Constituents from Salvia Species and Their Biological Activities. Chemical Reviews, 112 (11), 5967–6026. doi: http://doi.org/10.1021/cr200058f
- Dobrochaeva, D. N., Kotov, M. I., Prokudin, Y. N., Barbarich, A. I. (1999). Key to Higher Plants of Ukraine. Kyiv: Naukova Dumka, 546.
- Eidi, M., Eidi, A., Bahar, M. (2006). Effects of Salvia officinalis L. (sage) leaves on memory retention and its interaction with the cholinergic system in rats. Nutrition, 22 (3), 321–326. doi: http://doi.org/10.1016/j.nut.2005.06.010
- Koshovyi, O. M., Komisarenko, A. M., Kovalova, A. M., Mudryk, I. M. (2005). Mikroelementnyi, aminokyslotnyi ta polisakharydnyi sklad lystia evkalipta. Fitoterapiia. Chasopys, 3, 59–62.
- Osmachko, A. P., Kovaleva, A. M., Ili'ina, T. V., Koshovyi, O. N., Komisarcnko, A. M., Akhmedov, E. Yu. (2017). Study of macro- and microelements composition of Veronica longifolia L. herb and Veronica teucrium L. herb and rhizomes, and extracts obtained from these species. Azerbaijan Pharmaceutical and Pharmacotherapy Journal, 1, 24–28. Available at: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/20611
- Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Vol. 1 (2015). Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 1128.
- Eidi, M., Eidi, A., Zamanizadeh, H. (2005). Effect of Salvia officinalis L. leaves on serum glucose and insulin in healthy and streptozotocin-induced diabetic rats. Journal of Ethnopharmacology, 100 (3), 310–313. doi: http://doi.org/10.1016/j.jep.2005.03.008
- Jassbi, A. R., Zare, S., Firuzi, O., Xiao, J. (2015). Bioactive phytochemicals from shoots and roots of Salvia species. Phytochemistry Reviews, 15 (5), 829–867. doi: http://doi.org/10.1007/s11101-015-9427-z
- Koshovyi, O. M., Zagayko, A. L., Kolychev, I. O., Akhmedov, E. Yu., Komissarenko, A. N. (2016). Phytochemical study of the dry extract from bilberry leaves. Azerbaijan Pharmaceutical and Pharmacotherapy Journal, 1, 18–23.
- Jash, S. K., Gorai, D., Roy, R. (2016). Salvia genus and triterpenoids. International Journal Of Pharmaceutical Sciences And Research, 7, 4710–4732. doi: http://doi.org/10.13040/ijpsr.0975-8232.7(12).4710-32
- Shynkovenko, I. L., Ilyina, T. V., Kovalyova, A. M., Goryacha, O. V., Golembiovska, O. I., Koshovyi, O. M. (2018). Saponins of the extracts of Galium aparine and Galium verum. News of Pharmacy, 4 (96), 16–23. doi: http://doi.org/10.24959/nphj.18.2225
- Koshovyi, O. M. (2012). Fenolnyi sklad deiakykh predstavnykiv pidrodu Sclarea rodu Salvia. Aktualni pytannia farmatsevtychnoi i medychnoi nauky ta praktyky, 3, 11–14. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apfimntp_2012_3_5
- Ilina, T., Kashpur, N., Granica, S., Bazylko, A., Shinkovenko, I., Kovalyova, A. et. al. (2019). Phytochemical Profiles and In Vitro Immunomodulatory Activity of Ethanolic Extracts from Galium aparine L. Plants, 8 (12), 541. doi: http://doi.org/10.3390/plants8120541
- Kamatou, G., Viljoen, A., Steenkamp, P. (2010). Antioxidant, anti-inflammatory activities and HPLC analysis of South African Salvia species. Planta Medica, 76 (12). doi: http://doi.org/10.1055/s-0030-1264458
- Koshevoi, O. N., Vovk, G. V., Akhmedov, E. Iu., Komisarenko, A. N. (2015). Issledovanie khimicheskogo sostava i farmakologicheskoi aktivnosti ekstraktov, poluchennykh pri kompleksnoi pererabotke listev shalfeia lekarstvennogo. Azerbaidzhanskii farmacevticheskii i farmakoterapevticheskii zhurnal, 1, 30–34.
- Koshovyi, O. M., Perederii, Ye. O., Kovalova, A. M., Komisarenko, A. M. (2010). Doslidzhennia fenolnykh spoluk lystia shavlii likarskoi. Farmatsevtychnyi chasopys, 1, 17–19.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Mykhailo Myha, Oleh Koshovyi, Olha Gamulya, Tetiana Ilina, Natalia Borodina, Inna Vlasova
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.